Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), a criticat vineri obiectivul din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile să nu depășească 9,4% din PIB în perioada 2022-2070. 'Critic acest 9,4% prins în PNRR pentru că nu-l înțeleg. De ce UE are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%? Eu personal nu înțeleg.', a declarat Budăi, care a adăugat că pensiile vor fi modernizate.

Marius BudaiFoto: Captura Guvern

  • "Ar trebui să ne spună fostul ministru care a prins acest lucru în PNRR, în contextul in care media UE cu plata pensiilor din sistemul public doar este de 13%. De ce USR și domnul Ghinea i-au vrut săraci pe părinții și bunicii noștri, întrebați-l pe dumnealui.", a declarat ministrul Muncii.

Întrebat dacă se va veni cu o nouă formulă de recalculare a pensiilor, Budăi a spus că se vor aduce modificări actualei legi a pensiilor.

  • "Nu avem o noua formulă de recalculare a pensiilor, ci o lege pe care o s-o punem în vigoare și avem un pachet social pe care-l vom pune în vigoare începând cu luna ianuarie 2022. În programul de guvernare, Coaliția a agreat modernizarea legii pensiilor aflată în vigoare. (..)
  • Dupa cum stiți prin PNRR s-a prins o consultanță pentru o nouă lege a pensiilor și legea salarizării. În programul de Guvernare noi nu vorbim de o nouă lege a pensiilor, ci de modernizarea pensiilor actuale și cu siguranță dacă vom găsi lucruri de îndreptat, le vom pune în aplicare.", a mai spus Marius Budăi.

Un termen important pentru finalul acestui an legat de pensii în PNRR

Până la finalul acestui an, România și-a asumat semnarea contractului de asistență tehnică cu entitatea selectată în vederea pregătirii analizei și a propunerilor de reformă a sistemului de pensii – regimul general și regimurile speciale – în conformitate cu principiile consacrate în planul național de redresare și reziliență.

Noua legislație:

• va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri adhoc ale nivelurilor pensiilor

• va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc

• va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;

• va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;

• va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;

• va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;

• va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei

• va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii. Asistența tehnică include o evaluare a impactului diferitelor opțiuni de reformă propuse (proiecții pe termen lung). Furnizorul de asistență tehnică va sprijini redactarea documentului de reformă a sistemului de pensii.