DOCUMENT Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de români au preferat să încaseze banii deodată, nu eșalonat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 8 iunie 2021, 11:22 Economie | Asigurari


Plati in pilonul II
Foto: ASF
​Aproape 4.000 de români, participanți sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceștia preferând să primească banii deodată, nu eșalonat, arată datele prezentate marți de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

7,68 milioane de români contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depășea 80,19 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 33% față de aceeași perioadă a anului 2020, arată datele ASF.


În condițiile în care contribuția medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, și valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menționată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II și cei mai mulți au vrut toți banii deodată, nu eșalonat.

Ce plăți s-au făcut în Pilonul II de pensii în primul trimestru din 2021


În perioada ianuarie-martie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 64,47 milioane lei către 3.991 participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

 • În primul trimestru al anului 2021, ca și modalitate de plată a activului personal net, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 78%.

Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 41 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de 15 milioane lei. Au fost înregistrare plăți unice în cuantum de 6 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 1 milion lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.

Ca urmare a invalidității, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 0,44 milioane lei aferent plăților unice și 81 mii lei prin plăți eșalonate.

De notat că autoritățile lucrează de ceva timp la o lege a plăților în Pilonul II de pensii.

 • "Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie din acest an, Nicu Marcu, președintele ASF.


Pilonul II de pensii, în primul trimestru din 2021: 7,68 milioane de români au în medie în conturi puțin peste 10.000 de lei


La finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II și Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%.

Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiții în acțiuni.

Fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II (ianuarie-martie 2021)

 • valoarea totală a activelor - 80,24 miliarde lei;
 • valoarea activelor nete - 80,19 miliarde lei;
 • numărul participanților - 7,68 milioane persoane;
 • contribuția medie a participanților - 197 lei/participant;
 • contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat - 2,42 miliarde lei;
 • rata medie ponderată de rentabilitate - 6,10%;
 • valoarea medie a activului unui participant - 10.670 lei;
 • plăți ale activului personal net către participanți – circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanți și beneficiari.

Fondurile de pensii facultative – Pilonul III (ianuarie-martie 2021)


 • valoarea totală a activelor nete - 3,10 miliarde lei;
 • numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative - 534.760 persoane;
 • contribuția medie - 145 lei/participant;
 • contribuțiile virate în sistemul de pensii facultative - 92 milioane lei;
 • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat - 9,09%;
 • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu - 7,79%;
 • valoarea medie a unui cont - 5.797 lei;
 • plăți ale activului personal net către participanți - aproximativ 27 milioane lei pentru 2.587 participanți și beneficiari.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38672 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  contributia e mica (Marţi, 8 iunie 2021, 11:31)

  mmmircea [utilizator]

  pentru ca psd a incurajat angajarea pe salariul minim, acum vine nasui de la usr si vrea sa scuteasca de contributii si impozite salariul minim, ceea ce va atrage si mai multi oameni in aceasta cursa a saraciei.
  • 0 (8 voturi)    
   Esti suparat ca hotia a fost mica. Se mareste! (Marţi, 8 iunie 2021, 15:37)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Esti suparat ca hotia a fost mica. Se mareste!

   Obligatia de a da bani unui privat, chipurile "pensie privata" a fost de la bun inceput o hotie. Hotie de STAT, legiferata, dar tot hotie.

   Acum, daca hotia n-a fost deajuns de mare, se pregateste una si mai mare: eliberarea privatului care ti-a luat banii de obligatia de a-ti da banii inapoi.
   • +3 (7 voturi)    
    cum e cu hotia de la pilonul I? (Marţi, 8 iunie 2021, 15:48)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Platesti un porcoi de bani si daca ai ghinion mori inainte de a primi ceva si banii se distribuie la altii.
    Si chiar daca primesti pensie vreo 10 ani, primesti doar 40% din ultimul salariu net dupa ce ai cotizat aproape 50% din net timp de 35 ani.
    Recuperare 1/3. Teapa 2/3.
    • -1 (9 voturi)    
     Nu elimini o hotie cu alta (Marţi, 8 iunie 2021, 16:04)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Nu elimini o hotie cu alta MAI MARE.

     Sistemul de pensii "de stat" merge asa de cand exista societatea moderna. In mod natural, fiecare beneficiaza de pensie atat cat are firul vietii.
     Cifrele se pot discuta, se pot ajusta, dar principiul este corect, nu e niciun fel de hotie aici...
     ...dar ca statul sa te oblige sa dai bani la privat...asta DA, asta e hotia.

     Imi pare rau ca nu vezi padurea...dar stii cum zicea Stalin: idiotii utili sunt UTILI. Te las sa ghicesti cui sunt utili.
     • +1 (3 voturi)    
      pilonul II = societatea contemporana (Marţi, 8 iunie 2021, 19:10)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      pilonul I = societatea moderna (pana prin anii '60-'70)
      Toate tarile nesocialiste si care nu stau pe un munte de petrol (desi chiar si Norvegia are un fond de pensii care investeste banii obtinuti din exploatarea petrolului si doar castigul e bagat in pensiile in plata) au pensii private: UK, US, Germania, Franta.
      In Romania, scaderea numarului celor care platesc contributii (in special migratia si pensionarea la varste scazute ca masura electorala) a redus la randul ei interesul altora de a o face - prefera sa incaseze banii ca intreprinzatori, patroni, dar si sa faca evaziune legala sau nu (sa declare sume incasate mai mici si sa foloseasca banii aia de ex pt a cumpara o a doua locuinta care sa aduca un confort la batranete fie din inchiriere, fie prin vanzare sau niste actiuni pe bursa)
 • +14 (18 voturi)    
  Eșalona-v-aș șpăgile! (Marţi, 8 iunie 2021, 11:37)

  J.C.Denton [utilizator]

  Și la ce prognoză de viață vreți să le eșalonați? La 100 de ani, nu-i așa? C-așa-i durata medie de viață în românistan.
  Eu nu știu dacă mai trăiesc până la pensie și voi vreți să hrănesc clasa politică și după ce mor, nu? Că voi sunteți aleșii poporului, eu sunt bun doar de dat la sapă, da?
  • -2 (6 voturi)    
   parerolog de serviciu (Marţi, 8 iunie 2021, 13:25)

   Arlington [utilizator] i-a raspuns lui J.C.Denton

   tu n-ai auzit in viata ta de matematici actuariale dar iti dai cu parerea despre un sistem care functioneaza cu succes de sute de ani
   • +2 (4 voturi)    
    Părerolog ești tu! (Marţi, 8 iunie 2021, 17:24)

    J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Arlington

    Sunt convins că n-ai folosit niciodată vreun instrument de simulare reală pentru blockchain sau fiat ("R" sau orice altceva) iar matematicieni ca tine au dus în 2008 la bail-outul masiv din Statele Unite, gestionând riscul din vorbe, ca tine. Eu vreau banii mei, să-i gestionez eu când ies la pensie, cum a fost vorba la început, nu să schimbăm regulile din mers!
    • -1 (3 voturi)    
     discutia despre bani gramada a fost temporara (Marţi, 8 iunie 2021, 22:11)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui J.C.Denton

     din cauza ca sumele incasate de cei care au iesit pana acum erau ridicole - probabil vreo 30 mii lei pt salariul mediu. Mno, intrucat in 2008 trebuia sa aiba cel mult 45 ani, majoritatea celor care au iesit erau fie speciali, fie oameni cu pensii de boala, fie persoane cu grupa de munca sau angajati de la 16-18 ani (cel mai adesea fara scoala si cu salarii modice).
     Ar fi ideal insa sa se investeasca mai mult in actiuni, ca titlurile de stat nu acopera nici inflatia.
     • +2 (4 voturi)    
      aparent 11% din beneficiari ar fi murit (Miercuri, 9 iunie 2021, 0:31)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      si 88% sunt pensionati (speciali)
      doar 1% sunt pe caz de boala
 • +1 (9 voturi)    
  binisor, dar contributia cand creste? (Marţi, 8 iunie 2021, 11:43)

  Adr1@n [utilizator]

  4000 mii din 7.7 milioane este o cifra nesperat de buna, inseamna ca majoritatea coversitoare au inteles marota care le-a fost prezentata de coalitia pesedista in anii trecuti cand a fost creata aceasta posibilitate.

  inca o dovada ca democratia poate tine sub control tentativele iresponsabile ale unor politicieni pusi pe distrugere (in cazul asta a noului sistem de pensii private). in tarile dezvoltate, partea privatizata a sistemului de pensii este principalul creditor al statului si o sursa de stabilitate. ar fi fost nenorocire pentru generatia urmatoare daca acesta era pus pe butuci.

  si acum ca devine clar ce prefera romanii, cand crestem contributia la nivelul cerut de legislatie? ca sunt ani si ani de zile de cotizatie pe care i-am ratat si care estimez ca imi reduce cuantumul care se acumuleaza pana la 65 ani cu cel putin 25%, pe anumite estimari, chiar mai mult de 1/3. n-or fi sume mari stranse acolo, dar erau banii mei.
  • -1 (9 voturi)    
   Cand Statul te obliga sa dai bani la un privat... (Marţi, 8 iunie 2021, 15:39)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Cand Statul te obliga sa dai bani la un privat...nu-i democratie.
   • +3 (7 voturi)    
    hehe (Marţi, 8 iunie 2021, 17:38)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    "Cand Statul te obliga sa dai bani la un privat..."

    ====================================
    Statul nu te obluga sa dai banii la nici un privat. Sunt banii tai care sunt administrati de un privat, asa cum banii depusi la banca nu-i dai ei ci sunt ai tai si ea doar ii administreaza.
    Nici sa mintiti nu mai sunteti in stare #penalilor care ati vrut sa ne furati banii din P2.
  • +1 (1 vot)    
   Cum (Miercuri, 9 iunie 2021, 13:02)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   pot sa contribue la pilonul II 7,7 milioane cand la pilonul I contribuie mai putin de 5? Poti contribui la pilonul II fara sa contribui la pilonul I?
 • +12 (16 voturi)    
  O noua nationalizare la orizont (Marţi, 8 iunie 2021, 11:48)

  axxa [utilizator]

  Nu va mai fi acceptata plata unica a soldului la iesirea la pensie, dar nici cea esalonata pe 5 ani, doar esalonata pe viata. Ma intreb ce durata de viata vor lua in calcul, probabil una cat mai mare bineinteles, in asa fel incat platile lunare sa fie modice. Iar daca o sa te grabesti sa inchei mai repede conturile pe-aici decat au prevazut ei, banii sa ramana la ei. Ne-au momit cu ceva si acum relitatea se schimba cu 180 grade.
  • 0 (6 voturi)    
   Nope, nu te-au momit (Marţi, 8 iunie 2021, 15:41)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui axxa

   Nope, nu te-au momit. Asa a fost de la bun inceput, stramba toata tevatura...dar trebuia sa vrei sa o vezi.

   NU e nimic cosher cand statul te obliga, in orice forma, sa dai bani unui privat pentru NIMIC. Daca vrei, o faci tu, in mod particular si ramane problema ta.
 • +9 (15 voturi)    
  Plata esalonata (Marţi, 8 iunie 2021, 11:49)

  shurehand [utilizator]

  Sper sa nu iasa o astfel de lege, ca pilonul II sa nu poate fi scos cand si cum vrea fiecare. Poate cineva vrea sa faca alte investitii sau are alte planuri cu banii lui. Probabil ca raman fara comisioane, prime si altele, mai ales ca vin tare decreteii din urma. Ei s-au speriat doar pt 4000 de persoane care au preferat sa retraga tot.
 • +4 (10 voturi)    
  3,75% doar atat (Marţi, 8 iunie 2021, 11:58)

  falcoind [utilizator]

  se virează in contul de la pilonu II și a fost chiar mai putin . 25/3.75=6.667. in contul personal is 83 000 , cotizați 2008-pana azi. Dacă mergea in pilonu II tot azi erau 550 000 Ron 110 000 euro . sincer cred ca se trăiește ok cu 1000 Euro ca și pensionar, fără rate cu casa etc . adică 110 luni , 9 ani și 1 luna. Asta in condițiile in care speranța mea de viata e 68 ani iar șansele sa ajung la pensie is de 65-67% (65 ani) . Culmea e înainte de 2008 am mai cotizat 12 ani , și pana la 65 mai am de cotizat 19 ani . Oare bani aia unde sau dus , in salariile mărite la bugetari și pensiile speciale a unora care se pensionează la câți ani o sa am eu lucrați , ......................
  • +6 (8 voturi)    
   unii chiar 0%. (Marţi, 8 iunie 2021, 12:34)

   Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Guvernul in nemarginita sa bunatate a ajutat sectorul constructii si conexe prin eliminarea contributiei la pilonul 2 acum doi ani.
  • +3 (5 voturi)    
   Ce calcule tembele ai facut (Marţi, 8 iunie 2021, 14:08)

   salvatore [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Ce dreq ai in cap? Ovaz? Pai bai neica nimeni progresisto-comunist daca traiesti 88 de ani? O sa mori de foame bai lunaticule, ca in media sperantei de viata sunt si aia de traiesc mult peste 68 de ani. De de-astia ca tine au nevoie bancile si fondurile de pensii, tu nu mai trebuie sa fii lamurit ca sa-ti fure banii prin Pilonul II, tu chiar vrei sa fii furat. Esti praf.
 • 0 (6 voturi)    
  Pilonul 4 (Marţi, 8 iunie 2021, 12:54)

  NimeniNeica [utilizator]

  Pilonul 4 - pensie administrata personal
  - contributie variabila, de preferat > 10% din venit
  - fara varsta minima, te pensionezi cand vrei
  - investesti in ce vrei (risc variabil)
  - poti sa folosesti o parte din banii stransi daca apare o situatie exceptionala
 • +2 (6 voturi)    
  cum (Marţi, 8 iunie 2021, 13:03)

  gicutotala [utilizator]

  bine spunea un om de afaceri
  banii aceia sunt ai contribuabilului și sunt dați spre administrare unui administrator platit regeste
  și ce să vezi ce debitează idiotul?
  cu banii voștrii facem ce vrem noi. ar trebui dat afară imediat acest om. normal este neconstituțional dar cu kgb-istul dorneanu ... să vedem ce zice psd? cel social si uman
  • -2 (4 voturi)    
   PSD NU mai zice nimic. Doar se face! (Marţi, 8 iunie 2021, 15:56)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui gicutotala

   "să vedem ce zice psd? cel social si uman"
   =============
   PSD NU mai zice nimic. Doar se face!

   PSD s-a vaccinat.
   Cei ce doreau si puteau, chiar au demonstrat ca pot face bine romanilor, au fost rejectati de popor la alegeri. Poporul a respins bunastarea si cresterea economica si a vrut "caluse si catuse". Sper ca iti e clar ca Dragnea a fost condamnat DOAR dupa ce s-a vazut rezultatul alegerilor, pe motive rizibile.
   Revenind...
   ... conducerea PSD a fost luata (ca si la celelalte partide) de o gasca de securisti care nu au nicio aplecare catre binele comun. Deci, pas.
   ...mai mult decat atat, chiar si cei care ar mai avea ganduri "sociale", sa le fie bine si altora, nu numai lor si acolitilor, s-au vaccinat. Nu au chef sa faca puscarie.
   Asa e poporul, asa-s oamenii, bucurosi ca au omorat capra vecinului, asa sunt conducatorii emanati de un asa popor.
   Nu e intamplare, nu e ghinion al istoriei.
   • +2 (4 voturi)    
    hehe (Marţi, 8 iunie 2021, 17:41)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    "Dragnea a fost condamnat DOAR dupa ce s-a vazut rezultatul alegerilor, pe motive rizibile"

    =================================
    Minti ca o mazeta ruseasca. Dragnea a fost condamnat pentru ca e hot si a furat.
    Incerci, fara vreun spor, sa crosetezi minciuni rizibile. E dovada disperarii rusesti, cantecul de lebada inaintea imploziei imperiului raului.
 • +5 (7 voturi)    
  Nu poate retroactiva (Marţi, 8 iunie 2021, 13:19)

  Dodel540 [utilizator]

  Orice nouă lege care sa "reglementeze" plata contrbutiei la pilonul 2 nu poate retroactiva. Multi am incheiat explicit contracte cu fondurile de pensii pilon2 iar acolo este scris negru pe alb care sunt modalitatile de incasare a sumei stranse la finalul perioadei de cotizare. La fel de bine in noua lege ar putea sa scrie si ca pensia pilon 2 nu se mai mosteneste daca mori.
  Ce vor ei este incalcare de proprietate.
 • +3 (5 voturi)    
  renta viagera transforma P2 in P1... (Marţi, 8 iunie 2021, 13:21)

  demaGOGU [utilizator]

  ...un nu hotarat acestei propuneri extrem de perverse.

  banii jos. toti. asap.
  • -1 (3 voturi)    
   nu e chiar asa (Marţi, 8 iunie 2021, 15:54)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   daca se alege speranta de viata 10 ani, in fiecare luna iti da 1/120 din soldul initial al contului, dar daca contul creste un pic peste inflatie atunci pot ajunge banii pentru 12-15 ani.
  • -1 (1 vot)    
   Fondul suveran al Norvegiei foloseste doar profit (Marţi, 8 iunie 2021, 19:21)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   si atat
   https://en.wikipedia.org/wiki/Government_Pension_Fund_of_Norway
   Daca ai o suma suficient de mare, daca iei lunar 1/120 = 0.84%, e posibil ca din profit sa recuperezi o buna parte si astfel sa poti prelungi perioada pe care primesti pensie.
   Pe de alta parte, daca ai acumulat cateva mii de lei e mai mult bataie de cap si de joc sa iti dea cate 10 lei pe luna.
 • +4 (8 voturi)    
  Incredibil (Marţi, 8 iunie 2021, 14:15)

  Bubico [utilizator]

  Faptul că se pregătește stoparea încasării sumei civenite într-o singură tranșă este un intenție neconstituțională și aberantă. Banii sunt ai cotizantului, el trebuie să dispună de aceștia cum dorește atunci când s-a împlinit termenul. Poate că omul dorește să facă o investiție, un cadou, poate plănuiește să-și facă o plăcere anume la final de viață. Cum să-i tai acest drept? Chiar ați băut gaz, aparatnicilor?
 • +1 (3 voturi)    
  Valoarea medie a unui cont e irelevanta (Miercuri, 9 iunie 2021, 0:30)

  jorj_bv [utilizator]

  - emigratie: s-a umplut Europa de romani din 2007 incoace, unii poate au contribuit cand si cand pe aici
  - toti tinerii care s-au apucat de munca din 2008 incoace nu au "vechime" completa. Unii s-au angajat luna trecuta
  - scutirea de contributia la pilonul 2 a "constructorilor" (intre 350 si 500 mii)
  - multi tineri: salarii mai mici decat media fiind la inceputul activitatii
  In realitate, un angajat care a avut mereu salariul mediu din fiecare luna are in jur de 30 mii lei daca a cotizat intreaga perioada.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by