Orange Romania a fost amendata cu 10.000 de lei de catre Autoritatea pentru Protectia Datelor pentru neindeplinirea obligatiilor privind aplicarea masurilor de securitate si de pastrare a confidentialitatii prelucrarilor de date cu caracter personal. Totul a plecat de la un petent care dupa ce si-a dus telefonul personal la reparat intr-un service Orange, a primit in schimb un telefon pe care sa il foloseasca pe perioada in care telefonul sau se repara. In memoria telefonului primit de la service, acesta a gasit date cu caracter personal de la utilizatorii precedenti.

Comunicatul ANSPDCP:

In luna octombrie 2014, reprezentantii Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal au efectuat o investigatie la S.C. ORANGE ROMANIA S.A., in urma primirii unei plangeri prin care se semnala o posibila incalcare a dispozitiilor art. 33 din Legea nr. 677/2001, sub aspectul neindeplinirii obligatiilor privind asigurarea confidentialitatii si aplicarii masurilor de securitate adecvate.

In fapt, un petent a precizat ca s-a prezentat la un magazin de desfacere din municipiul Cluj Napoca cu un telefon personal achizitionat de la S.C. Orange Romania S.A., pe care l-a lasat in service, deoarece necesita reparatii. In schimbul telefonului sau, petentul a primit un telefon de la service, pe care sa il foloseasca pe perioada in care telefonul sau se repara.

Petentul a constatat faptul ca, in memoria telefonului primit de la service, se aflau date cu caracter personal de la utilizatorii precedenti: logare automata pe Facebook, numere de telefon si mesaje personale, inclusiv balanta conturilor bancare.

Urmare a acestei situatii, petentul a sesizat telefonic operatorul S.C. Orange Romania S.A., insa a precizat ca sesizarea sa nu a fost luata in seama.

In cadrul investigatiei s-a constatat ca S.C. Orange Romania S.A. nu a luat masurile necesare pentru a preveni dezvaluirea sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal stocate pe telefonul primit de la service, proprietatea SC Orange Romania SA.

In consecinta, Autoritatea nationala de supraveghere a sanctionat SC Orange Romania S.A. cu amenda contraventionala in cuantum de 10.000 RON pentru savarsirea contraventiei de neindeplinire a obligatiilor privind aplicarea masurilor de securitate si de pastrare a confidentialitatii prelucrarilor de date cu caracter personal.