Datele IDC publicate marti confirma faptul ca Nokia a pierdut pentru prima data dupa foarte multi ani pozitia de lider in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile din lume. In primul trimestru din acest an, Samsung a ajuns pe primul loc, pe fondul cresterii continue a vanzarilor de smartphone-uri (telefoane avansate dotate cu sisteme de operare). Nokia a ramas pe locul doi, in pofida unei scaderi a vanzarilor cu 23,8%, iar Apple s-a situat pe locul trei cu o crestere a vanzarilor de 88,4%. Pe locul patru in topul vanzarilor au urcat chinezii de la ZTE (cu o crestere de 27%), care au detronat LG Electronics ale carei vanzari au scazut cu 44,1%.

Topul vanzarilor de telefoane mobileFoto: IDC

Peste 398,4 milioane de telefoane mobile s-au livrat la nivel mondial in primele trei luni din acest an, in scadere cu 1,5% fata de acelasi trimestru din 2011, in pofida faptului ca vanzarile de smartphone-uri (telefoane avansate dotate cu sisteme de operare) au crescut cu 42,5% pana la 144,9 milioane unitati, arata datele publicate marti de firma de cercetare IDC. La fel ca si analiza Strategy Analytics, recentul raport arata ca Samsung a depasit pentru prima data dupa foarte multi ani Nokia in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari.

Estimarile IDC arata ca Samsung ar fi vandut 93,8 milioane de terminale, in crestere cu 35,4% fata de acelasi trimestru din 2011. Nokia ar fi vandut 82,7 milioane de telefoane, in scadere cu 23,8% fata de trimestrul similar, alunecand pe locul doi mondial.

Pozitia a treia a fost ocupata de Apple cu 35,1 milioane de telefoane vandute, in crestere cu 88,4%. ZTE a vandut 19,1 milioane de unitati, in crestere cu 27%, trecand pe locul patru in fata LG Electronics care a vandut 13,7 milioane de unitati, in scadere cu 44,1%.

Samsung domina si pe segmentul telefoanelor de tip smartphone. In primul trimestru s-a clasat pe primul loc cu 42,2 milioane de telefoane vandute, in crestere cu 267% fata de acelasi trimestru din 2011. Apple a trecut pe locul secund cu 35,1 milioane de telefoane vandute, in crestere cu 88,7% fata de perioada similara a anului trecut, iar Nokia s-a situat pe locul trei cu 11,9 milioane de terminale vandute, in scadere cu 50,8%.