Sorin Greceanu, directorul general al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România ( BAAR), a fost ales săptămâna trecută în funcția de vicepreședinte al Consiliului Birourilor (Cob), organismul internațional care administrează „Sistemul Carte Verde”. Este pentru prima dată în istoria Consiliului Birourilor când unui reprezentant al României i se încredințează o responsabilitate la acest nivel, România fiind membră in Sistemul Carte Verde din anul 1965.

Sorin GreceanuFoto: BAAR

Alegerea lui Sorin Greceanu a fost făcută în cadrul celei de-a 54-a Adunări Generale a Consiliului Birourilor (Cob), desfășurate în data de 24.09.2020 la Bruxelles, a anunțat luni, 28 septembrie BAAR.

  • „Alegerea reprezintă o onoare pentru mine și o recunoaștere a contribuției active pe care BAAR a avut-o în permanență în cadrul Consiliului Birourilor”, a declarat Sorin Greceanu.

Din 1965 și până acum BAAR a făcut parte din mai multe grupuri de lucru și comisii organizate la nivelul Consiliului Birourilor, dar niciodată un reprezentant al său nu a ocupat o poziție atât de înaltă.

Înființat la Londra, în 1949, Consiliul Birourilor este organismul internațional care administrează „Sistemul Carte Verde”, în scopul facilitării circulației internaționale transfrontaliere a autovehiculelor și a soluționării daunelor, astfel încât terțele persoane, victime ale accidentelor rutiere, să nu fie dezavantajate de faptul că daunele suferite de acestea au fost cauzate de un autovehicul din altă țară. La ora actuală din organizație fac parte 48 de birouri naționale Carte Verde.

Începând din acest an, un alt pilon de bază al activității Consiliului îl reprezintă protecția vizitatorilor în cadrul spațiului comun european. În acest scop, la actuala Adunare Generală au fost admise un număr de 40 de noi organisme pentru protecția victimelor, vizitatori în spațiul comun european (Fonduri de garantare, Organisme de compensare și/sau Centre de informare) care au fost înființate în baza prevederilor Directivelor europene privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

  • „Aderarea organismelor MID UE în calitate de membri ai asociației va permite fondurilor de garantare, organismelor de compensare și centrelor de informare să joace un rol și mai activ alături de birourile Carte Verde în activitățile Cob.”, se arată în Comunicatul de presă al organizației.

Conducerea Consiliului Birourilor( Colegiul Prezidențial) este asigurată în prezent de Sandra Schwarz, CEO al Biroului German Green Card (Deutsches Büro Grüne Karte e. V.) în calitate de Președinte al Cob., respectiv Sorin Greceanu și Sergey Razuvan, Director General al Asociației Ruse a Asigurătorilor de Automobile (RAMI), în calitate de vicepreședinți.