511 angajati ai Postei Romane vor fi disponibilizati in luna aprilie din acest an, conform Memorandumului cu Fondul Monetar International (FMI), asumat de Guvern, a anuntat vineri Ministerul Comunicatiilor. Acestia vor primi un numar de salarii compensatorii, in functie de vechime, iar in cursul anului 2012, Posta Romana nu va face alte concedieri, a mai anuntat ministerul. Sindicalistii au renuntat la proteste, spun oficialii companiei nationale.

Protest al postasilorFoto: Hotnews
  • "In perioada urmatoare, fiecare filiala postala, va transmite catre Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, o lista cu angajatii concediati. Dupa aceasta inregistrare, oficiantii, factorii postali si cartatorii, vor intra in programe specializate de informare, consiliere si mediere pentru identificarea unui loc de munca. Specialistii ANOFM vor cauta sa-i includa pe cei ramasi fara loc de munca in proiecte care se afla deja in derulare", se arata in comunicatul Ministerului Comunicatiilor (MCSI).

La data de 8 martie, Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI declara pentru HotNews.ro ca in urma rezultatelor financiare pozitive din ultimele luni, la nivelul Postei Romane s-a luat decizia ca incepand cu luna aprilie angajatii sa aiba lunar doar o singura zi fara plata, comparativ cu doua zile in prezent, urmand ca din luna iunie in functie de evolutia pozitiva sa se renunte si la cea de-a doua zi neplatita.

Contactat in aceeasi zi de HotNews.ro, Matei Bratianu, liderul Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, care reprezinta circa 26.000 de angajati ai Postei, a spus ca cel mai probabil decizia a fost luata ca urmare a faptului ca la nivelul Sindicatului s-a luat decizia inceperii unor noi proteste in tara in aceasta luna.

Pe 13 martie, Posta Romana preciza ca "in cursul anului 2012 Posta Romana nu va face alte concedieri in afara celor asumate de Guvernul Romaniei prin Memorandumul cu FMI. Aceste disponibilizari au fost deja anuntate. Este vorba de 618 angajati la nivel national care vor primi salarii compensatorii, asa cum prevede Contractul Colectiv de Munca".

Conducerea companiei mai anunta si incheierea unui acord cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, prin care sindicalistii au declarat ca vor propune filialelor judetene renuntarea la actiunile de protest.

De asemenea, compania anunta si ca "a incheiat programul de restructurare a retelei postale, conform programului stabilit cu reprezentantii FMI, in ceea ce priveste comasarea numarului de oficii postale la nivel national".

Contactati vineri, 23 martie, de HotNews.ro, oficialii Postei au precizat ca "de fapt este vorba de 618 posturi care sunt desfiintate si de 511 angajati concediati. In prezent sunt circa 33.370 de angajati si 5.835 de unitati postale, incluzand si Posta Rapida".