Presedintele Traian Basescu a semnat in data de 4 octombrie decretul eliberarii din functie, ca urmare a demisiei, a lui Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei, conform unui anunt publicat in 8 octombrie in Monitorul Oficial. Valentin Mircea si-a anuntat public intentia de a demisiona din cadrul autoritatii in 19 septembrie, pe fondul unei nemultumiri fata de anumite atitudini ale institutiei.

Mircea Valentin, vicepresedinte Consiliul ConcurenteiFoto: Arhiva personala

Valentin Mircea a anuntat in data de 19 septembrie pe blogul personal ca a decis sa ia o pauza de la Consiliul Concurentei, dupa o activitate de 4 ani si jumatate, inceputa in mai 2009. Printre motivele de ordin personal enumerate de acesta se numara si "o anumita nemultumire personala fata de starea de lucruri din prezent din Consiliul Concurentei si fata de anumite atitudini ale institutiei, care nu corespund, cred eu, misiunii acesteia, procedurilor aplicabile si principiilor mele personale".

Valentin Mircea a devenit vicepresedinte al insitutiei in decembrie 2011, propus de Guvern si numit de Presedinte, pentru un mandat de 5 ani.

Contactat de HotNews.ro acesta a declarat:

  • "Mi-am anuntat luni (16 septembrie) demisia din cadrul Consiliului Concurentei, dar aceasta nu este inca operationala avand in vedere ca trebuie asigurata tranzitia in vederea finalizarii cazurilor de investigatie pe care le-am gestionat. Sper ca pana la finalul acestei luni sa se incheie aceasta tranzitie si sa-mi prezint efectiv demisia, care va intra in vigoare imediat dupa publicarea decretului in Monitorul Oficial. Activitatea Plenului Consiliului Concurentei, autoritatea decizionala a institutiei, nu va fi afectata".

"Pentru numirea unui inlocuitor", a mai spus acesta, "Colegiul Consultativ va face o propunere, Guvernul emite un aviz cu privire la acea persoana, dupa care in Comisiile juridice si economice din Senat si Camera Deputatilor se analizeaza respectivul candidat, iar apoi se inainteaza Presedintelui Romaniei care emite sau nu decretul de numire a acelei persoane".

Valentin Mircea a fost consilier de concurenta in cadrul Consiliului Concurentei in perioada mai 2009 - decembrie 2011. Este licentiat in drept al Universitatii din Bucuresti si detine o diploma de studii generale in dreptul francez la Universitatea Sorbona. In anul 2004 a infiintat firma de avocatura Mircea si Asociatii.