Autoritățile publice autonome, precum ASF, ANRE și ANCOM, vor putea să-și majoreze în anumite condiții numărul funcțiilor de conducere de la 8% la maxim 10% din totalul angajaților, potrivit unei derogări aprobate joi de Guvern la Legea 296/2023 (cu noile taxe și impozite). „Această creştere a procentului funcţiilor de conducere la 10% nu este un dat. Sunt două condiţii cumulative pe care trebuie să le respecte”, a subliniat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Marcel Bolos si Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „Să n-o luăm ca un dat. Această creştere a procentului funcţiilor de conducere la 10% nu este un dat. Sunt două condiţii cumulative pe care trebuie să le respecte.
  • Unu, să fi aplicat reorganizarea. Aceasta înseamnă că a dus funcţiile de conducere de la 15% la..., nu ştiu, 8%, cât spune legea și de-abia dacă există o obligaţie faţă de Comisia Europeană ca urmare a implementării unui regulament sau a unei directive a Uniunii Europene atunci structura organizatorică nou creată poate să ducă la funcţii de conducere de până la 10%.
  • Dar nu înseamnă că ele acum îşi cresc procentul de funcţii de conducere. Exclus aşa ceva”, a declarat joi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ce derogare au primit ASF, ANRE și ANCOM în OUG-ul adoptat joi de Guvern

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență prin care modifică anumite măsuri fiscal-bugetare introduse prin Legea 296/2023, iar una dintre acestea vizează autoritățile publice de reglementare, aflate în subordinea Parlamentului, care se autofinanțează din taxele și impozitele impuse în sectoarele economice pe care le supraveghează.

Este vorba printre altele de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) și Autoritatea de reglementare în Energie (ANRE).

Ce prevede Ordonanța adoptată joi de Guvern:

”Prin derogare de la prevederile art. XLVII alin.(5) din Legea nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările și completările ulterioare, în cazul autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, Guvernul României poate aproba, prin memorandum, un număr total de funcții de conducere mai mare de 8%, dar fără a depăși 10% din numărul total de posturi aprobate, dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiții:

  • a) autoritatea/agenția/instituția s-a reorganizat sau urmează să se reorganizeze ca urmare a implementării prevederilor Legii nr. 296/2023, cu modificările și completările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;
  • b) după data intrării în vigoare a Legii nr.296/2023, cu modificările și completările ulterioare, autoritatea/agenția/instituția a primit atribuții suplimentare pentru punerea în aplicare a unor prevederi legislative europene”.

Memorandumul se inițiază de către autoritatea/agenția/ instituția publică autonomă interesată și se avizează de către Ministerul Finanțelor.

Termenul prevăzut de Legea 296/2023 pentru reorganizarea pe care trebuie să o facă toate instituțiile statului este 30 iunie 2024.