Fiecare terminal cu care ne conectam la internet are o adresa IP (o secventa de numere), iar actualul protocol cu care functioneaza internetul, IPv4, a pus la dispozitie circa 4 miliarde de adrese, numar care este aproape de epuizare in conditiile exploziei numarului de terminale si de servicii web. Dupa ce a fost testat anul trecut, un nou protocol, IPv6, care permite alocarea unui numar aproape nelimitat de adrese, a fost lansat la nivel mondial miercuri, 6 iunie. Romania se afla pe primul loc in lume in topul tarilor cu cea mai mare rata de adoptare a IPv6, la inceputul lunii iunie din acest an (7,75%), urmata de Franta, Japonia, China si SUA, a anuntat miercuri operatorul de comunicatii prin cablu RCS&RDS.

Rata de adoptie a IPv6Foto: RCS & RDS

Datele au fost prezentate miercuri de Emanuel Popa, manager IP Design in cadrul RCS&RDS, la evenimentul local de lansare a IPv6, organizat de catre Internet Society Romania, ANISP si ICI. Sursa datelor o reprezinta masuratorile Google si APNIC, in perioada 1-6 iunie 2012.

Cate adrese IP are alocate in prezent RCS&RDS

Cate adrese IP are alocate in prezent RCS&RDS

Foto: RCS & RDS

La data de 3 februarie 2011, a fost o zi istorica pentru Internet. A fost ziua in care IANA (Internet Assigned Numbers Authority) a distribuit ultimul bloc de adrese IP versiunea 4 (IPv4) catre Registrele Regionale de Internet (RIR), conform Internet Society Romania.

  • "Exista o autoritate globala care se cheama IANA care aloca resurse catre autoritatile regionale de pe fiecare continent si exista 5 autoritati regionale in Asia/Pacific, Europa, America de Nord, America de Sud si Africa. Pe 3 februarie 2011 IANA a ramas fara adrese IP. Cand au mai ramas doar 5 subneturi/8, conform politicii IANA, fiecare autoritate continentala a primit cate un subnet/8. Ulterior autoritatea din Asia/Pacific a epuizat si ea adresele IPv4 si anume in aprilie 2011. Probabil ca epuizarea adreselor IPv4 la nivelul autoritatilor regionale se va intampla probabil la nivelul anilor 2014-2015", a declarat miercuri Emanuel Popa, manager RCS&RDS.

Popa, RCS&RDS: In Europa nu stam chiar atat de prost in privinta adreselor IPv4 care au mai ramas disponibile

Rata de adoptie IPv6

Rata de adoptie IPv6

Foto: RCS & RDS

Operatorul de comunicatii prin cablu a pornit testarea IPv6 in octombrie 2011, fiind prima companie telecom locala si din regiune care a inceput implementarea acestui protocol. In acest moment, 19,57% dintre clientii de internet ai RCS&RDS prefera IPv6 in accesarea internetului, rata de adoptare a protocolului in cadrul retelei companiei fiind de 2,5 ori mai mare fata de rata de adoptare a Romaniei (7,75%) si de 28 de ori mai mare fata de media la nivel mondial (0,7%), sustine operatorul.

  • "Am reusit ca la sfarsitul lunii aprilie sa obtinem o alocare noua din partea autoritatii din Europa (RIPE) - un subnet/14. Cat inseamna? Aproximativ 250.000 de adrese IPv4. Cam cat timp ne-ar ajunge noua acest spatiu de adresare? Sa zicem ca ne-ar asigura o crestere cu 30% a numarului de clienti. Asta inseamna foarte mult. O asftel de crestere probabil ca necesarul de IP-uri ar fi suficient pentru urmatorii 2-3 ani. (...) Adresele IPv4 sunt alocate dinamic. RIPE inca mai are libere doua blocuri de adrese 'slash 8' printre care si acela care a fost alocat de IANA la inceputul lui 2011. Deci in Europa nu stam chiar atat de prost", a spus Emanuel Popa.

Cum pot fi afectati utilizatorii finali de tranzitia la IPv6?

Conform Internet Society Romania, "in urmatoarele cateva luni, nu veti remarca nici o diferenta. Majoritatea sistemelor de operare suporta deja tehnologia IPv6, chiar si Mac OS X 10.2 si Windows XP SP1. Totusi, multe routere si servere web nu se pot conecta in IPv6, facand imposibila conectarea intre un terminal adresat in IPv6 si un server sau router IPv4".

Organizatia sutine insa ca daca industria nu face tranzitia la IPv6, aplicatiile web vor raspunde mai greu, conexiunea intre terminale va dura mai mult si conectarea prin programe ca Skype va fi mai dificila si datele de conectare vor putea fi compromise din cauza divizarii adreselor.