China Telecom, al treilea mare operator de telefonie mobila din China, a incheiat recent un acord cu Apple si va vinde incepand cu data de 9 martie terminalul iPhone 4S (versiunea de 16 GB) la un pret de 62 dolari (389 yuani) impreuna cu un abonament pe o perioada de doi ani, transmite Bloomberg. China este cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, cu aproape un miliard de utilizatori de telefonie mobila. Prin semnarea acestui acord, al doilea incheiat cu un operator de telefonie mobila din China, dupa cel cu China Unicom, Apple ar putea sa evite probleme precum cea din luna ianuarie cand in fata cererii peste asteptari si a stocurilor epuizate, producatorul a fost nevoit sa suspende vanzarile.

iPhone 4SFoto: Apple

In luna ianuarie din acest an, la lansarea iPhone 4S pe piata chineza, Apple s-a confruntat cu o cerere peste asteptari si stocuri epuizate, fapt pentru care producatorul american a anuntat suspendarea vanzarilor.

In fata magazinului Apple din cartierul Sanlitun (Beijing), circa o mie de oameni au asteptat pe 13 ianuarie in zadar timp de cateva ore in frig pentru a fi primii care cumpara un iPhone 4S. In semn de protest, mai multi clienti au aruncat apoi cu oua in magazin, atragand si interventia politiei.

Potrivit Bloomberg, China Unicom - primul operator cu care Apple a incheiat un acord de vanzare a iPhone pe piata chineza (din octombrie 2009) si al doilea ca marime in functie de numarul de clienti - a inceput sa vanda iPhone 4S in China in luna ianuarie din acest an. China Unicom avea 43 de milioane de utilizatori 3G la sfarsitul lunii trecute. In comparatie, China Telecom, al treilea mare operator local de telefonie mobila avea 38,7 milioane de clienti 3G la sfarsitul lunii ianuarie din acest an.

Apple a fost al cincilea mare producator de telefoane mobile in functie de vanzari in China in ultimul trimestru din 2011, cu circa 2,08 milioane terminale vandute si o cota de piata de 7,5%, conform datelor Gartner. Samsung Electronics a fost liderul pietei cu o cota de piata de 24%, urmata de Nokia, Huawei si ZTE.

Reuters noteaza insa faptul ca desi a semnat cu acesti doi operatori, Apple nu a ajuns inca la un acord cu cel mai mare operator de telefonie mobila din China, China Mobile, care detine peste 600 de milioane de utilizatori. Principala problema o constituie faptul ca China Mobile foloseste o tehnologie 3G numita TD-SCDMA pe care terminalele Apple nu o suporta.