Sistemul cardului de sanatate functioneaza doar in modul offline de mai bine de 20 de ore, dupa ce duminica, in jurul orei 14:00, a aparut o defectiune la certificarea semnaturii digitale pentru serviciile medicale. Nu este prima data cand sistemul are probleme de functionare, dar niciodata perioada de remediere nu a durat atat. Sistemul de card - CEAS a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.

Anuntul facut de CNASFoto: Hotnews
  • UPDATE1 CNAS a anuntat luni ca "echipa tehnica a CNAS a reusit sa rezolve problema constatata ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnarii prin card. Incepand cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati".
  • UPDATE2 Reactia SIVECO Romania: "Dificultatile tehnice semnalate sunt cauzate de componente ale sistemului care nu intra in aria noastra de competenta. Am raspuns prompt de fiecare data conform competentelor si obligatiilor noastre. Am verificat toate aplicatiile furnizate de SIVECO si precizam ca acestea au fost in permanenta in parametri si nu au constituit cauza disfunctionalitatilor recente. Va asiguram ca echipa SIVECO colaboreaza indeaproape, ca de obicei, cu beneficiarul (CNAS), intervenind operativ daca apar probleme in aria sa de responsabilitate".

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, a declarat duminica pentru Digi24 ca "sistemul de prescriere electronica functioneaza, pin-ul poate fi introdus, dar atunci cand furnizorul de servicii trimite serviciul medical in platforma informatica, nefunctionand semnatura digitala a cardului, serviciul ramane in platforma, iar confirmarea se face in 72 de ore".

Potrivit Digi 24, "in ultima perioada au existat mai multe probleme legate de sistemul informatic si nicio firma nu mai asigura mentenanta sistemului".

Iata anuntul public facut duminica, 14 februarie, de catre CNAS:

  • "Echipa tehnica a CNAS a constatat duminica 14.02.2016 ora 14:00 o defectiune in functionarea autoritatilor de certificare pentru componenta CEAS (card national). Estimam ca in maxim 30 de ore de la constatarea problemei (in cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnica va remedia defectiunea si sistemul PIAS va fi functional in parametrii proiectati.
  • Pana la anuntul remedierii problemelor aparute, confirmarea semnarii prin cardul de sanatate a serviciilor medicale / prescrierii retetelor / eliberarii medicamentelor vor putea fi efectuate in modul offline.
  • Serviciile operate in acest interval vor trebui incarcate in PIAS in maxim 72 ore de la prestarea acestora".

Cat a costat sistemul cardurilor de asigurari de sanatate si cine l-a implementat

Sistemul Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) a fost implementat de asocierea HP Romania SRL si Novensys Corporation SRL, contract in valoare de 87.636.000 lei (fara TVA), atribuit in data de 23 aprilie 2012 de catre Imprimeria Nationala, compania nationala care a organizat licitatia. SIVECO Romania a fost subcontractor in acest contract, furnizand inclusiv serviciile de validare a operatiunilor semnate cu cardul.

La sfarsitul lunii aprilie 2015, cand HotNews.ro a semnalat ca sunt medici de familie care sustin ca sistemul IT al cardului national de sanatate are probleme de functionare, SIVECO Romania a facut urmatoarele precizari:

  • "In proiectul CEAS [cardul electronic de sanatate, n.red.], contractorul a fost consortiul format din companiile HP (lider) si Novensys (partener). SIVECO Romania a avut rolul de subcontractor, furnizand serviciile aferente utilizatorilor CNAS/CJAS (cum ar fi generarea si urmarirea listelor de posesori de carduri, validarea operatiunilor semnate cu cardul etc) si implementarea in aplicatiile locale ale medicilor si farmacistilor, distribuite de CNAS, a functionalitatilor de utilizare a cardului. Alte componente importante, cum sunt cititorul de card si Unitatea de Management a sistemului sunt gestionate de alte companii. Disfunctionalitatile semnalate in articolul dvs. nu privesc aplicatiile si serviciile furnizate de compania noastra".

Citeste si: VIDEO Medic de familie: ¬Ma apuca groaza daca va merge tot asa¬. Presedintele CNAS: ¬Nu neg acest aspect¬. Cum va arata prima zi in care cardul electronic de sanatate va fi obligatoriu?