Când ai un accident auto de care nu ești vinovat, decontarea reparațiilor și a despăgubirilor cuvenite se face de la firma de asigurări care a emis polița RCA pentru mașina condusă de șoferul vinovat de accident, dar legislația s-ar purtea schimba curând. Noul președinte ASF, Nicu Marcu, a declarat marți că Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o Ordonanță de urgență care să permită șoferilor să-și deconteze daunele direct la firmele unde și-au făcut propriile polițe RCA. Drept reacție, Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) a comunicat miercuri că o astfel de reglementare ar putea rezolva anumite deficiențe din piață și ar reduce numărul reclamațiilor.

Accident autoFoto: AGERPRES

Decontarea directă este în prezent un serviciu facultativ, prevăzut în contractul RCA, care permite, contra unui tarif suplimentar, ca în caz de daună provocată din vina unui terț să te adresezi propriului asigurător RCA, urmând ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective.

Ulterior, asigurătorul tău RCA își recuperează banii de la asigurătorul RCA al șoferului vinovat de accidentul auto.

“O astfel de reglementare ar putea fi in masură sa trateze anumite deficiențe cu care se confrunta piata in acest moment. Din punct de vedere tehnic, mai multe putem spune, însă, după ce vedem proiectul final al Ordonanței.” a declarat miercuri Mădălin Roșu, președintele BAAR.

Oficialul Biroului puncteaza faptul că acest proiect poate aduce, pe de o parte, o reglare fină în piață, iar, pe de altă parte, o redeschidere a relației asigurător-asigurat, fracturată momentan chiar de Legea 132/2017.

“Ar fi de așteptat o reducere a numărului de reclamații și o servisare a clienților așa cum se întâmplă în zona asigurărilor Casco, unde numărul de reclamații este aproape inexistent raportat la numărul total de daune”, a mai spus acesta.

Declarațiile președintelui BAAR vin după ce, Nicu Marcu, noul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat, marţi, într-un interviu acordat Agerpres, că Guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o Ordonanță de urgență care să permită păgubiților RCA să-și deconteze daunele direct la firmele unde și-au făcut propriile polițe.