Obligatiile de raportare si informare pe Pilonul II

Administratorii de fonduri, obligati sa informeze si pe participanti si pe arbitrul pietei despre activele personale si situatia fondurilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 14 februarie 2008, 18:38 Economie | Asigurari


Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii sunt obligati sa ofere informatii despre activele personale si situatia fondurilor, atat participantilor la acest sistem cat si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), arbitrul acestei piete. Obligatiile sunt prevazute intr-o norma aprobata recent de catre Comisia de Supraveghere.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat, joi, ca a aprobat "Norma  privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat", emisa in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Norma reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii administrate privat, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, denumite entitati raportoare.

Obligatii zilnice si saptamanale

Astfel, pentru activitatea proprie si pentru fondul de pensii administrat privat, entitatile raportoare au obligatia de a transmite raportari contabile, al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia aplicabila si cu normele CSSPP privind reglementarile contabile aplicabile entitatilor reglementate, autorizate, supravegheate si controlate de catre CSSPP.

Zilnic, atat administratorii, cat si depozitarii fondurilor de pensii administrate privat, trebuie sa informeze CSSPP despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond. Saptamanal, administratorii trebuie sa transmita CSSPP informatii despre participantii la fondurile de pensii administrate privat. Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la CSSPP vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerul Economiei si Finantelor, dupa caz.

De asemenea, administratorii au obligatia sa publice pe pagina proprie de web:
 - raportarile anuale si semestriale
 - semestrial - valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat
 - lunar - tia detaliata a investitiilor
 - saptamanal - valoare activ total, valoare activ net, valoare unitara a activului net si numar unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima  zi lucratoare a saptamanii incheiate

Norma prevede de asemenea ca administratorii trebuie sa ofere participantilor informatii cu privire la activul personal si situatia fondului de pensii administrat privat. Comisia atentioneaza ca entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor lor de raportare si transparenta.

Norma  mentionata a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul  www.csspp.ro, la Rubrica: Legislatie, la data publicarii sale.
Material sustinut de KRUK Romania

Datoria - un cuvânt la fel de urât precum lunea din săptămâna lucrătoare

Definiția cuvântului datorie, conform DEX-ului, este una simplă: sumă de bani sau orice alt bun datorat cuiva. Dar dincolo de o definiție seacă, datoria este un cuvânt care transmite de cele mai multe ori o stare negativă. “Am o datorie” - știi că trebuie să dai ceva înapoi, o obligație care trebuie să fie îndeplinită. Fie că ai o datorie la un prieten, la o bancă sau la furnizorul de utilități, datoria apare ca urmare a unei nevoi într-un anumit moment, iar veniturile nu îți permit să acoperi acea nevoie. Soluția cea mai la îndemână pare a fi împrumutul. Dar este oare chiar cea mai bună soluție?

243 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version