Oficialii Telekom Romania, operator care trebuie sa dezvolte pana la sfarsitul acestui an o retea de internet de banda larga in 783 de localitati defavorizate din tara, contract in valoare de peste 85,6 milioane euro, au precizat pentru HotNews.ro ca au finalizat prima etapa a acestui proiect - design-ul retelei (vezi harta atasata). Proiectul Ro-Net nu presupune si conectarea la internet a celor aproape 400.000 de locuitori din aceste zone. Dupa ce va finaliza reteaua, Telekom o va opera pentru 18 ani, conform contractului de concesiune castigat cu statul, dar conectarea la internet a clientilor finali o poate face orice operator care inchiriaza capacitate in aceasta retea.

Harta Ro-NetFoto: Telekom Romania
  • 'Telekom Romania a incheiat prima etapa a proiectului RoNet: design-ul retelei, un pas foarte important, a fost finalizat cu succes. Suntem pregatiti pentru urmatoarea etapa a proiectului, cea de implementare, de indata ce primim toate aprobarile necesare de la Minister. Apoi, un alt pas important este obtinerea autorizatiilor locale de constructie pentru a putea demara lucrarile. Pentru aceasta etapa, Telekom Romania si MSI se bazeaza pe sprijinul autoritatilor locale pentru a putea extinde disponibilitatea infrastructurii in zonele neconectate din Romania', au declarat pentru HotNews.ro oficialii grupului de companii Telekom Romania.

In harta de mai sus, fiecare culoare reprezinta un lot, iar numerele reprezinta localitatile aferente.

Ce este RO-NET si cand vor putea fi conectati la internet locuitorii din cele 783 de localitati

783 de localitati din zonele rurale defavorizate din Romania ar trebui sa fie conectate la Internet pana la sfarsitul acestui an, in cadrul proiectului Ro-Net in valoare de peste 85,6 milioane de euro, a anuntat in luna ianuarie 2015 Ministerul pentru Societatea Informationala. Proiectul, finantat cu fonduri europene, va fi implementat, in urma licitatiei castigate anul trecut, de catre Telekom Communications si Telekom Mobile, avand ca tert sustinator pe Huawei Technologies, iar subcontractori pe Nextgen Communications, Avitech Co si Business Service Consult International.

Ro-Net vizeaza construirea unei infrastructuri nationale de comunicatii de banda larga in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice in zone rurale defavorizate, care, in acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteza.

  • "Obiectivul proiectului Ro-Net este de a dezvolta pana la sfarsitul anului in cele 783 de localitati infrastructura de banda larga. Nu presupune conectarea imediata la internet a clientilor. Dupa conectarea celor 783 de localitati la un backbone de banda larga vom continua sa operam reteaua timp de 18 ani si exista o perioada de cateva luni in care orice operator din aceasta tara poate sa vina sa inchirieze  capacitate in retea, fie pentru a dezvolta bucla locala si a deservi clientii din localitatile respective, fie pentru a imbunatati calitatea retelelor de telefonie mobila.
  • Obiectivul acestei retele este bineinteles in final conectarea clientilor finali, insa conectarea acestor nu se va face neaparat de Telekom Romania, ci se face de catre orice operator din Romania care inchiriaza capacitate peste aceasta retea. Bineinteles ca noi avem interesul sa conectam clienti finali. Exista insa o perioada de 6 luni dupa implementare in care noi nu avem acest drept", a declarat luna trecuta Ovidiu Ghiman, director executiv pe segmentul business in Telekom Romania

Potrivit contractului, MSI a concesionat companiilor castigatoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea operarea si mentenanta infrastucturii. Infrastuctura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localitati identificate in urma unui studiu de fezabilitate ca 'zone albe', cu esec de piata, in care operatorii nu aveau planuri sa investeasca. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban si rural, aducand internetul in banda larga mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodarii cu circa 400.000 de locuitori, in jur de 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice. Noua retea de distributie va avea aproximativ 4843 km.