​Nokia a revenit pe profit net in ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 255 de milioane de euro, fata de o pierdere neta de 1,07 miliarde euro in aceeasi perioada din 2011, dar producatorul finlandez a decis sa renunte la plata dividendelor pentru prima data in ultimii 20 de ani pentru a-si consolida pozitia financiara in fata vanzarilor in scadere informeaza Reuters.Potrivit Bloomberg, este pentru prima data in ultimii 143 de ani cand producatorul de telefoane mobile nu va mai plati dividende. Suspendarea platii dividendelor, care anul anterior a insemnat plata a 750 de milioane de euro, va oferi o "flexibilitate strategica", a anuntat joi compania.

Nokia Lumia 920Foto: Reuters

Nokia a incheiat anul cu lichiditati in valoare de 4,4 miliarde euro, in scadere cu 22% fata de anul anterior, dar in crestere fata de estimarile analistilor din piata care se asteptau la lichiditati in valoare de 3,4 miliarde euro, scrie Reuters.

Chiar daca Nokia a revenit pe profit ca urmare a reducerilor de costuri si a vanzarilor solide de smartphone-uri Lumia, analistii considera ca este prea devreme sa se vorbeasca despre o revigorare a afacerilor in conditiile in care se afla cu mult in urma rivalilor pe segmentul terminalelor de tip smartphone.

Nokia a vandut 4,4 milioane de smartphone-uri Lumia (n.a pe care ruleaza sistemul de operare Windows Phone al Microsoft) in ultimul trimestru din 2012, iar analistii estimeaza ca Nokia ar detine o cota de piata de doar 5% pe segmentul celor mai avansate telefoane mobile. In total, Nokia a vandut 86,3 milioane de unitati in ultimele trei luni din 2012, in scadere, potrivit Bloomberg.

Pe segmentul smartphone, Apple a anuntat miercuri ca a vandut 47,8 milioane de iPhone-uri in ultimul trimestru din 2012, in crestere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In aceeasi perioada, livrarile de smartphone-uri pe care ruleaza sistemul de operare Android ar fi crescut pana la 136 de milioane de unitati, conform IDC.