Fondurile de Pilon II de pensii în anul pandemic 2020: Câștig net de 900 milioane de euro pentru 7,6 milioane de români / Pierderi de miliarde de euro din lipsa creșterii contribuțiilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 25 ianuarie 2021, 12:48 Economie | Asigurari


Contributii nevirate in Pilonul II
Foto: APAPR
​Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, arată datele prezentate luni de Asociația Administratorilor de Pensii Administrate Privat (APAPR). Pe de altă parte, din cauza nerespectării Legii 411/2004 (care prevedea ca în anul 2016 să se ajungă la contribuții de 6% din venitul salarial brut către Pilonul II, față de doar 3,75% în prezent), românii au sume cu 18% mai mici în conturile lor, nefiind virate contribuții de 2,7 miliarde de euro în perioada 2008-2020.

Programul de guvernare al Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR
prevede că statul va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie. În ceea ce privește Pilonul II, documentul spune că vor fi crescute contribuțiile cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.


Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut, ceea ce în termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câștig net exclusiv pentru participanți în valoare de 900 de milioane de euro (după deducerea tuturor comisioanelor). Pe întreaga perioadă de funcționare (2008-2020), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17% (față de o inflație medie anuală de 2,97%), însemnând un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde de euro.

Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 mld. RON (15,4 mld. EUR) în numele a 7,6 milioane de participanți, iar fondurile au făcut deja plăți de 397 mil. RON către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora). În acest moment, peste 1 milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 RON în contul lor personal din Pilonul II.

Comparând performanța investițională a Pilonului II pe toată durata sa de funcționare cu inflația corespunzătoare, precum și cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiția în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcționare Pilonul II a realizat pentru români câștiguri financiare net superioare inflației și acumulării în depozite bancare în RON (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).

 • Pentru un român care câștigă salariul mediu pe economie și a cotizat lună de lună pe toată existența Pilonului II (152 de luni), contribuțiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 RON. Peste aceste contribuții, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câștig mediu net de 5.510 RON, față de 1.937 RON (cât ar fi însemnat indexarea contribuțiilor cu inflația corespunzătoare), 1.864 RON (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 RON (cât ar fi reprezentat câștigul din cumpărarea lunară de euro și actualizarea sumei la finele perioadei).

„Pentru 2021 avem un număr de priorități pe care ne dorim să le promovăm prin dialog instituțional cu ASF, Guvernul și Parlamentul României. Printre acestea se regăsesc adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale și modificările legislației secundare în vederea digitalizării operațiunilor fondurilor de pensii private și a comunicării cu participanții. Sistemul de pensii private trebuie să recupereze decalajul care îl desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, „piața pensiilor private a reușit să facă față provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidență capacitatea sistemului de pensii private de a obține profit pentru participanți, chiar și în condiții adverse. Reziliența sistemului în perioadă de criză este determinată atât de calitatea gestionării fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiții, cât și de activitatea de reglementare și supraveghere.”

Și Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanți și active nete de peste 2,9 miliarde RON în administrare. Pe toată durata de funcționare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăți totale către beneficiari în valoare de 323 mil. RON, pentru 47.700 de cazuri de plată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.5457 vizualizari

 • -1 (5 voturi)    
  eu zic (Luni, 25 ianuarie 2021, 12:58)

  nub [utilizator]

  sa va multumiti cu ce primiti ! .... putea sa fie 0 sau -
 • -3 (9 voturi)    
  pierderi de zeci de mld eur la fondul public... (Luni, 25 ianuarie 2021, 13:15)

  demaGOGU [utilizator]

  ...prin deturnarea a aproape 4 pp. din cas-ul fiecarui salariat catre niste fonduri private care intr-o sitiatie limita for indestula pensiile pensionarilor din tara-mama (NL, AT, etc)
 • +1 (3 voturi)    
  RO = tara unde statul te fura mereu (Luni, 25 ianuarie 2021, 13:59)

  NOTORIOUS [utilizator]

  Romania tara unde platim impozite fara sa beneficiem de nimic, tara in care este mai bine sa lucrezi la stat decat in mediul privat. La stat te faci ca muncesti salariul vine mai departe si ai si pensie speciala astonomica. Tara unde munca este pentru cei prosti. Tara unde statul lucreaza pentru gastiile interlope, nu pentru cetateanul de rand. Tara unde statul te fura mereu.
 • -3 (5 voturi)    
  cresteri (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:00)

  atc [utilizator]

  Comparativ cu cele 6,2 % crestere la Pilonul 2, pensiile Pilon 1 ( stat) au crescut in 2019 cu 14% iar in 2020 cu 15%.
 • -2 (6 voturi)    
  chiar asa (Luni, 25 ianuarie 2021, 14:12)

  nonpostac [utilizator]

  Nu mai ridicati in slavi aceste fonduri care au primit bani, inca nu au platit nimic. Explicati oamenilor ca pensia privata primita este limitata in functie de suma contribuita, si ca nu primesti toata viata pensie. Faceti calcule sa vedeti cat se primeste lunar la un fond de 20000 lei strans in 12 ani. Adica pe la 70-75 de ani cand apar si problemele, pensia ta nu mai e. Eu cred ca sanatatea si pensiile trebuie sa ramana responsabilitatea STATULUI, altefl bogatii vor trai si saracii vor muri. Cand o sa vedeti un magistrat contribuind la Pilonul II atunci sa mai scrieti articole.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by