Comisia Europeana va analiza contractele pe care Google le are cu producatorii de telefoane si cu operatorii mobili pentru aplicatiile de pe Android
Comisarul european pe probleme de Concurenta, Margrethe Vestager, a declarat ca aceste contracte vor fi analizate pentru a se vedea daca Google a obligat in vreun fel companiile care pun Android pe telefoane sa instaleze tot pachetul de aplicatii s-au le-au lasat libertatea sa decida ce instaleaza. Daca Google a fortat companiile sa puna tot setul de aplicatii, miscarea a ingreunat accesul aplicatiilor concurente pe aceste telefoane.
Comisarul european a spus ca nu se stie daca Google a incalcat regulile si nici daca va fi deschisa o ancheta formala. Chestiunea este diferita de cea din 2015 cand s-a deschis o ancheta, tot pe tema sistemului Android.
Google a spus, in replica la declaratiile recente ale comisarului pentru Concurenta, ca fabricantii telefoanelor si operatorii pot decide cum vor sa utilizeze sistemul Android, iar consumatorii au ultimul cuvant cand este vorba de aplicatiile pe care doresc sa le instaleze.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Mi se pare ca logica este defectuoasa. Nu vad cum obligativitatea de a instala marfa producatorului sistemului de operare ingreuneaza accesul aplicatiilor concurente. Fiecare consumator este liber sa instaleze ce aplicatie doreste. Vrei Firefox in loc de Chrome, foarte bine: Firefox este gratuit in Google Play. Vrei alta aplicatie care sa substituie Gmail? Foarte bine: ai alegeri nelimitate.
Obiectiunea comisarului ar fi avut logica, daca Google ar fi obligat producatorii de dispozitive sa nu instaleze alte aplicatii, dar nu este cazul.
Mi se pare normal ca Google sa ceara instalarea aplicatiilor, atata vreme cat ofera un sistem de operare gratuit.
Mai bine s-ar uita comisarul pe concurenta la Apple care ingreuneaza instalarea altor aplicatii, cata vreme mentine aplicatiile proprietare ca implicite (sau "default") pe iDevices. Pe iOS, nu poti selecta o alta aplicatie ca fiind default, iar comisarul nu spune nimic.
Google va suferi ce a suferit si Microsoft. Cand ai monopol, si Google are, propria platforma trebuie sa devina teren neutru pentru toti, inclusiv Google. Nu te mai poti folosi de ea sa-ti impingi alte produse unde nu ai monopol.