In Marea Britanie un furnizor mai mic de internet a lansat recent primele servicii de internet mobil LTE/4G, tehnologie care permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, iar prima mare retea mobila 4G va fi lansata pe 30 octombrie, informeaza Techcrunch. Dar lucrurile nu se opresc aici. In urma cu o zi, autoritatile britanice, operatorii de telefonie mobila si furnizori de infrastructura au anuntat ca vor finanta cu 35 milioane de lire sterline crearea in cadrul Universitatii din Surrey a unui centru de cercetare dedicat noii generatii de comunicatii mobile 5G.

LTEFoto: GSMA

Centrul de cercetare 5G va beneficia de o finantare de 11,6 milioane lire sterline din partea autoritatilor guvernamentale britanice, prin intermediul fondului de investitii RPIF, iar alte circa 24 milioane de lire sterline sunt puse la dispozitie de un consortiu format din operatori de telefonie mobile si furnizori de infrastructura telecom, printre care Huawei, Samsung, Telefonica Europe, Fujitsu Laboratories Europe, Rohde-Schwarz si AIRCOM International.

"Industria de telecomunicatii la nivel global, cu afaceri de 2,1 trilioane dolari pe an, reprezinta deja 6% din Produsul Intern Brut global. Se asteapta ca traficul de date mobile sa creasca de 1000 de ori pana in 2020, cand se estimeaza ca vor exista cel putin 50 de miliarde de terminale capabile sa se conecteze la internet", a declarat Rahim Tafazolli, profesor in cadrul acestei Universitati.

Acelasi profesor precizeaza pentru BBC ca traficul de date se dubleaza anual, in timp ce capacitatea - spectrul radio care este limitat - nu, si ca din aceasta cauza este nevoie de noii tehnologii. Tehnologia 5G va fi functionala pana in anul 2020.

Amintim ca si in Romania vor aparea primele servicii de internet mobil 4G pana la sfarsitul acestui an, anunt facut luna trecuta de Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din tara in functie de numarul de clienti. Vodafone, al doilea mare operator local, a anuntat ca va dispune de astfel de servicii la inceputul anului 2013. Este de asteptat ca in cursul anului viitor un pas similar sa fie facut si de catre Cosmote, al treilea jucator din piata.