Nokia a anuntat luni ca se asteapta ca tranzactia de 5,44 miliarde euro prin care isi va vinde divizia de telefoane mobile catre Microsoft sa fie finalizata in luna aprilie, cu o luna mai tarziu decat termenul anuntat initial, in conditiile in care autoritatile de concurenta din Asia nu au dat inca un aviz acordului, scrie Bloomberg.

Tranzactie de 5,44 miliarde de euro intre Microsoft si NokiaFoto: Nokia.com

Microsoft cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia si anumite licente pentru a se pozitiona mai bine pe piata smartphone-urilor dominata de Apple si Samsung Electronics. De cealalta parte, Nokia isi vinde divizia de terminale mobile care este neprofitabila, in incercarea de a mai reduce din pierderi, si se concentreaza pe productia de echipamente de telecomunicatii.

Cele doua companii au estimat anterior ca tranzactia va fi finalizata la sfarsitul lunii martie 2014. In prezent, tranzactia asteapta avizul anumitor autoritati antitrust din Asia, dar ambele companii au anuntat ca isi pastreaza angajamentul de a finaliza aceasta tranzactie. INtr-o postare pe blogul oficial, Microsoft a anuntat ca procesul de avizare din partea autotitatilor antitrust se apropie de fazele finale.

Producatorii rivali, Huawei si Samsung, si-ar fi exprimat ingrijorarile catre autoritatile din China ca tranzactia ar putea conduce la majorarea unor taxe de licentiere a anumitor brevete, potrivit unor surse apropiate acestui proces. Ministerul de comert din China are demarata deja o analiza privind impactul concurential si cel mai probabil va aviza acest acord, au spus luna trecuta oficialii citati de Bloomberg.

Tranzactia dintre Nokia si Microsoft a primit deja aprobarea din partea autoritatilor de concurenta din 15 tari, inclusiv SUA si Comisia Europeana.