Furnizorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent isi va mari efectivele cu 100 de persoane in acest an, urmand sa depaseasca 1.500 de angajati, au spus reprezentantii companiei, intr-un eveniment de presa la Timisoara. In aprilie s-a anuntat faptul ca Nokia va prelua Alcatel-Lucent, efectele tranzactiei fiind inca greu de estimat deoarece a trecut prea putin timp de la anunt. Totusi, seful Alcatel-Lucent Romania spune ca cele doua grupuri au activitati complementare.

Alcatel Lucent TimisoaraFoto: Hotnews

Alcatel-Lucent are 1.450 de angajati in Timisoara si 50 in Bucuresti, iar femeile reprezinta aproximativ 30%. Din totalul angajatilor, 1.400 sunt full-time, iar 100 part-time. Compania este in proces de a angaja anul acesta 100 de persoane, dintre care un sfert sunt pe pozitii Entry, iar restul sunt specialisti. Cele mai multe posturi sunt pe divizia de wireless. Anul trecut compania a angajat 240 de persoane.

In aprilie s-a anuntat ca Nokia va cumpara Alcatel-Lucent, urmand sa se formeze un gigant telecom de 40 miliarde euro si 110.000 de angajati. Aproape orice fuziune implica si reduceri de personal, insa cei de la Alcatel-Lucent sunt optimisti.

"Portofoliile noastre sunt complementare. Pentru noi vestea este buna. Suntem in proces de a angaja 100 de oameni", spune Eugen Serbanescu, seful Alcatel-Lucent Romania.

"Alcatel-Lucent si Nokia isi vor combina operatiunile in viitor. Acum companiile trebuie sa obtina o serie de aprobari, dar pana atunci sunt separate si fiecare este cu strategia ei de piata. Din punct de vedere al impactului noii companii ce va fi formata, eu zic ca este o oportunitate pentru angajati si cariera lor, datorita dimensiunii noii companii care se va crea. Cifrele arata ca vor fi pe plan mondial 40.000 de ingineri R&D si un buget anual de 4,7 miliarde euro. E o forta care va da noii companii posiblitatea de a activa in noi tehnologii precum 5G si ne va pozitiona bine in piata", spune Eugen Serbanescu, Director General Alcatel-Lucent Romania. .

Compania este unul dintre cei mai mari furnizor de solutii de telecomunicatii si desfasoaara activitati constand in cercetare-dezvoltare, proiectare, instalare, mentenanta si consultanta. Compania este prezenta din 1991 in tara.

Compania are in Timisoara un centru global de operare retele ce activeaza in domeniile LTE, small cells, platforme IP, customer services delivery ￯ GNOC, remote integration etc, si al dezvoltarii de aplicatii telecom, precum si pentru laboratoare de validare si sisteme de testare. Printre clienti se numara cei mai mari operatori telecom, AT&T, Verizon, British Telecom, Orange Franta Telefonica si Vodafone Qatar, iar compania furnizeaza servicii de dezvoltare retele, implementare retele, extindere, schimbari si migrari, serviciile fiind destinate si echipamentelor ce nu sunt de provenienta Alcatel-Lucent. Centrul global de operatiuni din Timisoara este cel mai mare de acest fel al Alcatel.

Interesant este ca printre clientii deserviti de la Timisoara se numara Eurotunelul, fiind furnizate servicii de monitorizare si coordonare pentru reteaua de telecomunicatii din tunelul ce leaga Franta de Marea Britanie, dar si pentru semnalistica feroviara. Contractul a inceput in Franta, iar apoi gradual know-how-ul a fost mutat in Romania unde sunt 12 oameni pe proiect.

Alcatel - Lucent are in Romania ingineri implicati in activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul telefoniei mobile, ingineri care dezvolta solutii de tip cloud sau "big data" si peste 500 de ingineri care lucreaza in centrul care administreaza retele de comunicatii mobile pentru operatori din strainatate

Alcatel-Lucent a anuntat miercuri o investitie de 200.000 de euro intr-un laborator LTE in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara. Acesta a fost conceput ca un spatiu educational ce va fi folosit de catre cei care studiaza principiile de comunicatii mobile cu accent pe principiile generale de functionare a standardului LTE 4G, precum si studentii care urmeaza cursul de Retele Metropolitane LTE.

Laboratorul este dotat cu o platforma LTE completa ce le va oferi studentilor ocazia sa experimenteze toate principiile de functionare reale ale standardului si sa inteleaga aceste principii de functionare.

Alcatel Lucent, preluata de Nokia

Pe 15 aprilie Nokia a anuntat ca a ajuns la un acord si va prelua producatorul francez de echipamente telecom Alcatel-Lucent, tranzactia urmand sa duca la crearea unui gigant telecom de peste 40 miliarde euro. Nokia va controla 66,5% din entitatea nou-formata, iar Alcatel-Lucent, 33,5%.

E de asteptat ca tranzactia sa fie definitivata in prima parte din 2016. Entitatea creata va avea peste 110.000 de angajati si vanzari anuale cumulate de peste 26 miliarde euro. Alcatel are activitati si in Romania unde sunt peste 1.400 de angajati.

Negocierile au debutat in urma cu cateva luni si alianta este singurul mod in care cele doua companii pot face fata concurentei cu Ericsson si Huawei.

Principala conditie pusa de statul francez a fost ca Nokia sa nu reduca efectivele Alcatel-Lucent in franta dincolo de tintele deja stabilite prin planul de reorganizare al companiei franceze. Alcatel-Lucent are 6.000 de angajati pe cercetare-dezvoltare in Franta, iar statul este extrem de sensibil cand e vorba de concedieri si tine foarte mult la protejarea locurilor de munca.

Nokia are 62.000 de angajati, iar Alcatel-Lucent are peste 52.000 (din care peste 1.000 in Romania). Nokia valoreaza aproximativ 29 miliarde euro, iar Alcatel-Lucent, 15 miliarde euro. Vanzarile combinate ale celor doua grupuri ar fi de peste 26 miliarde euro/an.

Alcatel a fuzionat in 2006 cu grupul american Lucent si, de atunci, a avut probleme financiare, anuntand in 2013 un plan de reorganizare prin car efectivele au fost reduse cu 10.000 de persoane.