- "O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Se observă continuarea creșterii concentrării pe piața RCA din România, primii doi asigurători (City Insurance și Euroins) deținând o cotă de piață cumulată de circa 75%.", se arată în raportul publicat joi de ASF.
Un grafic aferent perioadei 2016-2020 arată cum actualul lider al pieței RCA, City Insurance, a crescut de la o cotă de piață de 16,4% în 2016 până la 43,49% la sfârșitul anului trecut.

Click pentru a deschide
- Veniturile din RCA - de 3,97 miliarde de lei în 2020
Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2020 a atins valoarea de aproximativ 3,97 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5%.

Click pentru a deschide
- Prețurile - Prima medie RCA a scăzut la 628 de lei
Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 2% la 31 decembrie 2020 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 628 lei.

Click pentru a deschide
- Evoluția daunelor plătite - dauna medie a crescut cu 7%

Click pentru a deschide
Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%.
Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2020 a crescut comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent cu aproximativ 15%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 6%.
- City Insurance și Euroins conduc topul firmelor cu cele mai mari despăgubiri plătite

Click pentru a deschide
Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor efective cu daunele trebuie avută în vedere și variația rezervelor tehnice constituite de către societăți pentru daunele avizate și încă neplătite (RBNS) precum și pentru daunele întâmplate, dar încă neavizate și deci neplătite (IBNR).

Click pentru a deschide
- Piața asigurărilor a crescut anul trecut cu 4,6% până la 11,5 miliarde de lei
Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 81% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.
Creșterea ponderii primelor brute subscrise (PBS) pentru asigurările generale în volumul total de PBS de societățile autorizate și reglementate de ASF în anul 2020 comparativ cu 2019 a avut loc pe fondul creșterii PBS pentru activitatea de asigurări generale (6,3%), concomitent cu o ușoară scădere a valorii subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață (-1,6%).
si care e riscul, nu sunt asigurate si aceste societati?