783 de localitati din zonele rurale defavorizate din Romania vor fi conectate la Internet pana la sfarsitul acestui an, in cadrul proiectului Ro-Net in valoare de peste 85,6 milioane de euro, a anuntat joi Ministerul pentru Societatea Informationala. Proiectul, finantat cu fonduri europene, va fi implementat, in urma licitatiei castigate anul trecut, de catre Telekom Communications si Telekom Mobile, avand ca tert sustinator pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

Derulat pe parcursul a unsprezece luni, Ro-Net vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza.

Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastuctura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4843 km.

  • "Prin extinderea retelei de broadband, promovam cresterea economica in localitatile vizate de proiect. Nu putem vorbi de reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, de alfabetizare digitala, de o mai buna penetrare a serviciilor de e-guvernare decat in stransa legatura cu dezvoltarea proiectului de broadband, RO-Net. Este un proiect de maxima importanta al Ministerului pentru Societatea Informationala si, totodata, o prioritate a Comisiei Europene, care a aprobat acest proiect la finalul anului trecut", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Cei doi operatori desemnati sa implementeze proiectul in urma licitatiei organizate de MSI, Telekom Communications si Telekom Mobile, vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul in cadrul perioadei eligibile a programului de finantare care se incheie la 31.12.2015.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) deruleaza acest proiect in calitate de aplicant-beneficiar incepand cu data de 18.12.2014. Proiectul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si are o valoare totala de 377.838.279,59 lei, din care asistenta financiara nerambursabila (FEDR) este de 252.281.871,95 lei.