Toate datele statistice pe care operatorii de telecomunicatii sunt obligati sa le raporteze catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) vor fi transmise exclusiv online prin intermediul unei aplicatii informatice, utilizandu-se semnatura electronica certificata, incepand cu 1 iulie 2013 pentru majoritatea acestora, respectiv 1 ianuarie 2014 pentru celelalte, potrivit unui proiect de decizie al autoritatii. Tot exclusiv online, dar printr-o alta aplicatie, vor fi transmise si ofertele comerciale corespunzatoare serviciilor de telefonie fixa, mobila si internet pentru actualizarea permanenta a comparatorului de tarife, aplicatia prin care romanii vor putea compara online in mod oficial care sunt cele mai avantajoase planuri tarifare.

Furnizorii vor transmite ANCOM prin intermediul unei aplicatii informatice diferite documente si informatii, precum: datele statistice cu privire la piata de comunicatii electronice, situatiile financiare/declaratiile financiare anuale, raportul anual de utilizare a resurselor de numerotatie, notificarea privind activarea resurselor de numerotatie, lista localitatilor in care se furnizeaza efectiv retele si servicii de comunicatii electronice la puncte fixe, copiile de pe acordurile de acces si de interconectare, cererile privind asigurarea conectarii si accesului la un punct fix, la reteaua publica de telefonie, care nu au putut fi satisfacute in conditii comerciale. De asemenea, in anumite conditii si situatii, furnizorii vor transmite electronic la ANCOM si alte documente si informatii solicitate de catre Autoritate.

Toate aceste documente si informatii vor fi transmise exclusiv prin intermediul unei aplicatii informatice, utilizandu-se semnatura electronica certificata, incepand cu 1 iulie 2013 pentru majoritatea acestora, respectiv 1 ianuarie 2014 pentru celelalte.

Ofertele comerciale corespunzatoare serviciilor de telefonie la puncte fixe, telefonie la puncte mobile si acces la internet in banda larga pentru realizarea si actualizarea permanenta a comparatorului de tarife se vor transmite electronic, prin intermediul unei alte aplicatii informatice, utilizandu-se de asemenea semnatura electronica certificata.

Proiectul de decizie privind mijloacele si modalitatea de transmitere a unor documente, date sau informatii catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si de modificare a Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Comunicatii nr. 77/2009 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita catre ANCOM observatii si propuneri pana la data de 06.04.2013.

  • Comparatorul oficial de tarife va fi dezvoltat de UTI, care a castigat o licitatie in acest sens

Romanii vor putea accesa pe internet in prima jumatate a acestui an o aplicatie online oficiala care va face o analiza a planurilor tarifare la serviciile de telefonie fixa, mobila si internet si va returna un clasament al celor mai avantajoase planuri tarifare din punct de vedere al pretului, care corespund optiunilor exprimate de utilizator, a anuntat luna trecuta autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), care a precizat ca a fost finalizat proiectul tehnic co-finantat din fonduri europene nerambursabile pentru realizarea acestei aplicatii. Aplicatia a fost dezvoltata de grupul UTI, care a castigat o licitatie in acest sens, contract in valoare de peste 1,5 milioane lei (fara TVA) finantat cu fonduri europene.

Citeste si:Romanii vor putea compara online in mod oficial care sunt cele mai avantajoase planuri tarifare la telefonia fixa, mobila si internet in prima jumatate a acestui an