​Valoarea celor mai mari 10 daune plătite anul trecut de către asigurătorii din România în baza polițelor facultative CASCO a depășit 5 milioane de lei (circa 1 milion de euro), potrivit datelor UNSAR, uniune care reprezintă 20 de asigurători ce dețin aproximativ 90% din piața locală de asigurări.

Accident autoFoto: Exinocactus, Dreamstime.com

Dintre acestea, cea mai mare despăgubire plătită a fost de peste 500.000 lei – și a fost achitată în urma unui accident rutier. Din Top 10 al celor mai mari despăgubiri plătite în baza acestui tip de asigurare, 6 au fost achitate ca urmare a producerii unor accidente rutiere, 3 din cauza unor incendii și 1 din cauza unei inundații.

  • „Statisticile arată că asigurătorii din România au achitat, în medie, în fiecare zi a anului trecut, despăgubiri de peste 1 milion euro pentru daunele CASCO și aproape 2 milioane euro pentru daunele aferente polițelor RCA”, au declarat marți reprezentanții UNSAR.

La nivelul întregii piețe, despăgubirile totale plătite în baza polițelor CASCO s-au ridicat la peste 2 miliarde lei (aproximativ 410 milioane euro), în creștere cu circa 10% față de anul anterior, arată datele oficiale ale ASF. În România, erau în vigoare la finele anului trecut puțin peste 1 milion de polițe facultative CASCO.

Creșterea prețurilor RCA a adus venituri record asigurătorilor: Gradul de concentrare se menține ridicat, cu Euroins la 36% din piață

​Cei șapte asigurători RCA au obținut venituri de aproximativ 2,34 miliarde lei în primul trimestru din acest an, valoare aproape dublă față de perioada similară din 2021, în condițiile în care prima medie RCA anualizată a crescut puternic cu aproape 80%, arată datele publicate luna trecută de ASF. Cu toate acestea doar 3 din cei 7 asigurători RCA au venituri mai mari decât cheltuielile și daunele plătite.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele trei luni ale anului 2022 a atins valoarea de aproximativ 2,34 miliarde lei, nivel aproape dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.