Reactia Telekom fata de intentia Ministerului Culturii de a introduce noi taxe pentru furnizorii de internet in contul Fondului Cinematografic: Va conduce la cresterea preturilor la internet

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 30 august 2016, 17:23 Economie | Telecom

Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania
Foto: Hotnews
Grupul de firme Telekom Romania (fostele Romtelecom si Cosmote) a reactionat marti fata de intentia autoritatilor de a impune o noua taxa furnizorilor de servicii de televiziune si internet pentru finantarea Fondului Cinematografic, din care se finanteaza filmele romanesti. Telekom considera insuficient timpul de consultare publica alocat acestui proiect de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul Culturii, cere respectarea timpului legal de minim 10 zile si sustine ca noua taxa 'va conduce la cresterea tarifelor in piata, care va fi resimtita de consumatorul final, afectand in subsidiar gradul de penetrare si de utilizare a serviciilor de internet'.

 • "Suntem surprinsi de decizia autoritatilor privind o noua taxa impusa furnizorilor de servicii de televiziune si internet pentru finantarea Fondului Cinematografic. In urma unei analize preliminare, Telekom Romania considera insuficient timpul de consultare publica alocat acestui proiect de act normativ (care a fost practic de o zi lucratoare) si solicita initierea procedurii de consultare conform legii, de minim 10 zile. Apreciem ca taxa impusa este arbitrara din perspectiva Fondului cinematografic, aceasta urmand a fi aplicata pentru orice tip de trafic de internet, in conditiile in care diferentierea continutului accesat de clienti nu poate fi realizata fara a incalca dreptul la viata privata a utilizatorului. Respectiva actiune contravine, dealtfel, prevederilor legale in vigoare. De asemenea, credem ca aceasta masura va conduce la cresterea tarifelor in piata, care va fi resimtita de consumatorul final, afectand in subsidiar gradul de penetrare si de utilizare a serviciilor de internet. Toate acestea in contextul in care la nivelul UE obiectivul major este tocmai extinderea accesului la acest tip de serviciu", se arata intr-un punct de vedere transmis marti HotNews.ro de catre Telekom Romania.

Ce prevede proiectul de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul Culturii: Taxe noi pentru televiziuni, cinematografe si furnizorii de telefonie

Intr-un anunt publicat pe 25 august pe site-ul propriu, Ministerul Culturii precizeaza ca 'in urma audierii publice din 2 august 2016 privind modificarile propuse pentru Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, Ministerul Culturii a definitivat proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, iar in temeiul art.7 alin 13 din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, il supune dezbaterii publice (..) Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pana in data de 29 august".

Ministerul Culturii a facut public proiectul de modificare a ordonantei ce vizeaza cinematografia, conform acestuia, urmand sa fie introduse taxe noi pentru televiziuni, furnizorii de telefonie si internet, dar si pentru cinematografe, ceea ce ar putea duce la cresterea pretului la bilete. Potrivit proiectului postat pe site-ul Ministerului Culturii, contributia de 1% va fi aplicata tuturor operatorilor economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, potrivit Mediafax.

 • "Colectarea unei contributii de 1% aplicata asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestra analogica sau digitala, cablu, inclusiv prin fibra optica sau fire telefonice, prin satelit, precum si prin aplicatii care utilizeaza internetul", se arata la articolul 13 al noii Ordonante pregatita de Corina Suteu.

Proiectul abroga punctul 16 din vechea ordonanta, ce prevedea ca persoanele juridice autorizate pot opta pentru finantarea directa a productiilor de filme de televiziune cu pana la 1% din contravaloarea minutelor de publicitate, la solicitarea posturilor de televiziune si dupa notificarea CNC, ceea ce inseamna ca toti banii vor merge obligatoriu catre Fondul Cinematografic. Si biletele la cinematograf ar putea sa se scumpeasca, in conditiile in care odonanta prevede majorarea contributiilor cinematografelor de la 4% la 5%, iar in cazul in care acestea nu vor asigura anual 20% productii romanesti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

 • "Colectarea unei contributii de 5% din incasarile provenite din comunicarea publica a filmelor, de orice gen si pe orice fel de suport, in cinematografe sau in alte spatii destinate vizionarii cu public; obligatia de plata revine exploatantilor care asigura minimum 20% din numarul anual de spectacole cu filme romanesti. In cazul exploatantilor care nu asigura cota de 20% prevazuta, contributia la Fond va fi de 9% din incasari;", se arata in ordonanta ministerului Culturii.

Nici furnizorii de servicii de internet nu au scapat de o noua taxa. La articolul 13 sunt prevazute contributii de 1% din incasarile lunare realizate de furnizorii de servicii de internet, inclusiv prin serviciile de telefonie mobila, contributie care se adauga pretului pentru serviciile oferite. Totodata, proiectul prevede o taxare a operatorilor economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc.

Doar ca este vorba despre o dubla taxare: 2%, vor merge la Fondul Cinematografic, din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc, in plus fiind prevazuta colectarea unei contributii de 4% din profitul anual realizat de operatorii economici care organizeaza jocuri de noroc.

Contactata de agentia Mediafax, Anca Mitran, directorul CNC, a declarat ca institutia pe care o conduce nu a fost consultata in legatura cu ordonanta pregatita de ministrul Corina Suteu.


"CNC nu a facut parte din grupurile de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului de OUG. Am luat cunostinta de textul acestui proiect, la fel ca toata lumea, de pe site-ul Ministerului Culturii. Proiectul nu a fost trimis catre Centrul National al Cinematografiei pentru a fi discutat si prezentat Consiliul de Administratie. Voi trimite ministerului Culturii un punct de vedere al CNC asupra acestui text in limita timpului pus la dispozitie, adica pana luni la ora 14.00. Nu am avut posibilitatea ca institutie sa facem modificari pe text, atata timp cat nu ne-a fost adus la cunostinta", a declarat Anca Mitran, directorul CNC, pentru Mediafax.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2576 vizualizari

 • -9 (17 voturi)    
  .. care o sa conduca la migrarea abonatilor ... (Marţi, 30 august 2016, 17:29)

  Amad [utilizator]

  Se poate si fara ... Telekom...
  • +16 (16 voturi)    
   Taxa (Marţi, 30 august 2016, 17:57)

   DrPepper [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   se aplicala toti operatorii. Deci indiferent unde estiabonat statul te va taxa pe tine in mod indirect..operatorul nu va suporta el taxa stai linistit
  • 0 (0 voturi)    
   Cum? (Marţi, 30 august 2016, 18:28)

   carth [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   care e calea?
 • +10 (14 voturi)    
  taxe (Marţi, 30 august 2016, 18:00)

  marr.io [utilizator]

  Se pare ca nici acesti tehnocrati nu stiu decat sa introduca taxe, taxe si iar taxe. Pentru atragerea de bani din finantari europene si donatii fara introducerea de noi taxe nu sunt oameni capabili? Nu exista proiecte ce pot fi finantate? Domnule Ciolos, la ministerul ala se pare ca ai probleme, mari. Parca era vorba de o relaxare fiscala.
  • -3 (9 voturi)    
   pai poate nu intelege (Marţi, 30 august 2016, 21:27)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui marr.io

   ca daca cineva plateste 1 % in plus e taxa
   ca nu o ia guvernu
   o ia operatoru de servicii   ................................asa mi e o scarba
   HUOOOOOOOOOOOOOOOOOO
   Nea Cio losh asta merita sa iesim in strada
   HOTILOR
 • -4 (10 voturi)    
  La Telekom sigur ca da (Marţi, 30 august 2016, 18:05)

  mitg [utilizator]

  La Telekom cresc preturile intr-o veselie.

  Oferte putine, preturi mari iar calitatea serviciilor nici macar nu reflecta preturile.

  Mai ieftin si mai castigat iese oricine cu Digi, UPC, furnizori locali/regionali etc.
  • 0 (0 voturi)    
   Taxele vor fi pt toti operatorii (Miercuri, 31 august 2016, 7:36)

   proxy [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Cititi stirea. Telekom protesteaza dar vom plati toti, indiferent de abonament.
 • +13 (13 voturi)    
  Cinematografia (Marţi, 30 august 2016, 18:24)

  carth [utilizator]

  romaneasca, nu pe seama webului.
  Cultura romaneasca, cinema si actori, orice, dar nu pe seama internetului, acolo nu-i pentru ambitiile si experimentele lor.
 • +11 (13 voturi)    
  care e treaba (Marţi, 30 august 2016, 18:44)

  Mawrkuss [anonim]

  care e treaba cu parazitii astia, ca nu inteleg?

  Avem deja o taxa pt "Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania" (alti paraziti!) care se percepe de la toate companiile care au "muzica ambientala" (!!?!), ed exemplu:
  - daca ai o frizerie, si iti canta un radio, trebe sa platesti

  Taxa asta creste cu suprafata localui, numarul de camere (daca esti hotel). Nici autobuzele nu scapa de asta.


  Acuma avem alti milogi, astia de la "cinematografie", care s-au gandit ca daca eu ma uit la HBO acasa, trebe sa le platesc si lor. Sa nu ne inselam, nu o sa plateasca Telekon/RDS nici un leutz: toate taxele, accizele,TVA, trec ca gasca prin apa prin finantele companilor si ajund ne diminuate direct pe factura clientului.


  Acuma ceva timp, s-au trezi si astia de la "Uniunii Scriitorilor" cu o taxa asemanatoare, bine ca au renuntat la ea.


  Oare nu ma pot asocia si eu intr-o uniune a inginerilor de calculatoare, sa plateasca toti care butoneaza cate 1cent pe an macar. Nu le ofer nici eu nimica in schimb, doar colectez, si nici nu cer mult.
 • +5 (5 voturi)    
  tave pentru care cinematografie? (Marţi, 30 august 2016, 21:11)

  IancuJianu [utilizator]

  sa hranim iar citeva loaze privilegiate?
  Mersi, dar NU.
  • +1 (1 vot)    
   Asa e (Miercuri, 31 august 2016, 7:39)

   proxy [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

   Iar banii vor merge la protejatii guvernului, nu la cei valorosi care castiga festivaluri internationale cu productii in care critica guvernul. Va veni iar PSD la putere. Unde vor merge banii, la ce productii? Oda partidului iubit?
 • +6 (6 voturi)    
  care sunt taxele platite in SUA (Marţi, 30 august 2016, 21:25)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  de catre contribuabili pt. a sustine Holyoodul ?
  de fapt acolo nici nu exista un minister al culturii sau pomanagiilor.
 • +3 (3 voturi)    
  prefer (Miercuri, 31 august 2016, 8:08)

  toxx [utilizator]

  sa ii donez direct lui Mungiu niste bani, sau tinerilor care au ajuns la festivalurile internationale cu filme facute pe genunchi si cu aparatura de pe ebay decat comunistilor din cinematografe si teatre care s-au abonat la banii publici si au apus de mult nelasand loc tineretului


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version