Ucraina are nevoie de mai mult ajutor militar din partea aliaților săi pentru a face față unei așteptate ofensive rusești de amploare, care ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului american CBS News, relatează The Kyiv Independent.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

În condițiile în care Kievul se află într-o situație tot mai primejdioasă în război, oficialii militari ucraineni au avertizat că Moscova s-ar putea pregăti pentru un nou asalt major, adunând în acest sens o forță de 100.000 de soldați.

Zelenski a explicat că situația de pe câmpul de luptă s-a stabilizat în comparație cu lunile anterioare.

„Am stabilizat situația. Este mai bine decât era acum două sau trei luni, când aveam un mare deficit de muniție de artilerie, de diferite tipuri de arme”, a declarat Volodimir Zelenski în interviul difuzat joi de CBS News și care a fost înregistrat într-un loc neprecizat din estul Ucrainei, în apropiere de granița cu Rusia.

„Cu siguranță nu am văzut marea, uriașa contraofensivă anunțată din partea Rusiei... Nu au avut succes”.

Forțele rusești au făcut unele progrese pe frontul de est în februarie, cucerind Avdiivka, un oraș cheie de pe linia frontului, și mai multe sate din apropiere. În urmă cu o săptămână, pe 21 martie, comandantul-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a afirmat că situația în est a fost stabilizată.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că trupele ucrainene au nevoie de mai multe arme pentru a se pregăti pentru o eventuală mare ofensivă a ocupanților ruși.

„Și înainte de asta, nu trebuie doar să ne pregătim, nu trebuie doar să stabilizăm situația, pentru că partenerii sunt uneori foarte fericiți că am stabilizat situația... Nu, eu spun că avem nevoie de ajutor acum”, a insistat liderul de la Kiev.

În special, Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot și de artilerie. Kievul s-a confruntat cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu muniție, în condițiile în care asistența americană în valoare de 60 de miliarde de dolari rămâne blocată în Congres.

De asemenea, Rusia și-a intensificat recent atacurile cu rachete și drone împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene, punând și mai mult la încercare capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei.

Zelenski a avertizat că ambițiile liderului rus Vladimir Putin nu se limitează doar la Ucraina.

„La acest moment suntem noi, dar apoi va fi Kazahstan, apoi statele baltice, apoi Polonia, apoi Germania. Cel puțin jumătate din Germania”, a spus el. „Această agresiune - și armata lui Putin - poate ajunge în Europa, iar atunci cetățenii Statelor Unite, soldații Statelor Unite, vor trebui să protejeze Europa, pentru că sunt membri NATO”.

____