​Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză marți, 20 octombrie, lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, care a cerut în instanță suspendarea executării deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care a fost amendat cu 100.000 de lei și cu retragerea autorizației de conducere a asigurătorului. Decizia este executorie până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea actului în instanță, astfel că șeful Euroins scapă momentan de sancțiuni.

Mihnea Tobescu, director general EuroinsFoto: AGERPRES
  • Solutia pe scurt: Admite cererea. Suspendă executarea deciziei ASF nr.1138/28.09.2020 până la soluţionarea definitivă a cauzei privind anularea actului . Executorie. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 20.10.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei." se arată în decizia Curții de Apel București.

Sancțiunile impuse lui Mihnea Tobescu au fost decise de ASF în data de 28 septembrie 2020, după ce autoritatea de supraveghere a pieței asigurărilor a constatat că șeful Euroins ar fi încălcat legea prin supraestimarea fondurilor proprii cu suma de 50 milioane lei, fără deținerea unor documente justificative, în scopul de a respecta cerințele de solvabilitate ale firmei de asigurări.

  • "Includerea sumei de 50 milioane lei în fonduri proprii, fără deținerea unor documente justificative, aspect reflectat în supraestimarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate cu suma de 50 milioane lei și a fondurilor proprii eligibile să acopere cerința minimă de capital cu suma de 19.887.936,69 lei, implicit în supraestimarea indicatorilor de solvabilitate (gradul de acoperire al SCR raportat de societate este 122%, recalculat fiind de 100,10%, iar gradul de acoperire al MCR raportat este 243%, recalculat fiind de 223% și care nu cuprinde celelalte două elemente cu impact asupra indicatorilor de solvabilitate, notificate societății cu Adresa nr. SA-DSC/3296/14.09.2020), conduce la concluzia influenței susceptibile de a aduce atingere unei administrări corecte și prudente a societății, săvârșită de către conducerea acesteia.", se arată în decizia de sancționare a ASF.

Tobescu a fost sancționat cu amendă de 100.000 de lei și cu retragerea autorizației din funcția de director general, măsuri executorii pe timpul soluționării unei eventuale contestații depuse de acesta la Curtea de Apel.

Mihnea Tobescu a contestat într-adevăr decizia ASF, iar acum Instanța i-a admis solicitarea, însă ASF poate face recurs în 5 zile.

  • Ca urmare a deciziei Curții de Apel, care este executorie, Mihnea Tobescu va rămâne în funcția de director general al Euroins. Cât despre amenda de 100.000 de lei, acesta nu a plătit-o, conform informațiilor HotNews.ro și prin noua decizie a Curții de Apel nici nu o va mai face, până când nu va rămâne o decizie definitivă în instanță.

Euroins a fost amendată de ASF cu 2,1 milioane lei luna trecută

De notat că ASF a sancționat și societatea de asigurări Euroins, nu doar pe șeful acesteia, Mihnea Tobescu.

Euroins a fost amendată de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu 2,1 milioane de lei și trebuie „să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei”.

„În urma acțiunii de control a fost constatată o serie de deficiențe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și înregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare. Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis sancționarea societății, conform prevederilor legale, cu o amendă de 600.000 de lei”, potrivit unui comunicat al ASP.

În plus, „a fost constatată o serie de deficiențe cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite (...) precum și cu privire la modul de determinare și de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerința de capital de solvabilitate și cerința minimă de capital”. Pentru aceste deficiențe, ASF a mai sancționat Euroins cu 1,5 milioane de lei iar directorul general și directorul executiv au primit și ei o amendă de 100.000 de lei fiecare și „retragerea aprobărilor acordate de către A.S.F”.

Euroins „are obligația de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară un plan de finanțare și de redresare în vederea restabilirii indicatorilor de solvabilitate, în conformitate cu prevederile legii. De asemenea, societatea trebuie să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficiențele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei”, se mai arată în comunicatul ASF.

Reacția Euroins

În replică, Euroins Insurance Group s-a declarat „profund îngrijorată de faptul că o instituție a statului român tratează astfel o investiție care depășește 700 de milioane de lei și care face parte dintr-un mare grup cu activităţi în mai multe industrii, şi va căuta să-și facă dreptate”.

Potrivit unui comunicat de presă, compania „a luat la cunoştinţă cu surprindere decizia ASF Romania şi examinează toate opţiunile legale pentru a obiecta în faţa tuturor instituţiilor relevante din România şi Uniunea Europeană”.

Euroins Insurance Group a precizat că, în trimestrul al treilea al acestui an, „Euroins România a primit deja peste 76 milioane lei ca împrumut subordonat, iar acționarii au votat o nouă majorare de capital în valoare de 50 milioane lei. De asemenea, compania a luat o serie de măsuri de re-echilibrare astfel încât valoarea pachetului financiar de susţinere depăşeşte 275 de milioane de lei”.

„Ca urmare a deciziei ASF Romania privind retragerea autorizaţiei actualei conduceri executive, managementul executiv va fi asigurat în continuare de membrii consiliului de administrație, în conformitate cu prevederile legale și statutul companiei. Euroins Romania îi asigură pe acţionari, clienţi, părţile vătămate şi intermediari că va continua să opereze în mod normal, ca şi până acum”, mai arată grupul.