​Nokia a pierdut in primul trimestru din 2012 suprematia pe care o detine de 14 ani ca producatorul cu cele mai multe telefoane vandute la nivel mondial, conform estimarilor firmei de cercetare Strategy Analytics, citate de BBC. Pe primul loc a trecut Samsung Electronics, care ar fi vandut 93 de milioane de telefoane mobile (inclusiv smartphone-uri) fata de aproape 83 de milioane de telefoane vandute de Nokia. Samsung a preluat suprematia in primele trei luni din acest an si la vanzarile de smartphone-uri (telefoane cu sisteme de operare), depasind Apple, scrie Bloomberg.

Google Galaxy NexusFoto: Google

In topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile in primul trimestru din 2012, dupa Samsung (cota de piata de 25,4%) si Nokia (22,5%) urmeaza Apple cu 35,1 milioane de telefoane vandute si o cota de piata de 9,5%, conform datelor companiei de cercetare.

Datele financiare arata ca Samsung a inregistrat in primele trei luni din acest an cel mai mare profit net trimestrial incepand din anul 2008, respectiv un profit de 4,5 miliarde dolari, in crestere cu 81% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Samsung a redevenit lider si pe segmentul telefoanelor avansate, care dispun de sisteme de operare (smartphone-uri) in primul trimestru din 2012, depasind Apple, informeaza Bloomberg.

Estimarile Strategy Analitycs arata ca Samsung ar fi vandut 44,5 milioane de smartphone-uri (cota de piata de 30,6%), in timp ce Apple ar fi vandut 35,1 milioane unitati (cota de piata de 24,1%). Nokia s-a clasat abia pe a treia pozitie.

Samsung va prezenta ultima versiune a liniei de smartphone-uri Galaxy cu care rivalizeaza cu Apple (iPhone) pe 3 mai.

Cererea de smartphone-uri la nivel mondial va creste in continuare si in anii urmatori, conform estimarilor firmei de cercetare IDC, potrivit careia livrarile globale de astfel de terminale vor totaliza 659,8 milioane de unitati in 2012.