Consiliul Concurenței a anunțat joi declanșarea unei noi investigații privind o posibilă încălcare a legislației în domeniul concurenței de către Auto Italia Impex, 27 dintre service-urile autorizate din rețeaua sa și Uniqa Asigurări. Autoritatea susține că are indicii că toate aceste firme și-ar fi coordonat comportamentul având ca scop stabilirea tarifelor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

Auto Italia este importatorul oficial în România al brandurilor Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Fiat Professional, Abarth și Maserati.

  • "Autoritatea de concurență are indicii că Auto Italia Impex, 27 dintre firmele de reparații autorizate din rețeaua sa și UNIQA Asigurări și-au coordonat comportamentul, având ca scop stabilirea tarifelor, discounturilor și a altor condiții de tranzacționare pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România. În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile și/sau punctele de lucru ale Auto Italia Impex, UNIQA Asigurări și patru dintre reparatorii autorizați vizați de investigație.", se arată în comunicatul autorității.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate. Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Posibile înțelegeri între service-urile auto și asigurătorii RCA sunt investigate încă din 2019

Autoritatea de concurență a amintit joi că mai are în derulare o investigație ce vizează posibile practici anticoncurențiale privind serviciile de reparare a autovehiculelor asigurate, în cadrul căreia a efectuat inspecții inopinate la ACODAREN (Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan) şi ale unora din companiile membre ale acesteia, la Automobile-Dacia, la Renault Commercial Roumanie și la mai multe societăți de asigurare.

Mai exact, în luna aprilie 2019, autoritatea a anunțat că a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii din sectorul auto şi ale unor societăţi de asigurare: Automobile-Dacia, Renault Commercial Roumanie, RCI Broker de Asigurare, RCI Finanţare România, RCI Leasing România IFN, Allianz-Ţiriac Asigurări, Omniasig Vienna Insurance Group, Groupama Asigurări SA, UNIQA Asigurari SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare. Inspectiile au fost efectuate ca urmare a extinderii investigaţiei, declanşate în anul 2017, pe piața serviciilor de întreținere și reparare a autovehiculelor din România.