Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a publicat luni, 2 iulie, anuntul oficial privind organizarea si punerea in vanzare a caietului de sarcini pentru procedura de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029. Termenul limita de depunere a dosarului de candidatura si a ofertei initiale este 13 august 2012. Pentru a putea participa, candidatii trebuie sa poata dovedi, printre altele, ca au o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro.

Licitatie de telefonieFoto: ANCOM
  • "Persoanele interesate sa participe la licitatie isi pot depune candidatura si garantia de participare pana la 13 august 2012. Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana la data de 20 august 2012 care dintre candidati se califica in etapa urmatoare, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitatie va fi deschisa, ascendenta, multi-benzi si multi-runde, iar durata  sa depinde de numarul de runde de licitare. ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie", se arata in comunicatul autoritatii.
  • Ce trebuie sa contina dosarul de candidatura

Dosarul de candidatura trebuie sa contina documente de prezentare a situatiei candidatului, din care sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, dar si faptul ca respectivul candidat intruneste conditiile de participare: sa poata dovedi o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, sa nu fie in stare de insolventa ori lichidare, afacerile sa nu ii fie administrate de un judecator-sindic, activitatile sale comerciale sa nu fie suspendate, sa nu faca parte din grupul altui candidat s.a. Dosarul de candidatura va contine si oferta initiala care va indica numarul de blocuri pe care candidatul doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

  • Ce se liciteaza

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente:pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014. Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.

ANCOM a detaliat in caietul de sarcini cerintele minime de acoperire care variaza in functie de benzile castigate, de existenta anterioara pe piata din Romania si de acordarea accesului operatorilor mobili virtuali in propriile retele. De asemenea, ANCOM a impus cerinte minime de acoperire diferite in functie de serviciile de voce si internet ce urmeaza a fi oferite prin intermediul spectrului castigat, precum si obligatii temporare de roaming national in retelele de tip GSM si IMT-2000/UMTS existente, in favoarea furnizorilor de retele a caror acoperire a depasit 30% din populatie. Pentru a incuraja aparitia operatorilor mobili virtuali, ANCOM a prevazut stimulente pentru ofertantii care vor permite accesul acestora in retelele proprii, precum diminuarea valorii scrisorii de garantie si acordarea unor termene mai generoase pentru indeplinirea obligatiilor de acoperire.

Caietul de sarcini poate fi achizitionat incepand de luni, 2 iulie 2012, in fiecare zi, de luni pana joi intre orele 09.00 - 16.00 si vineri intre orele 09.00 - 14.00, de la sediul ANCOM din Bucuresti, Sector 3, Str. Delea Noua nr.2, sau, la solicitarea persoanelor interesate, transmis in format material sau electronic, pe baza prezentarii de catre persoana interesata a documentului justificativ prin care sa se confirme plata unei sume nerambursabile de 4500 lei, reprezentand contravaloarea caietului de sarcini, in original, si a imputernicirii persoanei delegate sa ridice caietul de sarcini. La licitatie vor fi acceptate doar oferte de la cei care au cumparat caietul de sarcini.

Termenul limita de depunere a dosarului de candidatura si a ofertei initiale este 13 august 2012, ora 17:00.

Anuntul de participare si documentatia pentru organizarea procedurii de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pot fi accesate aici.