​Deși prețurile RCA au crescut anul trecut, sute de mii de șoferi au ales să plătească în medie cu 184 de lei mai mult la asigurarea auto pe clauza de decontare directă, prin care pot repara mai repede mașina, la propriul asigurător RCA, atunci când sunt păgubiți în trafic, în loc să ceară plata daunelor de la asigurătorul RCA al mașinii șoferului vinovat de accident. Totul ține însă de seriozitatea asigurătorului la care și-au făcut RCA-ul.

Evaluare dauna RCAFoto: Liubovyashkir / Dreamstime.com

Decontarea directă este o clauză auxiliară la polița RCA, pe care orice asigurător este obligat să o oferteze, dar a cărei achiziție este opțională pentru asigurat.

Prin achiziția acestei clauze, asigurătorul tău RCA se ocupă direct de plata către service-ul care îți va repara autovehicolul, fără a fi nevoie de intervenția firmei de asigurări a șoferului care te-a accidentat. Procesul de rezolvare a daunelor ar trebui să fie mai rapid și mai ușor.

Ulterior asigurătorul tău se îndreaptă către asigurătorul șoferului care a produs accidentul pentru a-și recupera banii.

Șoferii au plătit în medie 184 de lei în plus la RCA pentru decontarea directă

Cele mai recente date ASF arată că în primele nouă luni ale anului trecut, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 377.502 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 68.229.462 lei.

Astfel, a rezultat o primă medie anualizată de 184 lei.

La data de 30 septembrie 2023 erau în vigoare un număr de 459.865 clauze de decontare directă.

Dauna medie plătită pe dosar a fost de 8.783 de lei

Totodată, în primele nouă luni ale anului 2023, asigurătorii RCA au plătit un număr de 8.553 dosare de daună aferente clauzei de decontare directă, în valoare totală de 75.117.119 lei, rezultând o daună medie plătită pe dosar de 8.783 lei.

La sârșitul lunii septembrie 2023, în soldul rezervei de daună avizată erau înregistrate 3.848 dosare de daună, în valoare estimată de 34.701.262 lei.

Decontarea directă acoperă doar daunele mașinii, nu și vătămările corporale, decesul sau daunele morale / Alte limite

RCA cu decontare directă acoperă daunele mașinii tale în cazul în care nu ești tu șoferul vinovat de crearea acestora.

Mai mult, decontarea directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

  • a) accidentele auto se produc pe teritoriul României,
  • b) vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România,
  • c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor,
  • d) ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului,
  • e) prejudiciile exclud vătămările corporale.

Aceasta înseamnă că în cazul nefericit al unui accident soldat cu vătămări corporale sau deces, în care se solicită și daune morale, nu vei putea solicita plata acestor despăgubiri de la propriul asigurător, în baza clauzei de decontare directă, ci tot la asigurătorul RCA al celui care a produs accidentul.

Amintim faptul că limita de despăgubire pentru vătămări corporale și deces oferită de polița RCA depășește în prezent 6,07 milioane de euro, în timp ce limita de despăgubire pentru daune materiale este de peste 1,22 milioane de euro.

Prețurile RCA au crescut în primele nouă luni din 2023 / Doar 4 din 10 asigurători au câștigat din RCA

Prețurile RCA au crescut în primele nouă luni ale anului trecut, prima medie anualizată fiind de 1.209 lei, în creștere cu 5% comparativ cu perioada similară a anului 2022, arată cele mai recente date ASF. În aceeași perioadă, dauna medie a crescut cu 12% până la 10.750 de lei.

În ciuda veniturilor semnificativ mai mari decât despăgubirile plătite asiguraților, cei mai mulți asigurători au pierdut bani din RCA.

Sursa foto: Dreamstime.com