ASF a afișat vineri noile tarife de referință RCA, la care se vor raporta asigurătorii în următoarele 6 luni atunci când vor face noile prețuri pentru polițele RCA, toate fiind în creștere față de cele stabilitate în octombrie 2019. În cazul șoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, noua primă de referință RCA anunțată de ASF este de 2.870 de lei, cu 206 lei mai mare decât valoarea stabilită în luna octombrie 2019.

Tarifele de referinta RCA mai mariFoto: ASF
  • Ce reprezintă tarifele de referință la polițele RCA

Amintim faptul că tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață, dar ele sunt un reper pentru consumatori în ceea ce privește prețul RCA, în condițiile în care asiguratorii trebuie să aibă argumente solide pentru a practica prețuri peste aceste tarife de referință. Mai mult, prețurile RCA în piață sunt de regulă sub aceste prețuri de referință afișate de ASF.

Într-un comunicat transis vineri, vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, susține că "din analiza tarifelor publicate astăzi remarcăm faptul că nu există variații semnificative față de cele anterioare, ceea ce ne indică o stabilitate la nivelul pieței."

  • "Vorbim de evoluții marginale, normale pentru o piață liberă. Ne uităm cu mare atenție la tarifele de pe piața RCA și suntem pregătiți să adoptăm toate măsurile legale pentru a preîntâmpina eventualele dezechilibre pe acest segment”, a declarat vineri vicepreședintele ASF.

Cu toate acestea, analiza comparativă între tarifele anunțate de ASF în luna octombrie 2019 și tarifele anunțate acum arată creșteri la toate categoriile de autoturisme, în special în cazul șoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani.

În cazul șoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc, noua primă de referință RCA anunțată de ASF este de 2.870 de lei, cu 206 lei mai mare decât valoarea stabilită în luna octombrie 2019.

Tarife de referință RCA aprilie 2020

Click pentru a deschide

Tarife de referință RCA octombrie 2019

Click pentru a deschide

Creșteri sunt însă și la celelalte categorii de autoturisme deținute de șoferi cu vârste peste 30 de ani.

Spre exemplu, în cazul șoferilor vârste între 31-40 de ani, care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică dîntre 1601-1800 cmc, noua primă de referință RCA anunțată de ASF este de 941 de lei, față de 914 lei în octombrie 2019.

Pentru șoferii cu vârste între 41-50 de ani care dețin același tip de autoturisme, noul tarif de referință a crescut la 964 de lei, față de 928 de lei anterior.