​Primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții City Insurance vor fi efectuate luni, 29 noiembrie, a anunțat astăzi Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care a preluat administrarea acestui asigurător în procedură de faliment. Datele ASF transmise în premieră către HotNews.ro arată că despăgubirile solicitate până acum sunt estimate la peste 100 milioane de euro.

City InsuranceFoto: AGERPRES
  • UPDATE ASF a anunțat vineri seara ce plăți se vor face luni: "Peste 2,3 milioane de lei pentru 1.003 de cereri de plată. Până la 26 noiembrie 2021, FGA a primit 68.931 cereri de plată precum și 35.687 cereri de deschidere de dosare.
  • Din numărul total al cererilor de plată primite de către FGA, 5.556 de cereri au fost transmise de către BAAR, 5.705 reprezintă solicitări de regres primite de la asigurători, în timp ce restul de 57.670 de cereri de plată au fost transmise de diverși alți creditori."

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat vineri că termenul pentru primele plăți a despăgubirilor se împlinește luni, 29 noiembrie, în condițiile în care, potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond s-a născut la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF prin care s-a retras autorizația de funcționare a City Insurance, respectiv 27.09.2021.

Structura de personal a FGA a fost crescută de la cca. 75 la 175 de angajați pentru a gestiona dosarele de daună ale City

În vederea analizării cererilor de plată înregistrate FGA a procedat la preluarea evidențelor complete ale dosarelor de daună precum și a evidențelor tehnico-operative și contabile de la asigurător, proces de durată având în vedere dimensiunea companiei și a bazelor de date deținute de acesta, preluarea evidențelor fiind finalizată în termenul prevăzut de legislație, de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a Societății de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A, respectiv la data de 27.10.2021.

Procesul de analiză a cererilor de plată în vederea efectuării plăților a fost inițiat după finalizarea preluării bazelor de date, fiind un proces complex, având în vedere numărul semnificativ de cereri de plată primite.

Gestionarea procesului de înregistrare a cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7/cererilor de plată-anexele 9 și 10, dar și de instrumentare a dosarelor deschise sau preluate de Fond de la City Insurance, a presupus, printre altele, creșterea structurii de personal de la cca. 75 la 175 de angajați, atât în structura centrală a Fondului, cât și în teritoriu.

Redimensionarea numărului de angajați vine în sprijinul desfășurării activității FGA în cazul City Insurance, precum și în întâmpinarea solicitărilor extrem de numeroase primite de la creditorii de asigurare ai acestei societăți.

Fondul susține că odată cu această nouă structură 'va depune toate eforturile pentru a asigura un ritm constant de analiză și plată a cererilor, urmărind soluționarea cererilor de plată înregistrate într-un termen rezonabil.'

Pentru a asigura un principiu de echitate în relația cu toți petenții de asigurare, FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora la Fond. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online, pe site-ul FGA: https://www.fgaromania.ro/status-cereri-nou

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare

FGA a mai reamintit vineri că este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015.

Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată.

Conform art.13 alin 4 din Legea 213/2015: ”Aprobarea sau, după caz, respingerea sumelor pretinse de petenţi este de competenţa Comisiei Speciale” a FGA.

Falimentul City Insurance: Despăgubirile solicitate până acum sunt estimate la peste 100 milioane de euro / Ce bani sunt în conturile FGA și când vor începe plățile

Păgubiții și clienții City Insurance, fostul lider RCA intrat în procedura de faliment, au trimis până acum aproximativ 56.900 de cereri de plată de despăgubiri și restituiri de prime către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), iar valoarea despăgubirilor solicitate de către aceștia este estimată la aproximativ 530 milioane de lei, a precizat marți, 16 noiembrie, pentru HotNews.ro Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Suma este aproape de totalul resurselor FGA, dar Fondul poate să-și majoreze disponibilitățile.

  • "FGA a primit până la această dată un număr de cca. 56.900 cereri de plată (despăgubire și restituire), fiind în acest moment în proces de înregistrare a acestora. Valoarea despăgubirilor solicitate de către creditorii de asigurare ai societății City Insurance SA aferente cererilor de plată depuse până la această dată este estimată la aproximativ 530 milioane lei.", au precizat marți pentru HotNews.ro oficialii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Anterior, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a comunicat către HotNews.ro că termenul calculat pentru începerea plăților este 29 noiembrie 2021.