Retelele de socializare sunt cele mai folosite aplicatii in Romania, urmate de aplicatiile utilitare- in randul utilizatorilor barbati- si cele pentru jocuri si divertisment- in randul femeilor, arata un sondaj realizat de Nokia Romania in randul a 1032 de utilizatori romani de smartphone-uri, in luna februarie a acestui an. Majoritatea respondentilor, atat barbati cat si femei, intra pe retelele de socializare cel putin o data pe zi. In topul aplicatiilor pe care respondentii le-ar dori preinstalate pe telefonul mobil se afla hartile si navigatia, urmate de retelele de socializare. Aproape toti au declarat ca prefera sa descarce doar aplicatii gratuite.

Utilizarea retelelor de socializare pe smartphoneFoto: Nokia Romania

Pentru respondentii barbati (in numar de 857), cele mai importante sunt aplicatiile pentru retele sociale si hartile & navigatia, iar pentru femei (in numar de 175) pe primul loc este navigatia, urmata de jocuri si divertisment.

47% dintre respondentii barbati declara ca folosesc in medie intre 4-10 aplicatii pe luna; doar 1% dintre acestia declara ca nu folosesc aplicatii lunar iar 28% dintre ei descarca peste 10 aplicatii pe luna. Desi 37% dintre femei declara ca folosesc intre 4-10 aplicatii lunar, 36% spun ca nu descarca aplicatii in fiecare luna.

In ceea ce priveste jocurile, barbatii le prefera pe cele din categoria masini/ curse urmate de actiune/aventura, iar femeile prefera jocurile de tip puzzle/ arcade urmate de cele de strategie. Cea mai mare parte a respondentilor, atat femei cat si barbati, prefera sa joace jocuri pe mobil in pat, inainte de culcare.

Concluziile sondajului indica faptul ca aproape toti respondentii prefera sa descarce doar aplicatii gratuite si numai 9% dintre barbati respectiv 7% dintre femei descarca frecvent si continut platit. Majoritatea respondentilor cauta continut care ar putea sa le placa direct in magazinul de aplicatii.