O noua licitatie pentru acordarea de licente de televiziune digitala terestra va fi lansata spre finalul lunii noiembrie din acest an, iar numarul de multiplexuri alocate si castigatorii vor fi cunoscuti la inceputul anului viitor, a declarat joi Bogdan Iana, directorul executiv al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Se vor licita cele doua licente nationale de televiziune digitala terestra nealocate la licitatia din vara acestui an, precum si 40 de licente regionale si 19 locale. Pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale este de 300.000 euro.

In vara acestui an, ANCOM a licitat cinci multiplexuri digitale. Au participat doi operatori - SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. SNR a castigat trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Prin intermediul unui multiplex national se vor furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Ca si in cazul licitatiei organizate in perioada martie-iunie 2014, alocarea multiplexurilor se va face tot printr-o procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze.

In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015. Pana la data de 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale trebuie sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Taxa minima de licenta care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

"Licitatia va fi lansata spre finalul lunii noiembrie, iar numarul de multiplexuri alocate si castigatorii vor fi cunoscuti la inceputul anului viitor", a declarat Bogdan IANA, director executiv in cadrul ANCOM, celor prezenti la International Digital Forum 2014.

Documentatia licitatiei poate fi consultata aici, iar persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 27 octombrie 2014.

  • Ce programe TV vor putea receptiona romanii - promisiunile SNR:

SNR a furnizat la solicitarea HotNews.ro cateva detalii despre oferta TV pe care o vor avea romanii, din iunie 2015:

Aproximativ 90% din populatia Romaniei, adica cca. 18.110.000 locuitori (potrivit recensamantului din 2011) ar trebui sa poata receptiona gratuit 12 - 16 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV in format High Definition (HD) si 4 - 5 programe SD pana la sfarsitul anului 2016.

SNR a mai anuntat ca prin cele trei licente castigate, "va transmite atat programele publice ale Societatii Romane de Televiziune, cat si programele altor producatori de content, numarul total al acestora fiind de aproximativ 40 de programe in format SD. Prin cele 3 multiplexuri se pot transmite si programe in format HD.

Compania de stat va putea furniza si alte servicii asociate cum ar fi: subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), Video on Demand (VoD - programe video la cerere, contra cost), transmitere de date (de exemplu buletin meteo) etc.

Ramane de vazut daca aparitia acestei noi platforme TV va crea vreo presiune in aceasta piata, in conditiile in carela sfarsitul anului 20013 peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV. In mediul rural erau 2,5 milioane de abonati TV, adica 38% din numarul total, cei mai multi dintre acestia fiind abonati la servicii TV prin satelit (DTH).

Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonati la retele satelit de tip DTH (-0,2% fata de anul 2012), iar 56 de mii de abonati receptionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% fata de anul 2012).