Publicarea anuntului de participare si a caietului de sarcini la licitatia de telefonie mobila in urma careia statul ar putea obtine venituri de minim 700 de milioane de euro va avea loc cel mai tarziu pe 2 iulie 2012, data de la care operatorii interesati vor avea sase saptamani la dispozitie pentru a cumpara caietul de sarcini si a-si depune candidaturile, conform estimarilor anuntate joi de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Durata procedurii de licitatie depinde de numarul de runde care vor avea loc si autoritatea estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie din acest an.

Licitatie de telefonieFoto: ANCOM

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a convocat pentru data de 22 iunie 2012 o reuniune a Consiliului Consultativ pentru a finaliza consultarea publica pe marginea documentatiei pentru licitatia de spectru ce va fi organizata anul acesta pentru alocarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz. In urma sedintei Consiliului Consultativ vor fi finalizate si trimise spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei deciziile ANCOM privind procedura de licitatie si tarifele de utilizare a spectrului, pentru ca publicarea anuntului de participare la licitatie si a caietului de sarcini sa aiba loc cel mai tarziu in data de 2 iulie 2012, sustine autoritatea.

Ce frecvente se liciteaza si cat costa fiecare

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente, pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

  • Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014.
  • Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.

De remarcat faptul ca in documentatia supusa consultarii s-a facut modificarea ceruta de Orange, Vodafone si Consiliul Concurentei care sa permita celor doi operatori de telefonie mobila sa poata cumpara daca vor spatiul de frecvente pe care il detineau in prezent, spatiu pentru care licentele expira la sfarsitul lui 2012.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit miercuri prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane euro per bloc pereche si 3 milioane euro pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane euro in banda de 1800 MHz.

Varianta documentatiei in care sunt integrate observatiile primite pe perioada consultarii a fost publicata pe pagina de internet a ANCOM. Pretul pentru achizitionarea caietului de sarcini, conditie obligatorie pentru a participa la licitatie, a fost stabilit la 4.500 de lei.