Investitorii interesati de privatizarea Postei Romane "trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numrar in Companie (n.a Posta Romana) de minim 150 de milioane euro, se mentioneaza in criteriile de precalificare din anuntul de privatizare facut luni de Ministerul pentru Societatea Informationala. Ministerul a demarat procesul de privatizare a Postei Romane si intentioneaza sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital.

Posta RomanaFoto: Hotnews
  • "Valoarea capitalului social al Companiei (n.a Posta Romana) la data anuntului este de 59.487.787 RON impartit 59.487.787 de actiuni nominative in forma dematerializata cu o valoare nominala de 1 RON fiecare. Structura actuala a actionariatului Companiei este urmatoarea: a0 Statul Roman, prin MSI, detine 44.615.840 de actiuni, reprezentand 75% din capitalul social; si b0 S.C. Fondul Proprietatea S.A (Fondul Proprietatea) detine 14.871.947 de actiuni, reprezentand 25% dion capitalul social", se arata in anuntul de privatizare publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) in ZF.

In anunt se mentioneaza ca "privatizarea Companiei se va realiza prin metoda majorarii de capital social cu aport de capital privat in numerar prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al Companiei. In functie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinta la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere intre 61.916.078-94.808.661 actiuni"

  • Cum va fi ales investitorul. Care sunt conditiile de participare si de precalificare

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori.

In procesul de privatizare, pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu si care indeplinesc conditiile de participare si urmatoarele criterii de precalificare:

  • 1. Solvabilitatea. Investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si concludenta a disponibilitatii resurselor financiare din surse proprii sau imprumutate pentru un aport de capital in numerar in Companie de minim 150 milioane euro.
  • 2. Seriozitatea in afaceri. Vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care (1) nu au participat cu oferte trucate si/sau neserioase intr-un proces de privatizare, si/sau (2) nu au retras sau revocat oferta declarata castigatoare intr-un proces de privatizare, si/sau (3) nu au refuzat sa incheie contractul de privatizare.
  • 3. Administrare sustenabila. Vor fi admisi la procesul de privatizare numai investitorii care: (1) in mod direct sau indirect nu au inrautatit in mod vadit situatia economica si financiara a unor societati comerciale in care a devenit actionar majoritar in urma unui proces de privatizare prin neindeplinirea sau indeplinirea cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractul de privatizare; (2) care nu au avut contracte de privatizare ce au fost rezolvite/reziliate din culpa acestora.
  • 4. Datorii bugetare. Investitorii trebuie sa demonstreze ca nu au datorii bugetare restante.

"Criteriile de la punctele 2 si 3 trebuie indeplinite atat de investitori cat si de persoanele de care sunt legati printr-o relatie de control. In cazul participarii sub forma unui consortiu, criteriile de la punctele 2,3 si 4 trebuie indeplinite de catre fiecare membru al consortiului", se mai precizeaza la acest capitol.

  • Dosarul de prezentare costa 50.000 de euro

Mai multe detalii despre conditiile de precalificare se gasesc in Dosarul de prezentare al acestei licitatii, se mentioneaza in anunt. Achizitionarea acestui dosar de prezentare este o conditie obligatorie pentru participarea la procesul de selectie, iar documentul atat uin limba romana cat si in limba engleza, poate fi achizitionat in schimbul sumei de 50.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul publicat de BNR in data platii).

  • 11 aprilie 2013 - termenul limita pentru depunerea documentelor, a unei garantii de participare de 9,48 milioane lei si a ofertelor preliminare si neangajante

In anunt se precizeaza ca pentru participarea la procesul de selectie, investitorii interesati trebuie sa depuna la sediul MSI (Ministerul Comunicatiilor) pana la data limita 11 aprilie 2013, ora 12:00: (1) documentele de participare (...) inclusiv documentele ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare si garantia de participare in valoare de 9.480.866 RON sau echivalentul acestei sume in Euro, la cursul de schimb al BNR din ziua constituirii garantiei (2) ofertele preliminare si neangajante.

  • 5.000 de euro, taxa pentru etapa a doua a procesului de privatizare

La aceeasi data, 11 aprilie 2013, ar urma sa aiba loc si deschiderea documentelor de participare, inclusiv a documentelor ce atesta indeplinirea criteriilor de precalificare.

Pentru etapa a doua a procesului de selectie, ofertantii precalificati vor depune dovada achitarii taxei de participare in cuantum de 5.000 de euro (sau echivalentul in RON, la cursul BNR din data platii), documentele de participare, precum si instructiunile comunicate ulterior ofertantilor precalificati si ofertele finale ferme. Instructiunile privind intocmirea ofertelor finale ferme, data si locul deschiderii ofertelor finale ferme, alaturi de informatii relevante, vor fi comunicate ulterior ofertantilor precalificati.

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat saptamana trecuta ca peste 10 investitori au depus scrisori neangajante, deci doar si-au exprimat interesul si au cerut informatii, in privinta procesului de privatizare al Postei Romane. Nici o companie romaneasca nu si-a exprimat pana acum interesul in acest proces, a mai spus Nica.

Conform Mediafax, in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI se mentioneaza ca pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.