180 de angajati a caror concediere colectiva a inceput in luna aprilie 2011, prin inchiderea Centrului regional de servicii de asigurari pentru Europa Centrala al ING din Cluj-Napoca, nu vor avea statut de someri, a anuntat miercuri Daniel Don, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, citat de Agerpres. Potrivit acestuia in urma negocierilor cu ING s-a convenit acordarea unui pachet ce cuprinde trei salarii nete, la care se adauga suma de 2.000 de euro pentru fiecare angajat in parte. Conform ING acest pachet este valabil pentru cei care parasesc compania la inceputul lunii iulie, cand se estimeaza finalizarea programului de concedieri colective.

  • "Am explicat companiei ING obligatiile pe care le are cu privire la platile compensatorii si faptul ca personalul care urmeaza a fi disponibilizat nu poate fi repliat foarte usor pe piata muncii din Cluj. Datorita unor obligatii morale pe care le au pentru acesti oameni, deoarece majoritatea sperau ca acest loc de munca sa fie pe o perioada mai lunga de timp, s-a convenit un pachet de masuri active salarial, astfel incat persoanele sa se poata sustine o lunga perioada de timp pana la identificarea unui nou loc de munca", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, citat de Agerpres.

Acest pachet cuprinde trei salarii nete, la care se adauga suma de 2.000 de euro pentru fiecare angajat in parte. Oamenii au fost de acord sa plece din companie printr-o demisie cu acordul partilor, astfel incat ei nu vor intra in evidentele AJOFM Cluj si nu vor primi indemnizatii. Don a explicat ca, avand in vedere salariile destul de bune ale acestora, cuantumul ar fi fost cam de 1.000 de lei pe persoana, pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni.

  • 'Prin faptul ca nu vor avea statut de somer, ei vor fi obligati sa fie activi si sa isi gaseasca un loc de munca', a mai spus Don.

ING: Trei salarii nete plus 2000 de euro pentru cei disponibilizati la inceputul lui iulie 2011

ING Service Center Europe (ING SCE) a transmis miercuri un comunicat de presa in completarea celor spuse de oficialul AJOFM, precizand ca procesul de concediere colectiva a fost initiat dupa ce autoritatile au fost notificate la data de 20 aprilie, iar finalizarea acestuia este estimata sa aiba loc la inceputul lunii iulie.

  • "(...) angajatii care vor parasi compania la inceputul lunii iulie ca urmare a procedurii de concediere colectiva vor beneficia de un pachet compensator de trei salarii nete, la care se adauga o suma de 2000 euro net, echivalentul a aproximativ sase salarii medii nete la nivelul ING SCE. In cazul in care angajatii vor gasi un nou loc de munca inainte de finalizarea procedurii de concediere colectiva si vor solicita incetarea contractului de munca, prin demisie sau acordul partilor, acestia vor primi un pachet constituit din 3 salarii, pentru a compensa disconfortul creat de necesitatea schimbarii locului de munca. De asemenea, pachetul de servicii medicale private oferit de companie a fost prelungit pana la sfarsitul lunii septembrie pentru toti angajatii", au spus acestia.

ING SCE a initiat, de asemenea, un program de instruire format din 26 traininguri disponibile pentru toti angajatii, oferind diverse oportunitati pentru a creste angajabilitatea si valoarea acestora de piata.

Compania de asigurari ING a anuntat, in data de 23 martie, ca a decis sa inchida Centrul regional din Cluj-Napoca, deschis cu doar sase luni in urma. Potrivit unui comunicat transmis la acea data, schimbarile economice si legislative din ultimii ani au redus considerabil eficienta preconizata pe termen mediu a centrului regional. Astfel, conducerea companiei a decis ca, in locul centralizarii operatiunilor locale, ING va dedica mai multe resurse spre a permite o mai mare flexibilitate in intampinarea nevoilor clientilor sai.

Lansat in septembrie 2010, centrul urma sa administreze o parte din functiile departamentelor financiar, IT, risc si operatiuni ale ING din Romania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Spania, Grecia. La acel moment se estima ca numarul angajatilor la acest centru ING va creste pana la circa 1000 de salariati pana in 2013.