Regia Autonoma de Transport Public (RATP) din Iasi a lansat marti un serviciu disponibil non-stop prin care calatorii vor avea posibilitatea achizitionarii biletelor cu o calatorie si a abonamentelor de o zi pe traseele autobuzelor si tramvaielor prin SMS, informeaza Agerpres. Serviciul este disponibil numai in retelele Orange si Vodafone. Un serviciu similar a fost lansat si in Bucuresti, incepand din luna aprilie a acestui an, este disponibil in retelele Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS, dar momentan permite doar plata abonamentului de o zi.

Plata prin SMS in IasiFoto: RATP Iasi
  • In Iasi - se pot achizitiona bilete cu o calatorie si abonamente de o zi

Potrivit directorului RATP Iasi, Marcel Gherca, valabilitatea calatoriei prin SMS este de o ora, iar tariful este 0,37 euro+TVA. Pentru un abonament valabil o zi pe toate traseele RATP se va plati 1,21 euro+TVA.

Achizitionarea calatoriilor prin SMS se face inainte de urcarea in mijlocul de transport, la umarul scurt de telefon 7494, valabil in retelele de telefonie Orange si Vodafone. Dupa trimiterea mesajului catre numarul 7494, calatorul va primi inapoi un SMS cu un cod de confirmare care va fi aratat controlorului. De asemenea, in momentul efectuarii controlului, calatorul va mai primi un SMS de verificare, care va trebui prezentat controlorului. Refuzul de a prezenta codul de control si SMS-ul de verificare se considera contraventie si se sanctioneaza conform reglementarilor in vigoare.

'Noua modalitate de achizitionare a biletelor de calatorie a fost dezvoltata de RATP Iasi in colaborare cu firma Simplus din Bucuresti. Pentru procurarea biletelor si abonamentelor RATP, calatorii mai au la dispozitie automatele de bilete care functioneaza non-stop, tonetele si chioscurile de ziare', a spus Marcel Gherca.

Mai multe detalii pe site-ul RATP.

  • In Bucuresti - se poate cumpara doar abonamentul de o zi

Aceasta optiune este disponibila tuturor clientilor retelelor Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS, indiferent daca au abonamente sau cartele preplatite. Momentan, se poate plati abonamentul de o zi. Serviciul este disponibil pe toate liniile RATB, mai putin pe liniile expres.

Plata prin SMS in Bucuresti

Plata prin SMS in Bucuresti

Foto: RATB

Mod de functionare

  • Pentru a cumpara un abonament de calatorie valabil o zi pe toate liniile urbane RATB, trimite litera A prin SMS la numarul 7456. Nu uita sa faci acest lucru inainte de a te urca in mijlocul de transport RATB.
  • Pretul acestui SMS este de 1,75 EUR+TVA si va fi retinut de operatorul de telefonie mobila.
  • Dupa cateva secunde (in medie intre 15 si 30 de secunde), vei primi pe telefonul mobil un SMS cu confirmarea platii si codul de control alocat titlului de calatorie achizitionat. Acest SMS si codul format din mai multe cifre trebuie prezentate controlorului, in cazul in care acesta va solicita dovada achitarii calatoriei. Acest cod nu este transmisibil si este valabil doar pe telefonul mobil de la care s-a realizat plata.
  • Pentru abonamentul de o zi, acesta este valabil nelimitat in ziua in care a fost trimis pana la ora 24:00 pe toate liniile urbane. Daca pasagerul calatoreste si dupa ora 24.00 a zilei in curs (ziua in care a trimis mesajul SMS) atunci va trebui sa achizitioneze un nou abonament valid, trimitand un nou SMS cu textul A la 7456 (tarif 1.75 Euro + TVA).

Mai multe detalii pe site-ul RATB.