UPDATE Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale la achizitia cartelelor telefonice preplatite /Conectarea la internet in retelele Wi-Fi se va face numai dupa identificarea utilizatorilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 2 iulie 2014, 14:07 Economie | Telecom


Wi-fi doar dupa ce te inregistrezi
Foto: Hotnews
 documente
Proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale de identificare la cumpararea cartelelor telefonice preplatite de la 1 ianuarie 2015, a fost aprobat miercuri in plenul Camerei Deputatilor, for decizional. Conform modificarilor aduse in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, de la 1 ianuarie 2015, toti cei care detin cartele prepaid au la dispozitie 12 luni pentru a furniza catre operatorii mobili datele de identificare, altfel serviciile sunt suspendate. In plus, toate persoanele juridice care ofera acces la internet prin retele Wi-Fi, indiferent ca este gratuit sau nu, sunt obligate sa retina datele de identificare ale celor care se conecteaza si sa le pastreze timp de 6 luni.

Doua amendamente admise de cele doua Comisii de specialitate din Camera Deputatilor in data de 25 iunie 2014, intereseaza in mod deosebit utilizatorii de telefonie mobila si de internet (vezi documentul atasat).

Primul se refera la modul in care se va face inregistrarea datelor de identificare la cumpararea cartelelor preplatite, care se va face prin completarea unui formular:

"La articolul 51, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu urmatorul cuprins:

"(11) Achizitionarea serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans este conditionata de completarea de catre utilizator a unui formular tipizat pe format hartie sau in format electronic securizat, pus la dispozitie de catre furnizor, a datelor personale de identificare."

 • Ce date de identificare sunt inregistrate?

"54. date necesare pentru identificarea unui abonat sau utilizator - numarul de telefon ori identificatorul serviciului de comunicatii cu plata in avans sau cu plata ulterioara, impreuna cu numele, prenumele si codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, respective tara emitenta - in cazul cetatenilor straini -, denumirea si codul de identificare fiscal in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice, dupa caz;
55. identificatorul serviciului - codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicatii, inclusiv prin internet."
57. document de identitate - cartea de identitate, cartea electronica de identitate, pasaportul sau permisul de conducere.

 • Conectarea la internet in retelele Wi-Fi - numai dupa identificarea utilizatorilor

Al doilea amendament vizeaza inregistrarea si stocarea datelor de identificare ale celor care acceseaza internetul prin retele Wi-Fi. S-au introdus urmatoarele prevederi:

 • Art. 732 - (1) Persoanele juridice care pun la dispozitia publicului puncte de acces la internet sunt obligate sa identifice utilizatorii conectati la aceste puncte.
 • (2) Identificarea prevazuta la alin. (1) se face prin retinerea datelor de identificare ale utilizatorului sau a numarului de telefon, prin plata cu cardul bancar sau orice alta procedura de identificare care asigura direct sau indirect cunoasterea identitatii utilizatorului.
 • (3) Datele cu caracter personal retinute potrivit alin. (2) se pastreaza pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora.
 • (4) Prelucrarii datelor cu caracter personal retinute potrivit alin. (2) ii sunt aplicabile prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

Amendamentul a fost Comisia IT din Camera Deputatilor, care a venit si cu o motivare pentru care a extins obligatia inregistrarii si stocarii datelor utilizatorilor de internet:


 • "Avand in vedere faptul ca textul initial al proiectului de lege prevedea obligatia de identificare a utilizatorilor conectati doar la puncte gratuite de acces la internet, ceea ce permitea eludarea legii prin aplicarea unor tarife pentru conectarea la aceste puncte, consideram necesara eliminarea cuvantului 'gratuit' din cuprinsul alin. (1).
 • De asemenea, avand in vedere necesitatea identificarii clare a subiectilor de drept carora le incumba obligatiile de identificare a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet, este necesar sa se clarifice caror persoane le incumba obligatia de identificare a utilizatorilor conectati, si anume, persoanelor juridice care pun la dispozitia publicului puncte de acces la internet.
 • Modificarea alin.(2) asigura garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice care se conecteaza la puncte de acces la internet, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal".

Ce trebuie sa faca utilizatorii de cartele preplatite si furnizorii de telefonie

Potrivit amendamentelor aduse de Comisiile parlamentare, termenul de inregistrare a datelor personale a fost extins de la 6 luni la 12 luni.

Iata prevederile legale:

 • "Art. II  (1) In termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice cu plata in avans pot opta pentru mentinerea serviciului si completarea formularului tipizat prevazut la art. 51 alin.(11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pot renunta la serviciile de comunicatii electronice cu plata in avans.
 • (2) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sunt obligati sa informeze, prin mijloace care sa asigure difuzarea in masa, utilizatorii care nu au completat formularul tipizat prevazut la art. 51 alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la obligatiile ce le revin.
 • (3) In cazul in care utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice nu isi exprima optiunea potrivit alin. (1), furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului suspenda serviciile de comunicatii electronice pana la indeplinirea optiunii.
 • (4) Serviciile de comunicatii electronice pot fi reactivate, in masura in care este posibil, doar dupa completarea formularului tipizat prevazut la art. 51 alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare".

Prezenta lege intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8282 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  mda.... (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:15)

  vali_s [utilizator]

  Papa wi-fi liber.
  • -9 (13 voturi)    
   o lege absolut normala (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:40)

   SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui vali_s

   asa e si in alte tari, la care ne place sa ne raportam doar cand ne convine.

   Poate in felul asta se vor imputina forumurile de nebuni care injura si jignesc non stop, de postaci care se conecteaza cu 100 de useri doar ca sa para mai multi, si asa mai departe.

   Nu e nicio ingradire a libertatii, atentie! Nu mai mintiti cu nerusinare. Nu te obliga nimeni sa stai pe internet sau sa accesezi anumite site-uri.

   Toti cei care au abonament GSM sau abonament internet acasa, nu se mai plang de nicio ingradire a libertatilor, desi sunt identificati de ani de zile.

   Sanatate.
   • +9 (9 voturi)    
    Logica lui peste prajit (Miercuri, 2 iulie 2014, 18:46)

    Negrut [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

    Sunt logat acasa, acolo unde platesc abonament. Numai moderatorii acestui site ma opresc din a te injura.

    Ah, si as putea sa intru si de pe retelele nescurizate ale vecinilor. Oare legea asta ii va obliga si pe ei sa isi puna parola?


    Altfel, ramane cum am stabilit. Considera ca ai fost jignit. Pentru ca meriti.
    • -1 (3 voturi)    
     vai de capul tau (Joi, 3 iulie 2014, 10:07)

     SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui Negrut

     daca atat te duce mintea, in loc de argumente sa injuri, injura, descarca-ti frustrarile. Nu am cum sa ma supar pe din astia ca tine.

     Oricat ati bate campii aici, nu exista niciun motiv solid pt ca unii dintre voi sa nu va dati datele, in timp ce majoritatea sa le dam. Punct.

     Daca tot ai gasit solutia anonimizarii, si intri de pe retelele ale vecinilor, atunci de ce mai faci galagie? Argumentul tau sustine cu atat mai mult ca legea nu te afecteaza.
   • +5 (5 voturi)    
    umblatule (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:04)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

    Alte tari fiind care? Ca nu ofera toti gratuit este una, dar acolo unde este nu necesita inregistrare.
    • +1 (3 voturi)    
     subestimati telefoanele (Joi, 3 iulie 2014, 10:09)

     hatru [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Nu vor sa vada cine ce vorbeste, ii intereseaza sa poata depista simplu cine s-a aflat intr-un anume loc la o anumita ora si ce deplasari face o anumita persoana. Asta e miza. De exemplu vor sti exact cine a manifestat la Universitate in ziua X contra sau pentru ceva. Daca vor sa afle ce-a vorbit Vasile sau cine a sunat la cutare numar la ora X e usor in momentul de fata.
 • +15 (15 voturi)    
  prevederea cu Wi-Fi (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:32)

  aac [utilizator]

  (cel putțin) este o mizerie absolută ca și parlamentul care o votează.
 • +8 (8 voturi)    
  ce inseamna wifi public? (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:33)

  gigi1 [utilizator]

  Internetul de la cafenea e public sau privat? e nevoie de buletin si formular completat inainte de a te conecta?
 • +19 (19 voturi)    
  Exact cum ma asteptam (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:37)

  Le Meow [utilizator]

  Toata povestea cu inregistrarea cartelelor prepay a fost o mare perdea de fum. De fapt, ii intereseaza un control mult mai extins.

  Daca ar fi spus ca e vorba despre inregistrarea datelor personale in retele wi-fi publice, cine dracu ar mai fi fost de acord cu asta?? Dar nu, ei bagau vrajeli despre cum vor sa-i opreasca pe nemernicii care suna anonim la 112 de pe cartele pre-pay, despre puscariasi, etc. Poftim: date personale pe orice retea wi-fi - aici e vorba despre apeluri anonime la 112?? Despre puscariasi care inseala oameni nevinovati la telefon??

  Cine mama dracului va asigura protectia datelor alora personale? Cine intra in puscarie, si pentru cat timp, daca datele alea personale ajung pe mana cui nu trebuie? Legea prevede si asa ceva? Prevede pe dracu...

  O asemenea lege trebuia dezbatuta public. Dar la noi 'dezbaterea' n-a fost despre supravegherea accesului la internet (o chestiune foarte grava), a fost depre povesti lacrimogene cu batrani inselati la telefon de puscariasi de pe cartele pre-pay (a-propos, nu cumva trebuiau demisi sefii penitenciarelor alora??). Imi pare rau, dar nu asa arata un stat democratic.
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:43)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui Le Meow

   • -7 (9 voturi)    
    auzi ? (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:43)

    SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Poti sa fii mai exact, cu ce esti redus la tacere prin aceasta lege? Concret.

    De ce eu imi dau datele la Orange si tu sa nu-ti dai? De ce eu sa dau datele la RDS cand imi pun net acasa si tu nu?
    • +5 (5 voturi)    
     simplu (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:13)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

     Sa zicem ca sunt angajat la stat (sau chiar si la o corporatie) si vreau sa fac o sesizare anonima privind anumite practici fara sa-mi periclitez locul de munca, date fiind increngaturile de relatii.

     Suficient de concret pentru tine sau ar trebui astia sa reglementeze si anonimele cu Posta Romana ca sa poti fi multumit ca fiecare sta in patratica lui si urmeaza regulile?

     Ca sa nu mai zic ca daca sunt pj si dadeam net gratis (bar/hotel/firma), il intrerup instant la ce conditii trebuie sa indeplinesc.

     S-au facut investitii pentru wi-fi gratis in parcuri de catre primarii, care incidental sunt pj-uri. Poti sa te interesezi daca trebuie sa-mi dau datele personale la copacul 3 pe partea dreapta de pe aleea 5 sau la al 6-lea?

     PS: eu folosesc internetul de pe telefon si nu stau/caut sa prind wi-fi-uri, dar este vorba de un principiu. Am remarcat ca pe aici, principiile sunt ceva greu de inteles.
     • -1 (1 vot)    
      sesizare anonima? (Joi, 3 iulie 2014, 10:41)

      SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      bine mai principialule care te ascunzi dupa tastatura... Daca tu crezi ca poti face ceva suspect online chiar si de pe o retea publica, fara sa poti fi depistat, esti incredibil de naiv.

      Se vor reglementa si implementa metode de autentificare automata in orice retea publica, incat sa nu-ti complice nimeni accesul pe site-uri porno fara sa fii depistat de mamica.
      Stai linistit ca nu te urmareste nimeni daca nu esti suspect. Ne-ar trebui cateva milioane de romani doar ca sa-i urmareaca pe ceilalti. E o cantitate uriasa de balast produsa online/telefonic de fiecare, incat nu e fezabil sa fie urmariti decat cei cu adevarat suspecti. Esti cumva unul dintre ei?
      • 0 (0 voturi)    
       filosof ramaneai (Joi, 3 iulie 2014, 14:40)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui SergiuAnghel000

       repeti publica papagaliceste fara macar sa intelegi ce si cum. Si o retea PERSONALA este publica daca nu o securizez. Aia nu este reglementata, deci voi putea urca in continuare filmulete in care exista posibilitatea de a iti descoperi rude.

       Si sezi bland, ca daca nu doresc, nu pot fi depistat. Exista si vor exista metode si optiuni. Legea asta doar complica normalitatea, Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te ca ai avea cafenea "reglementata" pe banii si nervii tai. Dupa ce-l termini, existand o minima posibilitate de a si intelege ceea ce sustin, intoarce-te in cubical-ul tau.
 • +9 (9 voturi)    
  Evolutie (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:38)

  ipolitic [utilizator]

  Nu înțeleg de ce atâtea complicații.
  Nu e mai simplu cu un bio-chip implantat
  în creier care transmite automat tot ce vorbești
  sau gândești? In plus, poate sa te îndrume în
  momente grele, de exemplu la vot.
 • +12 (12 voturi)    
  la wi-fi (Miercuri, 2 iulie 2014, 14:44)

  Nevermind [utilizator]

  este un exemplu de retardare TOTALA.
 • +5 (5 voturi)    
  Astia is tampiti rau! (Miercuri, 2 iulie 2014, 15:08)

  Alui [utilizator]

  Abia asteapta hackerii sa intre in vigoare legea ca sa poate obtine ATAT de usor datele persoanelor care se conecteaza la retelele wi-fi, de pe serverele respective.
  Basescu trebuie sesizat in legatura cu asta ca sa nu promulge legea.
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 iulie 2014, 15:29)

  [anonim]

  • -11 (11 voturi)    
   uite, legea e si pt astia ca tine (Miercuri, 2 iulie 2014, 17:42)

   SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui

   Care improasca cu noroi in stanga si-n dreapta, halpanind o saorma in spatele unui ecran care le da senzatia unei false anonimitati, si dreptul de-a debita orice fara a fi pedepsiti.
 • +6 (6 voturi)    
  1984 (Miercuri, 2 iulie 2014, 15:47)

  H0mbre [utilizator]

  Propun organizarea de demonstratii ca sa ne cerem dreptul la viata privata.
  Stiu, tardiv, dar trebuie sa le aratam astora ca ne pasa de el.
  • -1 (1 vot)    
   asta e tare :) (Joi, 3 iulie 2014, 10:47)

   SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui H0mbre

   cand oamenii mor foame, initiativa de a umple piata universitatii cu hipsteri care nu vor sa dea buletinul cand cumpara cartela de telefon mi se pare.. simpatica :)
 • +7 (7 voturi)    
  multe felicitari reprezentantilor nostri!!! (Miercuri, 2 iulie 2014, 18:13)

  hot news [utilizator]

  Mai ales pentru faza cu Wi-Fi-ul!
  Pentru cartelele SIM, este mai putin critic - numerele de pe cele trei carduri prepay pe care le folosesc in prezent le-am declarat in contractele de utilitati, la notariat, la Administratia financiara, la banci, la Politie, la servici, la farmacii - oricum nu pot sa pretind ca sunt anonim!!! Dar logistica conectarii la zonele WIFI, gratuite sau nu, va deveni extrem de greoaie.
 • +7 (7 voturi)    
  Constitutia, Articolul 28 (Miercuri, 2 iulie 2014, 19:16)

  _tudor_ [utilizator]

  "Vand cartela telefonica inregistrata pe numele bunicului mort"

  In alta ordine de idei, cum putem sesiza in mod oficial Avocatul Poporului, si/sau Curtea Constitutionala, cu privire la incalcarea Constitutiei Art 28:
  Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
  • -1 (1 vot)    
   bai (Joi, 3 iulie 2014, 10:52)

   SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

   De ce nu s-a sesizat avocatul poporului cand s-a introdus abonamentul internet acasa, sau cand companiile GSM au introdus abonamentul? Si acolo iti dai datele.

   Cu ce ti se violeaza corespondenta daca-ti dai datele? Ca nu inteleg. Nu a zis nimeni ca intra in mailul tau.
 • +6 (6 voturi)    
  un triumf zdrobitor al (Miercuri, 2 iulie 2014, 19:42)

  __alex__ [utilizator]

  cimpanzeilor din parlament asupra bunului simt.
 • +5 (5 voturi)    
  Eu imi las wifi-ul de acasa fara parola (Miercuri, 2 iulie 2014, 20:41)

  Preventiv [utilizator]

  Care vreti net si treceti pe langa mine, e free. Sa vedem ce mai fac imbecilii astia atunci.
  • +4 (4 voturi)    
   corect (Miercuri, 2 iulie 2014, 22:16)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Preventiv

   Dar nu va mai fi in hoteluri, de ex. Ca tot ne mergea turismul bine si aveam si noi un atu. Sfrijit cum era...
  • -3 (3 voturi)    
   e simplu (Joi, 3 iulie 2014, 10:42)

   SergiuAnghel000 [utilizator] i-a raspuns lui Preventiv

   or sa te bage pe tine la puscarie pt faradelegile altora.

   E treaba ta daca-ti lasi usa descuiata la apartament.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by