O directiva UE (Solvency II) care ar trebui transpusa in legislatia nationala pana la 1 ianuarie 2013, prevede ca cerintele de capital ale companiilor de asigurari sa fie stabilite in functie de profilul de risc al acestora. In Romania, aplicarea acesteia va duce inevitabil la cresterea preturilor in asigurari, sustine Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor (UNSAR). Unul dintre motive este ca se vor schimba normele contabile, ceea ce va necesita modificari partiale si chiar totale ale soft-urilor companiilor de asigurari, ceea ce va presupune costuri de zeci de milioane de euro, sustine acesta.

Cristian Constantinescu, UNSARFoto: AGERPRES

​Directiva Solvency II, care prevede revizuirea modului de calcul al solvabilitatii si al standardelor de management al riscului pt industria europeana de asigurari, a fost aprobata in data de 22 aprilie 2009, dar versiunea finala a acesteia a fost adoptata pe 10 noiembrie 2009.

Comisia Europeana elaboreaza in prezent propunerile privind masurile de punere in aplicare a noului regim de solvabilitate, ce sunt asteptate a fi prezentate pana la sfarsitul acestui an.

Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale din toate statele membre UE pana la 31 decembrie 2012.

Potrivit Solvency II, cerintele de capital pentru fiecare companie de asigurare vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc. Astfel, cerintele de capital vor fi cu atat mai mari, cu cat riscurile sunt mai ridicate.

Noul regim de solvabilitate introduce doua nivele de cerinte de capital: cerinte minime de capital (MCR) si cerintele de solvabilitate a capitalului (SCR).

Daca fondurile proprii ale unei companii coboara sub cerintele minime de capital, autoritatea de supraveghere va declansa actiunea de ultima instanta (de retragere a autorizatiei).

Surse: UNSAR, CSA

Directiva Solvency II revizuieste modul de calcul al solvabilitatii si al standardelor de management al riscului pentru industria europeana de asigurari si urmareste sa impuna mai multa transparenta si reguli prudentiale mai stricte pentru asiguratori.

Una din cele mai importante prevederi este cea referitoare la cerintele de capital social, acestea urmand sa fie cu atat mai mari cu cat riscurile companiei de asigurari sunt mai ridicate.

Solvency II - un efort tehnic si financiar enorm care se va traduce in cresterea preturilor in asigurari, considera seful UNSAR

Implementarea directivei pe piata din Romania va aduce in mod cert o crestere a preturilor primelor de asigurare, sustine presedintele Uniunii nationale a asiguratorilor.

  • "Trecerea la Solvency II va insemna un efort tehnic dar si financiar enorm. Primul pas va fi schimbarea normelor contabile, care va conduce la modificari daca nu schimbari totale ale soft-urilor folosite de societatile de asigurari si vorbim de efort financiar de zeci de milioane de euro. Sunt schimbari majore care duc la concluzia ca mai bine schimbi tot sistemul IT. Un sistem informatic la nivelul unei societati de asigurari mari este undeva la circa 20 de milioane de euro. Nu mi-e foarte clar ce se va intampla cu societatile mici", a declarat joi Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, in cadrul unui eveniment pe acest subiect.

Principala problema va fi insa cea legata de alinierea capitalurilor sociale la profilurile de risc, sustine acesta.

  • "Nu cred ca asta va fi principalul lucru care se va traduce in pret, desi sigur va avea un impact. Rezultatele QIS 5 fata de QIS 4 (studii de impact demarate in UE) au dus la concluzia ca pentru foarte multe linii de business va fi nevoie de mai mult capital, care are un cost. Costul capitalului nu poate fi finantat decat din prime. Acolo va fi problema. Ce se doreste la acest moment in UE este sa se limiteze pe cat de mult posibil cresterea preturilor, nu sa evite cresterea preturilor pentru ca asta este inevitabil", a spus Constantinescu.

Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR: Nu cred ca vor creste preturile asigurarilor de viata in Romania si Europa Centrala si de Est

Cornelia Coman, CEO al ING Asigurari de Viata

Cornelia Coman, CEO al ING Asigurari de Viata

Foto: ING Romania

Pe de alta parte, Cornelia Coman, vicepresedinte UNSAR si director general al ING Asigurari de Viata, este de parare ca pe segmentul asigurarilor de viata nu va exista o crestere a preturilor.

  • "Conform rezuiltatelor QIS 5 cel putin in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste asiguratorii care practica asigurarile de viata capitalul necesar conform Solvency II este mai mic decat capitalul necesar conform Solvency I. Asta este poza la sfarsitul anului 2010 pentru asigurari de viata, dar cum spunea si Cristian Constantinescu, depinde de tipul de business (...). Strict pe asigurari de viata, parerea mea este ca nu va avea impactul de crestere a preturilor de asigurari de viata in Romania", a spus Cornelia Coman.

Prezenta la eveniment, Michaela Koller, director general al federatiei europene a asiguratorilor (CEA), a mentionat ca "exista intr-adevar aspectul tehnic dar daca se rezolva rezultatul va fi mai degraba pozitiv decat negativ".

  • "Directiva va duce la cresterea cerintelor de capital pentru companiile cu risc de investitii mai mare dar pentru altele va scadea, deci in medie ipoteza a fost ca nu va exista o crestere a preturilor", a explicat Michaela Koller.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu stie la acest moment care ar fi nevoia suplimentara de capital necesara companiilor de asigurari locale prin aplicarea acestei directive.

  • "La unele societati capitalul social pe care il au acum poate fi mai mare decat cel necesar pentru aplicarea Solvency II, la altele capitalul social pe care il au acum nu este suficient si vor avea nevoie de mai mult, dar de cat nu va pot spune acum. Nu am aceste informatii. Rezultatele si analizele de pana acum arata ca vor face fata acestei directive", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Ultimul studiu de impact demarat in randul a 18 asiguratori din Romania (QIS 5) arata ca impactul Solvency II asupra activelor bilantiere ale majoritatii societatilor de asigurare din Romania nu va fi unul major.