​Șoferii care circulă fără RCA, dar și cei care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu mașina atunci când au asigurarea suspendată riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei în funcție de tipul de autovehicul, potrivit modificărilor la legea RCA, adoptate luni de Senat. În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.000 de lei și 2.000 de lei.

Control in traficFoto: Inquam Photos / George Călin

Senatul a adoptat luni, ca primă cameră sesizată, noile modificări la legea RCA, care introduc amenzi foarte mari atunci când șoferii sunt prinși fără RCA ori că circulă cu mașinile atunci când au asigurarea auto suspendată.

Reguli la suspendarea RCA: Mașina trebuie scoasă de pe domeniul public

Asiguratul va putea solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiate pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni, numai în perioada prevăzută în contractul RCA inițial și menționează data de începere și de încheiere a suspendării.

Perioada de suspendare este de minimum o lună și nu poate depăși perioada dintre data suspendării și data la care contractul RCA încetează.

Asigurătorul prelungește perioada pentru care a preluat răspunderea cu perioada pentru care efectele contractului au fost suspendate, prin emiterea unui act adițional.

  • Pe toată durata suspendării efectelor contractului RCA, asiguratul este obligat să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Nerespectarea acestei obligații se sancționează contravențional.

Amenzile pot fi aplicate atât proprietarului mașinii, cât și deținătorilor mandatați să conducă acea mașină, care trebuie menționați la încheierea asigurării RCA.

Amenzi la lipsa RCA ori nerespectarea regulilor la suspendarea asigurării

Șoferii care circulă fără RCA sau care nu respectă obligația de a-și imobiliza mașina într-un spațiu privat ori circulă cu autovehiculul pe perioada cât asigurarea RCA este suspendată vor putea fi sancționati cu următoarele amenzi:

  • a) în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor – 2000 lei;
  • b) în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie – 7000 lei;
  • c) în cazul vehiculelor de transport marfă, sau cu altă destinație:
    (i) având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone – 5000 lei;
    (ii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone – 7000 lei;
    (iii) având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone – 15000 lei;
  • d) alte vehicule decât cele prevăzute la lit. a) – c) – 1000 lei.

Amenzile vor putea fi aplicate de către:

  • ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române;
  • personalul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (n.a. CNAIR) care efectuează control pe reţeaua de drumuri naţionale din România prin intermediul sistemelor de camere video cu rol de a identifica si de a înregistra numerele de înmatriculare/înregistrare ale vehiculelor.

În plus, cei care circulă fără RCA sau cu o mașină pentru care asigurarea este suspendată pot fi sancționați și cu reținerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, de către ofițerii și agenții de Poliție.

Amenda se reduce la jumătate dacă o plătești în maxim 15 zile

Un alt amendament adoptat de Senat este acela că toate aceste amenzi scad la jumătate dacă sunt plătite în maxim 15 zile.

Proiectul de lege adoptat luni de Senat cuprinde și alte modificări majore RCA precum revizuirea sistemului bonus-malus, introducerea franșizei ori plata în rate lunare a primei de asigurare.

Proiectul de lege se duce acum spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență în Camera Deputaților, care este for decizional.