Crin Antonescu a promulgat legea de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 19 iulie 2012, 18:41 Economie | Telecom


Presedintele interimar Crin Antonescu a promulgat la data de 16 iulie Legea de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului (ICCES), conform unui anunt publicat joi in Monitorul Oficial. Infrastructura ar fi fost destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat. Raportul de respingere a fost initiat de Comisia IT&C din Camera Deputatilor, iar Relu Fenechiu, presedintele acestei comisii a dat de inteles intr-o declaratie pentru HotNews.ro ca motivul ar fi fost faptul ca infrastructura urma sa fie coordonata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

 • "Este nevoie de asa ceva insa nu cred ca aceasta infrastructura ar trebui coordonata de STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale) ci, ori de MCSI (Ministerul Comunicatiilor), ori mai bine chiar de un operator privat ales ca si manager privat prin licitatie", a declarat pe 28 iunie pentru HotNews.ro Relu Fenechiu, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor.

Deputatii au aprobat la data de 26 iunie 2012 proiectul de lege de respingere a Ordonantei de Urgenta privind crearea Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului (ICCES), destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat. Ordonanta fusese publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011 si a produs efecte pana astazi, 19 iulie, cand aceasta lege de respingere a fost promulgata de presedintele Crin Antonescu.

In Ordonanta de Urgenta care a fost publicata in Monitorul Oficial (MO) pe 30 decembrie 2011, se mentiona ca STS este integratorul tehnic al acestei infrastructuri si ca partea de coordonare apartine unui Consiliu de Coordonare Interministerial:

 • "Art. 5.
 •    (1) Activitatile privind constituirea, functionarea si dezvoltarea infrastructurii comune sunt coordonate de catre Consiliul de coordonare interministerial constituit in acest scop si care indeplineste atributiile prevazute prin Hotararea Guvernului nr. 319/2011 privind infiintarea Consiliului de coordonare interministerial pentru coordonarea infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului roman si a centrelor de servicii informatice".

Consiliul de Coordonare Interministerial era format din cate un reprezentant din cadrul urmatoarelor autoritati:

       a) ministrul comunicatiilor si societatii informationale presedinte;
       b) directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale vicepresedinte;
       c) secretarul general al Ministerului Administratiei si Internelor - vicepresedinte;
       d) secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - membru;
       e) secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - membru;
       f) secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice - membru;
       g) secretar de stat in Ministerul Justitiei - membru;
       h) consilier al primului-ministru - membru;
       i) adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii - membru.


Care a fost explicatia data de Relu Fenechiu in aceasta privinta?

 • "Era o struto-camila care nu cred ca ar fi functionat si dincolo de toate romanii au totusi o retinere in momentul in care un Serviciu Special coordoneaza o astfel de infrastructura. STS poate sa se ocupe la cerere de securizarea acestui sistem. Atat. Asta este motivul pentru care cred ca in forma in care a fost facuta (n.a OUG) nu ar trebui sa fie lege. Veti vedea ca aceasta propunere va fi reluata sub o alta forma si cred ca acest serviciu va fi creat", a mai precizat Relu Fenechiu, fara a detalia cand ar putea fi mai exact reluata aceasta initiativa.

Conform Ordonantei de Urgenta care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut, noua infrastructura ar fi urmat sa foloseasca resurse de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic era Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). La momentul respectiv, Guvernul se pregatea sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei "Intranetul statului".

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.117/2011 privind constituirea "Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului" a fost adoptat de Senat la data de 2 aprilie 2012, dar in cadrul audierilor de la Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (Camera decizionala) s-a transformat in proiect de respingere.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4458 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  daca un urmarit penal,Relu Fenechiu, (Joi, 19 iulie 2012, 18:58)

  flitmania [utilizator]

  ajunge sa dirijeze un astfel de sistem este grav.Inapoi la abac,dar la abacul facut de firmele de casa ale usl.Trezeste-te,suntem in secolul XXI!
 • +12 (12 voturi)    
  si noi cum mai furam? (Joi, 19 iulie 2012, 19:17)

  informel [anonim]

  O intiativa extrem de buna a fost aruncata la gunoi. De ce? Informatia integrata este o piedica in calea furtului. Macar daca seful institutiei care coordoneaza acest proces ar fi omul USL-ului ar mai fi fost o chestie. Dar nu este. Inca. Poate il demit acum, ca au gasit pretextul cu telefonul instalat la sediul de campanie al lui Basescu.
 • +14 (14 voturi)    
  Astia-s nebuni (Joi, 19 iulie 2012, 19:26)

  Bla bla [anonim]

  Pai draga Nelu Fenechiu intre institutile statului ar trebui sa circule si date confidentiale iar STS este un serviciu al statului pe care-l platim deja. Are vre-un prieten PNL-ist o firma si nu stie ce sa faca cu ia si ar fi buna sa produca niste bani pentru campabia electorala?
  • +4 (4 voturi)    
   diletanti (Joi, 19 iulie 2012, 22:13)

   tv [anonim] i-a raspuns lui Bla bla

   daca un judecator vrea sa vada date din arhiva cadastrului, ca sa nu mai stai 3 luni pana primeste o hartie
  • +4 (4 voturi)    
   nu iese nimic (Joi, 19 iulie 2012, 22:51)

   NicolaeA [utilizator] i-a raspuns lui Bla bla

   Fenechiu are pe stoc transformatoare vechi, de medie si inalta tensiune; astea nu merg la transmisii !
 • +12 (12 voturi)    
  ALO, BALACEANCA!!! (Joi, 19 iulie 2012, 19:43)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Intre institutiile statului se pot schimba documente clasificate, este o chestiune evidenta, iar un asemenea sistem de comunicatie trebuie supravegheat de o institutie specializata a statului, in niciun caz DE CATRE O FIRMA PRIVATA care intotdeauna lucreaza pentru cel care da mai mult.
 • +12 (12 voturi)    
  Pai ce sunt prosti? (Joi, 19 iulie 2012, 19:44)

  cititor [anonim]

  Asa ceva ar permite sa se afle istoricul financiar si sa se verifice declaratiile de avere si alte chestii instant. Plus ca sub STS ar fi greu de furat si tras comisioane.
 • +9 (9 voturi)    
  dupa relu..... (Joi, 19 iulie 2012, 20:33)

  all [anonim]

  dupa cum zice relu.. nu se vrea nimic functional... macar sts administreaza cateva sisteme functionale (ex 112)..
 • +7 (7 voturi)    
  USL urmaresc interesul personal. (Joi, 19 iulie 2012, 20:52)

  mircea [anonim]

  Sa refuzi realizarea unei retele nationale de comunicatii electronice si sa precizezi ca nu esti de acord ca aceasta sa fie coordonata de STS,seamana a tradare de tara.De la unul ca Fenechiu nu ma mira,dar actul find acum semnat si de Antonescu ,ridica mari semne de intrebare ce interese sprijina actualul guvern si interimarul Antonescu si graba lor de a acapara cat mai rapid toate parghiile puterii,mergand chiar pana la despotism.In interesul carei puteri?
 • +6 (6 voturi)    
  intrebare (Joi, 19 iulie 2012, 21:11)

  bitul mirat [anonim]

  penaul relu fenechiu vrea sa dea informatiile confidentiale si secrete care vor circula prin intranetul statului roman pe mana unui operator privat.... n-ar vrea mai bine distinsul puscariabil sa-si doneze averea considerabila unor scopuri caritabile?
 • +5 (5 voturi)    
  eu nu inteleg... (Joi, 19 iulie 2012, 21:15)

  ElyCjo [anonim]

  eu nu inteleg cum in tara asta nu se doreste sa se faca ceva de catre stat pentru stat si se doreste ca statul sa plateasca la privat chirie pentru a-i supraveghea infratructura. daca avem posibilitatea sa avem ceva gratis de ce sa platim la privati chirii ???
 • +5 (5 voturi)    
  sabotaj (Joi, 19 iulie 2012, 21:25)

  costin [anonim]

  Un proiect important si foarte util cetatenilor este blocat din considerente politruce. Vom fi in continuare victimele unui sistem i.d.i.o.t. de amestecare a bazelor de date intre institutii in urma caruia oameni nevinovati se trezesc cu amenzi sau alte nenorociri pe cap.
 • +4 (4 voturi)    
  Relu Fenechiu presedintele comisiei IT&C (Joi, 19 iulie 2012, 22:19)

  kebab [utilizator]

  Pai ia sa vedem.A absolvit Universitatea Tehnica Gh. Asachi, Iasi, Facultatea de Mecanica, specializarea "Tehnologia constructiei de masini" (1990), Colegiul National de Aparare, Bucuresti (2006), Universitatea Romano-Americana, Master in Marketing (2007). Un drum cam ciudat de la Mecanica la Aparare si dupa la Marketing !!! Iar acum IT&C. Omu asta e doxa prea bun pentru ceea ce face si in acelasi timp bun la toate.
 • +4 (4 voturi)    
  anti-butonul 3 strikes back (Joi, 19 iulie 2012, 22:43)

  aghiuta [anonim]

  si uite-asa, au mai batut un cui cat parul, in ingropata cutie cu instrumente moderne si utile de tinut tara pe linia de plutire. le e frica de structurile de siguranta a actului administrativ si de securitate a statului, aflate, evident!, sub control parlamentar. la buna guvernare, tavarisci!
 • +4 (4 voturi)    
  O mare gogoasa (Joi, 19 iulie 2012, 22:46)

  batranica [anonim]

  "schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat."
  Cred ca asta spune tot.
  Pai cum domnule sa administreze asa ceva o companie privata?
  Mai este schimb gratuit de informatii?
  Da cu securitatea datelor transferate intre institutii cum este?
  Pentru alea care necesita securizare stie domnul asta cat ar costa securizarea facuta de o firma privata?
  Costurile totale ar ingropa sistemul acesta devenind ineficient iar pentru datele care trebuie transmise securizat ar trebui sa apeleze tot la STS deci strutocamila este in gradina domnului care da explicatii valabile pentru cei care nu au habar macar ce este un calculator.
 • +4 (4 voturi)    
  STS (Vineri, 20 iulie 2012, 0:42)

  aresul [utilizator]

  Si daca ICCES era coordonata de STS, care ar fi fost problema? Panarama asta politica de Fenechiu, ar fi dorit ca aceasta retea comuna sa fie administrata de ma-sa?!
  Adevarat, structurile de securiate ale statului au fost mult, mult prea mult implicate in wrestling-ul politic, de multe ori, injosite la nivel de caltabosi.
  Insa, aceste structuri, din care face parte si STS, isi au rolul firesc si obligatoriu in administratia statului, iar anumite lucruri trebuiesc facute, indiferent de interesele unor cretini.
  Incep sa realizez ca ne asteapta o perioada mai grea, cu aroma de '98-'99.
  Nu ma pot impaca cu ideea ca, peste noi, in numele unei ideologii tampite devenite tabu, unii vin cu planurile gata facute, in scopul jafului.
 • +3 (3 voturi)    
  cred ca sunt suficiente dovezi (Vineri, 20 iulie 2012, 9:25)

  gigel de luxembourg [utilizator]

  pt a-l aresta pe Crin Antonescu. Mai mult decat suficiente.
 • +3 (3 voturi)    
  Inalta tradare CRIN+PONTA+NASTASE (Vineri, 20 iulie 2012, 10:27)

  MirceaIo [utilizator]

  Sunt sigur ca dreptatea NU este departe. In regimul Adrian Nastase s-au dat cele mai mari lovituri impotriva poporului roman. Victor Ponta RISCA enorm daca protejeza mafiotii. Curand o sa fi arestat pentru INALTA TRADARE. Eu ca cetatean roman ma simt tradat prin deciziile dictatoriale pe care le-a semnat. Si-ai facut consiliu care sa spuna ca nu a PLAGIAT. RUSINE …TRDARE!!!!
  Adrian Nastase Nu a incercat sa se sinucida, el a inscenat asta pentru a scapa de puscarie. Caracterul duplicitar a lui Victor Ponta s-a vazut cand a mers la spital la Floreasca si a declarat: “acum sunteti multumit d-le Basescu?” s-a vazut clar ca e implicat alaturi de Ioan Rus in acest caz. Sunt INGROZIT ca revine iar regimul Nastase la putere!!!!!!!
  Cum poate cineva sa minta “pe fata” si cu zambetul de M Mouse sa te oblige sa il crezi!? Vreau sa se termine cu mizeriile gen. Ponta, Crin!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  STS ca si justitia trebuie sa fie... (Vineri, 20 iulie 2012, 10:49)

  stefy [anonim]

  STS ca si justitia trebuie sa fie o institutie pe deplin independenta, deloc politizata, indiferent cine vine la administratia prezidentiala si guvern, primarii, consilii judetene si municipale. STS sa fie doar pentru servicii de urgenta SMURD 112.
 • +2 (2 voturi)    
  Asa ca dragi copii... (Vineri, 20 iulie 2012, 11:10)

  Alui [utilizator]

  o sa aveti multi si bine de umblat zeci si poate sute de km ca sa obtineti niste hartii.
  Birocratia strivitoare ma deranja cel mai mult in Romania. Acum nici o sansa sa se mai reduca.
  Azi-noapte am visat ca cei din USL erau executati. Hm, ce vis frumos:).
  • 0 (0 voturi)    
   Ma tog sa ti se indeplineasca visul!! (Vineri, 20 iulie 2012, 11:35)

   Inna100 [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   asa ar fi frumos.. visele cu actiuni salvatoare pentru noi, trebuie sa se indeplineasca..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by