Fondurile de pensii sau companiile de asigurari nu sunt magi ai banilor. Incearca, atata cat pot si cat se pricep sa iti multiplice banii incredintati. Au fireste departamente de analize economice si seniori researcheri care calculeaza randamentul optim in conditii date de risc. Din datele pe care le am (bazate pe rapoartele interne de audit) si facand o medie in cazul a 3 asemenea companii (fonduri de pensii administrate privat), rezultatele arata ca se prefera obligatiunile de stat, urmate la mare distanta de depozitele bancare si obligatiunile corporatiste, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Investitii Pondere (%)

Depozite bancare 19.29%

Obligatiuni de stat 41.89%

Obligatiuni corporatiste 22.39%

Instrumente de piata monetara (certif de trez.) 14.95%

Venit fix (obligatiuni) 0.00%

Actiuni 1.48%

TOTAL ACTIVE 100.00%

Legat de depozite, acestea sunt de regula constituite pe o luna, dar exista si depozite pe o zi sau (foarte rar) pe un an. Fireste, sunt cautate bancile care ofera recompensa cea mai buna pentru maturitatea pentru care se opteaza.

Obligatiunile de stat “inghit” de ordinul a multor zeci de milioane de lei (insemnand zeci de milioane de euro). Aici prea multe nu sunt de spus, toti stim ce sunt acelea si ce randamente aduc ele.

In cazul obligatiunilor corporatiste, actiunile preferate sunt cele ale bancilor.

Sintetizat, investitiile stau cam asa:

Austria DEXIA KOMMUNALKR 7,39%

Olanda RABOBANK 11%

Austria ERSTE BK FRN 10,13%

Ro BIRD 15,9%

Olanda RABOBANK 4,8%

Olanda KFW 14,-5%

Olanda RABOBANK 2,21%

Olanda DnBNORBank 17,7%

Olanda Bank Austria- Unicredit 16,64%

DnBNORBank este o banca norvegiana, aflata anul trecut pe pozitia 34 a celor mai sigure banci din lume.

Mai sunt desigur si alte banci, dar ele pondereaza prea putin pentru a fi luate in calculul final.

Asemenea investitii sunt rasplatite cu salarii generoase. La nivel de top management, salariul tarifar lunar este in medie de 16.000 de lei, dar cu bonusuri si prime, venitul poate ajunge la 10.000 de euro/luna net. La middle level, salariile sunt la circa jumatate din cele ale managerilor de top, in vreme ce pentru angajatii pe nivelul de junior, venitul variaza de la 1500-3500 de lei in medie.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa