​De teama creșterii excesive a prețurilor RCA, Guvernul vrea să înghețe pentru încă 6 luni prețurile RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024, publicată de BNR, conform unui proiect aflat joi în analiză pe masa Executivului.

Accident auto in BucurestiFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

UPDATE (19:54) Guvernul a adoptat joi acest act normativ.

Cum este motivată înghețarea prețurilor: În primele 6 luni expiră aproximativ 3,5 milioane de polițe RCA

Guvernul amintește că în data de 5 aprilie (n.a pe fondul falimentului Euroins) a decis plafonarea prețurilor RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

Măsura luată inițial pentru 6 luni, până pe 10 octombrie, a fost prelungită ulterior pana la 31 decembrie 2023, dar estimările sunt că dezechilibrul din piața RCA va continua și în primele luni din 2024.

  • „Întrucât în luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA, fapt ce a determinat o presiune asupra pieței de asigurări RCA, mecanismul de cerere și ofertă a fost afectat și se estimează că această situație de criză, dezechilibru între cerere și ofertă și disfuncționalitate a pieței vor persista și se vor manifesta inerțial și ulterior datei de 1 ianuarie 2024 în condițiile în care doar 6 societăți autorizate în România şi două sucursale înfiinţate în baza dreptului de stabilire desfăşoară în prezent activitate de asigurare RCA, iar datele arată că numai în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea.
  • Această situație este generată de faptul că asigurătorii RCA au fost nevoiți în această perioadă să preia în asigurare un număr mai mare de asigurați decât în mod normal într-un an obișnuit în care nu se manifestă situația descrisă anterior, astfel încât se estimează că va exista în continuare o situație de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață. (...)
  • O astfel de situație are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 1 ianuarie 2024.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Soluția Guvernului: Prețuri înghețate încă 6 luni, dar ajustate cu rata inflației

Având în vedere toate acestea, soluția Guvernului este înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentând prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

  • „Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale.”, se arată în document.

Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul consumatorilor, comisionul de distribuție ce se reflectă în costul final al poliței RCA pe care aceștia urmează să îl plătească se va limita la un maximum de 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

În același sens, proiectul reglementează totodată faptul că despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor încheiate în această perioadă trebuie să acopere costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat doar în situația în care acesta nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Asigurătorii și brokerii au cerut Guvernului să nu continue plafonarea prețurilor RCA și în 2024: Va crește riscul ieșirii altor jucători din piață

În plină schimbare a conducerii ASF, asigurătorii și brokerii de asigurare au cerut Guvernului să nu prelungească plafonarea prețurilor RCA și în 2024, atenționând că o astfel de măsură ar pune o presiune uriașă pe asigurătorii din piață, care ar crește riscul ieșirii altor jucători, după falimentul Euroins.

  • „Pentru înghețarea tarifelor de primă s-a invocat situația excepțională ca urmare a falimentelor și nevoia de preluare de către celelalte companii de asigurări a unui portofoliu semnificativ de clienți. Printr-un efort semnificativ, piața de asigurări a reușit să absoarbă acest șoc. Însă, pentru acest lucru, companiile de asigurări au avut nevoie de capital, fie consumând din cel existent, fie cerând bani către acționari.
  • Continuarea plafonării pune o presiune uriașă pe asiguratorii din piață, ce crește riscul ieșirii altor jucători, dintr-o piață care are oricum doar 6 companii autorizate și reglementate în România prezente și încă 2 care activează în baza pașaportului european.
  • Este evident, așadar, că orice potențială ieșire din piață va genera o presiune suplimentară asupra restului jucătorilor, creându-se un efect de domino.”, a declarat în 19 decembrie Alexandru Ciucan, directorul general al UNSAR.

O reacție similară a venit atunci și din partea Uniunii Naționale a societăților de intermediere în asigurări (UNSICAR) care a avertizat că menținerea plafonării prețurilor RCA va contribui și mai mult la restrângerea concurenței și va intârzia intrarea de noi jucători în această piață.

Brokerii în asigurări subliniază că tarifele RCA sunt plafonate de peste 9 luni și susțin că piața de profil a reușit să absoarbă șocul provocat de retragerea autorizației de funcționare a Euroins România.

  • “Problema fundamentală a pieței locale de asigurări RCA este numărul redus de jucători de profil și, implicit, concurența insuficientă pe acest segment de piață, situație evidențiată și de raportul anual ASF privind industria asigurărilor în anul 2022, în care se menționează că primele trei societăți pe piața RCA aveau o cotă cumulată de 72%”, a declarat Dorel Duță, președintele UNSICAR.

Acesta amintește că societățile de brokeraj au intermediat în anul 2022 aproape 76% din volumul primelor subscrise de asigurători și că în urmă cu peste 15 ani, pe piața RCA din România erau prezente peste 15 companii de profil, în timp ce la finele anului 2022 erau activi doar 9 jucători, dintre care doi sunt din afara țării.