Drepturile de utilizare a frecventelor in banda 450 MHz, in care Telemobil/Zapp a oferit servicii de voce si date in tehnologie CDMA pana la data de 24 martie 2013, se vor acorda in perioada urmatoare la cerere, in ordinea depunerii solicitarilor, a anuntat luni Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Prin intermediul acestei benzi se vor furniza atat retele si servicii de comunicatii electronice exclusiv pentru nevoi proprii, cat si pentru acces public, ca servicii de voce push to talk (telefonie), servicii de transmisii de date, transfer simultan de voce si date, servicii de dispecerat, apel selectiv si apel de urgenta, prioritizarea apelurilor si apel in asteptare, apeluri in grup si administrare dinamica a grupurilor de utilizatori, abilitatea de a furniza servicii VPN (retea privata virtuala) sau posibilitatea de interconectare cu alte retele publice in cazul PAMR.

Potrivit ANCOM, drepturile de utilizare a frecventelor in banda 450 MHz se vor acorda la cerere, in ordinea depunerii solicitarilor, atat timp cat resursa de spectru radio este suficienta pentru solutionarea solicitarilor de asignari de frecvente existente. In cazul in care cerintele de spectru radio existente la un moment dat depasesc disponibilitatile de spectru si devine imposibila satisfacerea tuturor solicitarilor, drepturile de utilizare a frecventelor se acorda prin procedura de selectie comparativa sau competitiva, in conformitate cu prevederile legislatiei de specialitate in vigoare.

Pana la data de 24 martie 2013, aceasta banda a fost utilizata de catre Telemobil, care a oferit servicii de voce si date in tehnologie CDMA 450 MHz. Destinatia viitoare a acestei benzi a fost stabilita de ANCOM in urma unei analize, dar si a unei consultari a pietei. In 2012, ANCOM a consultat industria cu privire la utilizarea acestei benzi dupa expirarea drepturilor de utilizare ale Telemobil si a inaintat operatorilor interesati o propunere de organizare a unei proceduri de selectie competitive, insa nu a fost exprimata nicio intentie ferma din partea vreunui operator de a participa la o astfel de procedura de selectie.

Documentul de pozitie a ANCOM privind utilizarea spectrului radio in benzile de frecvente 453-457,5 MHz/463-467,5 MHz poate fi accesat aici.

Dreptul de utilizare a fost acordat companiei Telemobil in anul 1992, iar in anul 2001 acesta a lansat servicii de telefonie mobila in aceasta frecventa utilizand tehnologia CDMA.

In cursul anului 2009, societatea comerciala Cosmote Mobile Telecommunications S.A., cu sediul in Grecia, in calitate de achizitor si societatile comerciale Zapp (Romania) B.V. si Saudi Oger Ltd., in calitate de vanzatori, au incheiat un contract de vanzare-cumparare a tuturor actiunilor detinute de catre vanzatori la Telemobil. Pana in acest moment societatea si-a pastrat personalitatea juridica proprie, functioneaza ca entitate separata cu clienti proprii, contracte de interconectare semnate in nume propriu, licente de utilizare a frecventelor radio si de numerotatie proprii.