​14 dosare de daună au fost deschise până acum în baza polițelor de asigurare dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectați de exploziile produse la stația GPL din Comuna Crevedia, județul Dâmbovița, a anunțat joi Uniunea asigurătorilor - UNSAR.

Zona exploziilor din Crevedia, securizataFoto: Hotnews / David Bularca

Inspectorii de daune analizează în prezent care este valoarea despăgubirilor care urmează a fi achitate.

În tragedia de săptămâna trecută și-au pierdut viața 5 persoane, alte aproape 60 au fost rănite și zeci de construcții au fost avariate. Este vorba atât despre locuințe, cât și despre sedii de companii. Doar o parte dintre acestea erau însă și protejate financiar printr-o poliță de asigurare.

Chiar și în condițiile în care doar 1 din 5 locuințe din România este asigurată, anul trecut, proprietarii acestora au primit despăgubiri de peste 43,3 milioane lei din partea companiilor membre UNSAR în baza asigurărilor facultative, doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, cu peste 69% mai mult față de 2021, fără a lua în calcul și despăgubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri.

Asigurarea facultativă pentru locuință oferă un nivel suplimentar de protecție față de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, în plus față de dezastrele naturale, și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum și alte situații neprevăzute – inundații produse vecinilor, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice etc.

Asigurările facultative de locuințe se pot încheia doar pentru locuințele care sunt asigurate printr-o poliță obligatorie (PAD).

Patronii staţiei GPL din Crevedia au anunțat „intenția” de a repara casele distruse

Firma Flagas, care deține stația GPL din Crevedia și care este deținută de fiul primarului din Caracal, și-a exprimat „intenția” de a suporta costul reparațiilor la imobilele afectate de exploziile produse în 26 august. Documentul, asumat de către cei doi administratori ai firmei, a fost postat pe Facebook de Primăria Crevedia.

Documentul este adresat primarului din Crevedia, Florin Petre, fiind asumat de către cei doi administratori ai Flagas - Ionuţ Doldurea, fiul primarului din Caracal și Cosmin Stîngă - fără a avea semnături olografe. Documentul a fost postat pe pagina de Facebook a Primăriei Crevedia: „ANUNȚ - În atenția persoanelor păgubite în urma exploziilor stației GPL din Crevedia”, fără alte comentarii.

10 case au fost distruse și alte 75 avariate în urma deflagrațiilor

Duminică, 3 septembrie, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că zece case au fost distruse, iar alte 75 au fost avariate în urma deflagrațiilor.

Acționarii Flagas SRL sunt Ionuţ Daniel Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal (51%) și Cosmin Ionuţ Stângă (49%).

La trei zile de la explozii, reprezentanţii societăţii Flagas SRL au transmis un comunicat în care spuneau că sunt „preocupaţi în aceste zile de situaţia victimelor şi a tuturor persoanelor care au avut şi au de suferit în orice mod din pricina acestui accident”: „Încercaţi de nespusă mâhnire, înţelegem devastaţi încercarea extremă prin care trec atât de multe familii şi sperăm să nu fim descalificaţi în străduinţa asumată de a o alina”.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli - stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar o anchetă a Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.