- "Este nevoie de asa ceva insa nu cred ca aceasta infrastructura ar trebui coordonata de STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) ci, ori de MCSI (Ministerul Comunicatiilor), ori mai bine chiar de un operator privat ales ca si manager privat prin licitatie", a declarat pe 28 iunie pentru HotNews.ro Relu Fenechiu, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.
Deputatii au aprobat la data de 26 iunie 2012 proiectul de lege de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului (ICCES), destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat. Ordonanta fusese publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011 si a produs efecte pana astazi, 19 iulie, cand aceasta lege de respingere a fost promulgata de presedintele Crin Antonescu.
In Ordonanta de Urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011, se mentiona ca STS este integratorul tehnic al acestei infrastructuri si ca partea de coordonare apartine unui Consiliu de Coordonare Interministerial:
- "Art. 5.
- (1) Activitatile privind constituirea, functionarea si dezvoltarea infrastructurii comune sunt coordonate de catre Consiliul de coordonare interministerial constituit in acest scop si care indeplineste atributiile prevazute prin Hotararea Guvernului nr. 319/2011 privind infiintarea Consiliului de coordonare interministerial pentru coordonarea infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului roman si a centrelor de servicii informatice".
Consiliul de Coordonare Interministerial era format din cate un reprezentant din cadrul urmatoarelor autoritati:
a) ministrul comunicatiilor si societatii informationale presedinte;
b) directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale vicepresedinte;
c) secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor - vicepresedinte;
d) secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - membru;
e) secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - membru;
f) secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice - membru;
g) secretar de stat in Ministerul Justitiei - membru;
h) consilier al primului-ministru - membru;
i) adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii - membru.
Care a fost explicatia data de Relu Fenechiu in aceasta privinta?
- "Era o struto-camila care nu cred ca ar fi functionat si dincolo de toate romanii au totusi o retinere in momentul in care un Serviciu Special coordoneaza o astfel de infrastructura. STS poate sa se ocupe la cerere de securizarea acestui sistem. Atat. Asta este motivul pentru care cred ca in forma in care a fost facuta (n.a OUG) nu ar trebui sa fie lege. Veti vedea ca aceasta propunere va fi reluata sub o alta forma si cred ca acest serviciu va fi creat", a mai precizat Relu Fenechiu, fara a detalia cand ar putea fi mai exact reluata aceasta initiativa.
Conform Ordonantei de Urgenta care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, noua infrastructura ar fi urmat sa foloseasca resurse de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic era Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). La momentul respectiv, Guvernul se pregatea sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei "Intranetul statului".
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2011 privind constituirea "Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului" a fost adoptat de Senat la data de 2 aprilie 2012, dar in cadrul audierilor de la Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (Camera decizionala) s-a transformat in proiect de respingere.
Cred ca asta spune tot.
Pai cum domnule sa administreze asa ceva o companie privata?
Mai este schimb gratuit de informatii?
Da cu securitatea datelor transferate intre institutii cum este?
Pentru alea care necesita securizare stie domnul asta cat ar costa securizarea facuta de o firma privata?
Costurile totale ar ingropa sistemul acesta devenind ineficient iar pentru datele care trebuie transmise securizat ar trebui sa apeleze tot la STS deci strutocamila este in gradina domnului care da explicatii valabile pentru cei care nu au habar macar ce este un calculator.
Adevarat, structurile de securiate ale statului au fost mult, mult prea mult implicate in wrestling-ul politic, de multe ori, injosite la nivel de caltabosi.
Insa, aceste structuri, din care face parte si STS, isi au rolul firesc si obligatoriu in administratia statului, iar anumite lucruri trebuiesc facute, indiferent de interesele unor cretini.
Incep sa realizez ca ne asteapta o perioada mai grea, cu aroma de '98-'99.
Nu ma pot impaca cu ideea ca, peste noi, in numele unei ideologii tampite devenite tabu, unii vin cu planurile gata facute, in scopul jafului.
Adrian Nastase Nu a incercat sa se sinucida, el a inscenat asta pentru a scapa de puscarie. Caracterul duplicitar a lui Victor Ponta s-a vazut cand a mers la spital la Floreasca si a declarat: “acum sunteti multumit d-le Basescu?” s-a vazut clar ca e implicat alaturi de Ioan Rus in acest caz. Sunt INGROZIT ca revine iar regimul Nastase la putere!!!!!!!
Cum poate cineva sa minta “pe fata” si cu zambetul de M Mouse sa te oblige sa il crezi!? Vreau sa se termine cu mizeriile gen. Ponta, Crin!!!!!!
Birocratia strivitoare ma deranja cel mai mult in Romania. Acum nici o sansa sa se mai reduca.
Azi-noapte am visat ca cei din USL erau executati. Hm, ce vis frumos:).