Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va realiza un sistem informatic integrat pentru implementarea politicilor publice de dezvoltare teritoriala - Observator Teritorial, valoarea totala a proiectului ridicandu-se la peste 6,1 milioane lei, a declarat, vineri, secretarul de stat in MDRT, Eugen Curteanu, informeaza Agerpres. Obiectivul proiectului este acela de a crea un sistem de observare teritoriala care sa furnizeze informatii si analize relevante cu privire la starea teritoriului, cu posibilitatea elaborarii de analize si cuantificari ale impactului teritorial al programelor publice in domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului, locuirii si dezvoltarii regionale, potrivit oficialilor MDRT.

  • 'Proiectul isi propune crearea unui instrument de fundamentare tehnica a deciziilor privind dezvoltarea teritoriului national pentru imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor specifice furnizate de MDRT catre administratia publica locala, in vederea reducerii duratei de livrare a serviciilor publice in domeniile de competenta ale MDRT. Perioada de derulare a proiectului este de 18 luni si isi propune sa constituie un instrument principal de colectare si de corelare de date ale administratiei publice locale si administratiei centrale', a declarat Eugen Curteanu.

Din totalul valorii proiectului, 5,188 milioane lei reprezinta valoarea eligibila nerambursabila din Fondul Social European, prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, iar 915.666 lei reprezinta contributia MDRT.

  • 'Prin acest proiect se vor realiza analize privind teritoriul national, inclusiv informatii socio-economice care determina profilul teritoriului national si al unitatilor administrativ-teritoriale, se vor eficientiza procedurile specifice domeniului amenajarii si urbanismului, prin elaborarea unei baze de date actualizate si a unui fond cartografic unitar. De asemenea, va fi evaluat impactul teritorial al politicilor si programelor prin furnizarea de date, metodologii si instrumente corespunzatoare experimentarii procedurii de evaluare a impactului teritorial al unor politici si programe publice', a precizat sef serviciu din cadrul Directiei Dezvoltare Teritoriala, Bogdan Suditu.

Operatorii care vor realiza sistemul vor fi selectati prin licitatie publica.

Observatorul Teritorial, coordonat de MDRT, in colaborare cu institutii de profil din cadrul judetelor, municipiilor si oraselor, va fi construit sub forma unui sistem informatic geografic (GIS) care va integra toate functiunile necesare in vederea utilizarii sale de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale ca instrument tehnic informational in sprijinul politicilor publice de dezvoltare teritoriala, oferind oportunitatea realizarii unei baze de date teritoriale la nivel local, regional si national.