​DNA a clasat dosarul în care conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost reclamată că a închis ochii la presupusele fraude de la companiile de asigurări City Insurance și Euroins – potrivit unui răspuns oficial al DNA la solicitarea G4Media.ro. În aceste două mai mari falimente RCA din România, păgubiții au avut de recuperat miliarde de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit anul trecut daune RCA de peste 757 milioane lei.

DNAFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

În timp ce DNA a clasat doar dosarul care viza conducerea ASF, reclamată că a închis ochii la potențialele fraude, dosarele privind presupusele fraude de la City Insurance și Euroins rămân în instrumentarea DIICOT și a Parchetului general, informează G4Media.ro.

Potrivit unui document consultat de sursa menționată, clasarea dosarului care viza conducerea ASF a fost dispusă pe 31 ianuarie 2024 și este semnată de Ionuț Ardeleanu, șeful Secției a II-a din DNA, un procuror considerat profesionist, adus din DIICOT de către actualul șef al DNA Marius Voineag. Este procurorul care a instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului director SRI, care ar fi delapidat compania de stat pentru controlul cazanelor (CNCIR – fostul ISCIR).

Potrivit ordonanței de clasare consultate de G4Media.ro, dosarul a vizat 3 plângeri împotriva conducerii ASF, dintre care două ale unui expert ASF, Cristian Andrei Muntean, și una a companiei Euroins.

În noiembrie 2020, acesta a reclamat la DNA că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 au tolerat asiguratorii care au scumpit nejustificat polițele RCA, adică ar fi inclus în prețul poliței costuri administrative și de vânzare mai mari decât procentul legal de 25 %.

În cea de-a doua plângere, susține G4Media.ro, expertul ASF a reclamat în aprilie 2022 că șefii ASF din perioada 2018 – 2020 nu ar fi controlat și sancționat companiile de asigurări City Insurance și Euroins, vizate de numeroase plângeri din partea clienților, în special ai celor cu polițe RCA.

A treia plângere a fost făcută de conducerea Euroins, în februarie 2023, împotriva fostului vicepreședinte ASF Cristian Roșu pe motiv că i-ar fi impus să rezilieze contractul de reasigurare cu off-shore-ul Newpoint Reinsurance Company Limited din St. Kitts & Nevis și să încheie un alt contract de re-asigurare cu o companie din UE.

În urma analizei explicațiilor ASF, DNA a decis ori că faptele nu există ori că membrii conducerii ASF și-au făcut datoria, motiv pentru care a clasat acest dosar.

Falimentul Euroins la zi: Păgubiții cer plata a peste 4 miliarde de lei / CITR a recuperat doar 5,7 milioane lei din vânzarea unor bunuri

Aproximativ 1200 de păgubiți și creditori au de recuperat de la Euroins, fostul lider RCA intrat în procedura de faliment în vara anului trecut, 842 milioane de lei creanțe certe, restul sumelor solicitate în instanță depășind 3,1 miliarde de lei, au anunțat vineri oficialii CITR, lichidatorul judiciar al asigurătorului. CITR a recuperat doar 5,7 milioane de lei din vânzarea de active, pe rol fiind în prezent peste 13.000 de litigii.

Tot CITR s-a ocupat și de falimentul City Insurance. Într-o comunicare din luna mai 2022, CITR spunea că expunerea totală solicitată de creditori era de 9 miliarde de lei în cazul City Insurance.

Cele mai recente date oficiale ale ASF arată că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a aprobat suma de circa 794 milioane lei pentru plata daunelor RCA în 2023, din care 757 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA în anul 2023 ca urmare a falimentului societăților City Insurance și Euroins România.