Doar 714 români au cerut transferul viitoarelor contribuții aferente Pilonului II către sistemul public de pensii (Pilonul I) timp de 1 an, după ce s-a introdus această posibilitate prin controversata ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018), arată datele transmise HotNews.ro de ASF. 20 dintre aceștia au cerut și plata activului personal. Vezi în articol cât au contribuit și cât au încasat aceștia, dar și situația conturilor celorlalte 694 de persoane.

PensieFoto: ASF
  • ERATĂ Cei 714 care și-au transferat contribuțiile viitoare la Pilonul 1 (sistemul public de pensii) au făcut-o în interval de 1 an, nu în decurs de 3 ani cum în mod greșit am scris inițial în articol, deoarece această posibilitate legală a fost eliminată din legislație prin OUG 1/2020, nemaifiind valabilă în prezent.

Amintim faptul că prin controversata OUG 114/2018 s-a introdus posibilitatea ca o persoană participantă la un fond de pensii din Pilonul II să poată opta, pe baza de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deținute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privata.

Această posibilitate legală a fost în vigoare timp de 1 an, fiind eliminată prin OUG 1/2020, care la Articolul 35 (1) prevede următoarele:

  • „După aderare sau repartizare, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată."

Doar 714 români au cerut transferul viitoarelor contribuții din Pilonul II la sistemul public de pensii într-un an de zile de la adoptarea OUG 114

La solicitarea HotNews.ro de a preciza câți participanți la Pilonul II au ales să-și transfere contribuția de 3,75% la sistemul public de pensii de la 1 ianuarie 2019 și până în prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat următoarele:

  • „La data de 28.02.2022, un număr de 714 participanți la sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) au solicitat transferul viitoarelor contribuții la sistemul public de pensii (Pilonul I), în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.”, a precizat ASF.

Autoritatea spune că nu deține informații referitoare la valoarea totală a contribuțiilor virate de către aceștia la Pilonul I, în perioada menționată, aceste date regăsindu-se la Casa Națională de Pensii Publice.

ASF a dat însă detalii despre valoarea contribuțiilor acestor participanți care au rămas în conturile de la Pilonul II după ce aceștia au ales să-și mute viitoarele contribuții la Pilonul I.

  • „La finalul lunii februarie 2022, din cele 714 persoane, 20 au solicitat plata activului personal. Pentru acestea au fost virate contribuții brute în valoare de 430.935 lei, iar valoarea cumulată a activului plătit din fond a fost de 633.876 lei (valoarea activului net înainte de reținerea comisioanelor bancare și a impozitului).
  • În cazul celor 694 persoane care încă sunt participanți, au fost virate de-a lungul timpului contribuții brute în valoare de 10.700.437 lei și au acumulat în conturile individuale un activ net de 15.192.449 lei (calculat la data de 28.02.2022).”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Cum s-a putut să-ți transferi viitoarele contribuții de la Pilonul II în sistemul public de pensii / UPDATE Opțiunea nu mai este valabilă în n prezent

Prin OUG 114/2018, participantii la Pilonul II au primit posibilitatea de a transfera contribuția de 3,75% la sistemul public de pensii (numit si Pilonul I sau Pensia de Stat), după minimum 5 ani de la aderare (voluntară sau prin repartizare aleatorie). Activul net acumulat pana la momentul solicitarii de transfer va rămâne în contul personal al participantului deschis la Fondul de pensii administrat privat și se va investi până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Dreptul la încasarea pensiei private Pilon II se deschide:

  • - la vârsta legală de pensionare sau
  • - la apariția invalidității de gradul I sau II cu decizie nerevizuibilă sau
  • - la data decesului participantului - suma acumulată va fi plătită moștenitorilor legali.

În prezent, contribuția participanților la sistemul de asigurari sociale este de 25% din venitul salarial brut și este împărțită astfel: 21,25% din venitul salarial brut se direcționează către Pilonul I și 3,75% din venitul salarial brut se directioneaza catre Pilonul II.

După transferul contribuției la sistemul public de pensii, procentul de 3,75% din venitul salarial brut, care în prezent se direcționează către Pilonul II, în conturile individuale ale clienților participanți, va rămâne în sistemul public de pensii, pentru plata pensiilor actuale.

Cu alte cuvinte, contribuția clienților participanți la pilonul I de pensie va crește de la 21,25% la 25% și prin urmare punctajul calculat pentru pensia din pilonul I va fi ajustat proporțional.

De notat că Pilonul I de pensii se bazează pe solidaritatea între generații (angajații actuali plătesc CAS, iar banii sunt plătiți imediat pensionarilor actuali).

UPDATE (miercuri, 11:40) Această posibilitate legală a fost în vigoare timp de 1 an, fiind eliminată prin OUG 1/2020, care la Articolul 35 (1) prevede următoarele:

  • „După aderare sau repartizare, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată."

Efectele OUG 114/2018: Câți angajați din construcții nu au mai contribuit la pilonul II în ultimii 3 ani și ce sumă nu s-a mai dus la viitoarea pensie

Un alt efect al OUG 114/2018 a fost scutirea de la plata contribuției individuale de asigurări sociale de 3,75% către un fond de pensii administrat privat pentru angajații din construcții.

Măsura, menită să dezvolte acestor sector, crește veniturile prezente ale angajaților din construcții, dar aceștia vor avea pensii mai mici dacă nu economisesc, deoarece nu vor mai beneficia de pensia din Pilonul II, iar cota de contribuție la Pilonul I (sistemul public de pensii) este mai mică decât a altor angajați din alte sectoare economice.

Peste 750.000 de angajați din construcții au fost scutiți de la plata contribuției către pilonul II de pensii în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2021, astfel că peste 1,9 miliarde de lei nu au mai fost virați pentru pensie în conturile fondurilor de pensii private, se arată într-un răspuns transmis luna trecută în Parlament de Ministerul Muncii.

Guvernul a aprobat creșterea cotei de contribuție la 4,75%, începând cu 1 ianuarie 2024

Cota de contribuție la Pilonul II de pensii ar urma să fie majorată cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75% începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență adoptat ]n data de 16 martie 2022 de Guvern.

Adoptarea acestui act este obligație asumată în PNRR.

Anul trecut la pilonul II participau 7,79 milioane de români

Anul trecut la pilonul II participau 7,79 milioane de români, iar valoarea medie a activului unui participant era de 11.434 lei.

19.000 de participanți sau moștenitori la Pilonul II de pensii (pensii obligatorii administrate privat) au încasat anul trecut suma de aproximativ 288 milioane de lei, 86% dintre aceștia ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, arată datele ASF.

În perioada ianuarie-decembrie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de circa 288 milioane lei către 19 mii de participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 86% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 13% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

În anul 2021, ca și modalitate de plată a activului personal net, participanții/beneficiarii au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate, în procent de 79%. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 185 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de 63 milioane lei.

Au fost înregistrare plăți unice în cuantum de 31 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 7 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului.